5 ok arra, hogy több szénhidrátot egyen

A szénhidrát az egyik leggyakrabban elátkozott energiaforrás, a közvélemény számára gyakorlatilag egyet jelent a súlygyarapodással és az üres kalóriákkal, és minden diétázó és tudatos táplálkozó igyekszik minél kevesebbet fogyasztani belőle. Holott a megfelelő szénhidrátok fontos – és jelentős mennyiségű! – részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen nagyobb szellemi és fizikai aktivitás során.

Az amerikai táplálkozási szakértők szerint ideális esetben a gyermekek és felnőttek napi energiabevitelének 45-65%-át a szénhidrátok teszik ki. Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal rohamozza meg a fagylaltost, hiszen nem minden szénhidrát egyforma: a finomított cukrokból és lisztből származók ártalmasak a vércukorszintre és csak további étel utáni sóvárgást okoznak, míg a teljes kiőrlésű gabonákból vagy friss zöldségekből, gyümölcsökből bátran készíthetünk ízletes, laktató és vitamindús falatokat. Megtagadja a péksüteményt vagy lemond egy nagy tányér spagettiről? Nagyon jó! Csempésszen quinoát, zabpelyhet, babot és sok más finomítatlan cukorforrást az étrendjébe.

Íme néhány jó indok a Huffington Post gyűjtéséből arra, hogy miért érdemes több szénhidrátot fogyasztani.

1. Kellemetlen a lehelete?

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták célja, hogy a szervezet az elraktározott zsírt kezdje el bontani a cukrok helyett. Valamennyi szakértő azonban egyetért abban, hogy ez nem vezet hosszú távú fogyáshoz. Ráadásul az intenzív zsírégetés során felszabaduló ketonok kellemetlen szájszagot okoznak. „Rossz hír a kevés szénhidrátot fogyasztók számára, hogy ez nem szájápolási kérdés, ezért a fogmosás, a fogselyem és a nyelvkaparás ide kevés” – figyelmeztet dr. Kenneth Burrell, az American Dental Association igazgatója.

shutterstock 95067928

2. Nincs egyensúlyban?

Ha sportolás vagy egyéb fizikai megterhelés mellett a test nem jut elegendő szénhidráthoz, akkor a szükséges izommunkához, testépítéshez a fehérjéket kezdi el bontani. Fehérjevédő hatása miatt tehát érdemes mozgás után szénhidrátot fogyasztani. Pótolja a felhasznált energiát, így szervezete gyorsabban regenerálódik és felkészül a másnapi edzésre.

3. Szellemileg túlterhelt?

Nem csak testnek, de az agynak is szüksége van a szénhidrátokra, pontosabban a glükózra ahhoz, hogy megfelelően működjön. Egy 2008-as tanulmány memóriateszttel vizsgálta, hogyan teljesítenek az alacsony szénhidráttartalmú diétán élő nők azokkal szemben, akik csekély kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag étrenden élnek. Utóbbi csoport sokkal jobban teljesített, és amint a kevés szénhidrátot fogyasztók áttértek a nyerő diétára, a memóriateszteken is sikeresebbek lettek.

shutterstock 143788456

4. Zsörtölődik?

A szénhidrátok nélkülözhetetlenek egyik boldogsághormon, a szerotonin termeléséhez, ezért van az, hogy a cukor megvonása hangulatingadozáshoz, ingerlékenységhez, fáradtsághoz vezet - írja a U.S. News. Néhány évvel ezelőtt ki is derítették, hogy még a zsírmentes étrend is élvezetesebb egy kevés szénhidrátot tartalmazó diétánál. A kutatás 106 elhízott és túlsúlyos ember hangulatát vizsgálta, akik ennek a két módszernek egyikét alkalmazták egy éven át. Azoknak, akik ragaszkodtak az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrához, az idő múlásával romlott a kedélyállapotuk, míg az alacsony zsírt megvonó fogyókúrázóké javult, írja a Health.com.

5. Emésztési problémája van?

Ha valaki a szénhidrátszegény diétája miatt nem fogyaszt elég gabonából készült táplálékot, számoljon azzal, hogy emésztési zavara, pontosabban szorulása lesz. Ezt azzal lehet kiküszöbölni, ha megfelelő mennyiségű, rostokban gazdag zöldségeket eszik ezek helyett.