5 hiba, amit elkövethet gyógyszerszedés közben

A természetes módszerek alkalmazása egyre népszerűbb, így a legtöbb ember otthonában vitaminok és gyógynövények is találhatóak. Ez persze szép és jó, de érdemes tudni, hogy vényköteles gyógyszerekkel kombinálva ezeket lehet, hogy többet árt magának, mint használ. Tudja meg, mi mindenre kell odafigyelnie!

Multivitaminok

Bár dicséretes, ha valaki vitaminokkal (is) próbálja megőrizni az egészségégét, nem árt tudni, hogy ezek nem mindig férnek össze a vényköteles gyógyszerek hatóanyagaival. Ugyanis minél nagyobb a hatóanyagok koncentrációja, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kölcsönhatásba lépnek a gyógyszer egyes alkotóelemeivel. A ConsumerLab 2011-es felmérése szerint több, mint 25 százalékuknál a feltüntetett vitamin- és ásványianyag-szint nem egyezik az előírt adagolással. Így nagyobb dózis esetén nem feltétlen biztonságos egyes gyógyszerekkel való kombinálásuk. Külön elővigyázatosságot igényelnek például a magas K-vitamin tartalmúak és véralvadásgátlók, vagy magas vastartalmúak és pajzsmirigy gyógyszerek együttes alkalmazása).

Közönséges orbáncfű

„Az orbáncfű a depresszió ellen előszeretettel használt gyógynövény, azonban gyengítheti a szívre, allergiára és a rákra használatos gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Utóbbit eléggé hatékonyan: tanulmányok szerint elég már egy nap csupán háromszor 300 mg belőle, hogy lényegesen megnövelje a nem kívánt teherbeesés esélyét. Éppen ezért, ha éppen rosszabb passzban van, és ezzel a természetes módszerrel akarna úrrálenni rosszkedvén, a fogamzásgátló gyógyszer mellett érdemes kiegészítő védekezési módot alkalmaznia!”- mondta dr. Harris Lieberman, a U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine munkatársa a Shape-nek.

B-vitamin

A B-vitamin az egyik legsokoldalúbb vitamin, a pattanásoktól a cukorbetegségig több problémán is segít. Viszont koleszterinszint-csökkentő sztatinokkal (modern koleszterinszint-csökkentők) alkalmazva károsíthatja az izomzatot, hiszen mind a B-vitamin, mind a sztatinok gyengítik azokat, így már külön-külön alkalmazva is fájdalmat, görcsöket okozhatnak. Együttesen használva őket pedig a mellékhatások is súlyosabbak, és akár bőrkiütéseket, emésztési zavarokat, és egyéb izomproblémákat is okozhatnak.

Dekongesztánsok

A dekongesztánsok, vagyis az orrdugulást megszüntető szerek  a legtöbb ember – főleg az allergiások - otthonában megtalálhatóak, mivel szűkítik az ereket, csökkentik a duzzanatot és megakadályozzák az orrfolyást. Az American Heart Association szerinti viszont előnyeik ugyanazok, mint a hátrányaik, ugyanis azáltal, hogy érszűkítő hatással bírnak, egyben a vérnyomást is megemelhetik, így nem ajánlott a használatuk azoknak, akik hipertóniában szenvednek. Figyelem: a dekongesztánsok több influenza elleni szerben is megtalálhatóak!

Halolaj

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a halolaj kapszula, ami Omega3 tartalma miatt mind az érrendszere, mind a szívre jótékony hatással van. A Cleveland Clinic munkatársai azonban arra figyelmeztetnek, hogy véralvadásgátlókkal együtt ne igazán alkalmazza, mivel így növeli a vérzékenységet. Sajnos ez több gyógynövénynél – pl. a kamillánál - is fennáll, így ha véralvadásgátlót szed, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, milyen táplálékkiegészítőket, gyógynövényeget szed, illetve kérje ki a véleményét, mielőtt elkezdené.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra