5 ok arra, hogy több szénhidrátot egyen

A szénhidrát az egyik leggyakrabban elátkozott energiaforrás, a közvélemény számára gyakorlatilag egyet jelent a súlygyarapodással és az üres kalóriákkal, és minden diétázó és tudatos táplálkozó igyekszik minél kevesebbet fogyasztani belőle. Holott a megfelelő szénhidrátok fontos – és jelentős mennyiségű! – részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen nagyobb szellemi és fizikai aktivitás során.

Az amerikai táplálkozási szakértők szerint ideális esetben a gyermekek és felnőttek napi energiabevitelének 45-65%-át a szénhidrátok teszik ki. Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal rohamozza meg a fagylaltost, hiszen nem minden szénhidrát egyforma: a finomított cukrokból és lisztből származók ártalmasak a vércukorszintre és csak további étel utáni sóvárgást okoznak, míg a teljes kiőrlésű gabonákból vagy friss zöldségekből, gyümölcsökből bátran készíthetünk ízletes, laktató és vitamindús falatokat. Megtagadja a péksüteményt vagy lemond egy nagy tányér spagettiről? Nagyon jó! Csempésszen quinoát, zabpelyhet, babot és sok más finomítatlan cukorforrást az étrendjébe.

Íme néhány jó indok a Huffington Post gyűjtéséből arra, hogy miért érdemes több szénhidrátot fogyasztani.

1. Kellemetlen a lehelete?

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták célja, hogy a szervezet az elraktározott zsírt kezdje el bontani a cukrok helyett. Valamennyi szakértő azonban egyetért abban, hogy ez nem vezet hosszú távú fogyáshoz. Ráadásul az intenzív zsírégetés során felszabaduló ketonok kellemetlen szájszagot okoznak. „Rossz hír a kevés szénhidrátot fogyasztók számára, hogy ez nem szájápolási kérdés, ezért a fogmosás, a fogselyem és a nyelvkaparás ide kevés” – figyelmeztet dr. Kenneth Burrell, az American Dental Association igazgatója.

shutterstock 95067928

2. Nincs egyensúlyban?

Ha sportolás vagy egyéb fizikai megterhelés mellett a test nem jut elegendő szénhidráthoz, akkor a szükséges izommunkához, testépítéshez a fehérjéket kezdi el bontani. Fehérjevédő hatása miatt tehát érdemes mozgás után szénhidrátot fogyasztani. Pótolja a felhasznált energiát, így szervezete gyorsabban regenerálódik és felkészül a másnapi edzésre.

3. Szellemileg túlterhelt?

Nem csak testnek, de az agynak is szüksége van a szénhidrátokra, pontosabban a glükózra ahhoz, hogy megfelelően működjön. Egy 2008-as tanulmány memóriateszttel vizsgálta, hogyan teljesítenek az alacsony szénhidráttartalmú diétán élő nők azokkal szemben, akik csekély kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag étrenden élnek. Utóbbi csoport sokkal jobban teljesített, és amint a kevés szénhidrátot fogyasztók áttértek a nyerő diétára, a memóriateszteken is sikeresebbek lettek.

shutterstock 143788456

4. Zsörtölődik?

A szénhidrátok nélkülözhetetlenek egyik boldogsághormon, a szerotonin termeléséhez, ezért van az, hogy a cukor megvonása hangulatingadozáshoz, ingerlékenységhez, fáradtsághoz vezet - írja a U.S. News. Néhány évvel ezelőtt ki is derítették, hogy még a zsírmentes étrend is élvezetesebb egy kevés szénhidrátot tartalmazó diétánál. A kutatás 106 elhízott és túlsúlyos ember hangulatát vizsgálta, akik ennek a két módszernek egyikét alkalmazták egy éven át. Azoknak, akik ragaszkodtak az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrához, az idő múlásával romlott a kedélyállapotuk, míg az alacsony zsírt megvonó fogyókúrázóké javult, írja a Health.com.

5. Emésztési problémája van?

Ha valaki a szénhidrátszegény diétája miatt nem fogyaszt elég gabonából készült táplálékot, számoljon azzal, hogy emésztési zavara, pontosabban szorulása lesz. Ezt azzal lehet kiküszöbölni, ha megfelelő mennyiségű, rostokban gazdag zöldségeket eszik ezek helyett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra