Legközelebbi rokonainkat irtjuk ki a pálmaolaj miatt

Bár világszerte egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire, a pálmaolaj-fogyasztás mértéke egyre nő. Pedig a szakértő szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek beállítják, egyetlen előnye, hogy olcsó a kitermelése. Sajnos az igazi árat a környezetünk, és legfőképpen az orángutánok fizetik meg. Ha még ép a szíve, ne tegye tönkre, se a pálmaolaj telített zsírsavaival, se azzal, hogy hozzájárul ártatlan állatok mészárlásához..

A pálmaolaj tulajdonképpen az olajpálma termésének gyümölcshúsából kipréselt zsiradék, és bár ez a növény Afrikától Ázsián át Észak- és Dél-Amerikáig szinte minden melegebb területen megél, a világ pálmaolaj-kitermelésének 85 százaléka Indonéziából és Malajziából származik.

Egyelőre senkit nem érdekelnek a következmények

Hiába hívják fel különböző környezetvédő szervezetek a figyelmet arra, milyen visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófához vezet az esőerdők pusztítása az egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények miatt, az esztelen kitermelés sajnos egyre nagyobb méreteket ölt.

Pálmaültetvény a levegőből Szumátrán
Pálmaültetvény a levegőből SzumátránUlet Ifansasti / Europress / Getty

A legutóbbi adatok szerint mára már a világ növényiolaj-kitermelésének 35 százalékát adja a kinyert pálmaolaj, és csak az idei szezonban már 63 millió tonnánál tart. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ennek nagy része a korábban említett két ország területéről származik, nem nehéz elképzelni, mekkora pusztítást visz végbe a folyamat az ottani élővilágban.

Bár ritka a pozitív példa, de szerencsére akad

A Greenpeace folyamatos küzdelmet folytat az esőerdők irtásával készült alapanyagok használata ellen, és néhány nemzetközi cégnél sikerült is eredményeket elérniük. Ilyen pl. a Nestlé, amely már évekkel ezelőtt elfogadta követeléseiket, nemrég pedig a Procter&Gamble jelentette be, hogy csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használ termékeiben.

Megrázó kegyetlenség és pusztítás

Az olajpálma-ültetvények fokozatosan kiszorítják az esőerdőket a két délkelet-ázsiai országból, aminek hosszú távú hatásai is katasztrofálisak, jelenleg azonban a legnagyobb vesztesek az őslakók, vagyis az orangutánok. Ezek a főemlősök szinte elképzelhetetlen mértékben pusztulnak a pálmaolaj kitermelés miatt, egyrészt megszűnnek élőhelyeik, másrészt az erdőirtások során mészárolják le a felbukkanó állatokat. A Greenfo korábbi becslései szerint naponta 6-12 orángután pusztul el kizárólag a pálmaolaj miatt, és az a szám valószínűleg még növekedett az elmúlt hónapokban. (Érdemes belegondolni abba is, hogy az orángután és az ember genetikai állománya 97 százalékban megegyezik, és a legújabb kutatások szerint ők a legközelebbi rokonaink.)

Ha esetleg szeretné látni, mi is történik valóban ezekkel a szerencsétlen állatokkal, nézze meg ezeket a megrázó képeket. (Figyelem, valóban sokkoló látvány!)

Szinte mindenben ott lehet

A pálmaolaj felhasználása nem korlátozódik pusztán az élelmiszerekre (pékáruk, margarinok, a mélyhűtött pizzák, készételek, fagylaltok, kekszek, csokoládékrémek, müzliszeletek, chipsek, stb.) de tisztítószerekben és kozmetikai termékekben is gyakran megtalálható. Sokat hallani arról, milyen egészséges a használata, ám megkérdezett szakértőnk ezt nem teljesen így látja.

Az olajpálma termése
Az olajpálma termése

„Az élelmiszeripar gyakorlatilag hetente felkap valamilyen „újdonságot” és hirdeti annak jótékony és egyedülálló hatásait” - mondja Barcza Zsuzsa dietetikus. „Ez üzlet, az információk igazságtartalma pedig legtöbbször igen csekély, vagy torz, kiélezett bizonyos részletekre. Na, a pálmaolajjal is pont ez a helyzet. Szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmazza, állományjavítóként, ám nem csak az élelmiszeriparban használják, hanem rengeteg egyéb területen "

Ha nem biztos benne, inkább kerülje!

A magyarországi boltokban szétnézve szerencsére még akad alternatíva, bár tény, hogy sok termék csomagolásán nincs feltüntetve, milyen konkrét növényi zsiradékot tartalmaz, így nem lehet tudni nem éppen egy pálmaolajjal készült élelmiszert emelünk-e le a polcról, a pultból kapható termékekről – pl. pékáruk – nem is beszélve. Ettől függetlenül érdemes kibogarászni az összetevőket, és ha azt látjuk, rajta van a pálmaolaj (palm oil), akkor hallgassunk a lelkiismeretünkre, és szépen tegyük vissza, ha pedig tehetjük, mindig kérdezzünk rá, hogy az akár frissen készült élelmiszerekben milyen növényi zsiradék található.

176543850
Jonas Gratzer / Europress / Getty

Papíron egészséges, de egyébként...

A szakértő szerint, amit a pálmaolaj pozitív tulajdonságaként lehetne említeni, csak annyi, hogy kemény, és az állagát magasabb hőmérsékleten is megtartja. Hevítés hatására sem ég, ezért pl. a bő zsiradékban sütéshez is kifejezetten alkalmazható (mármint technikailag). Mivel nehezen oxidálódik, akár 2 évig is eltartható, és stabilitása miatt többször is felhasználható sütésre. Összetétele miatt illata sem kellemetlen a sütés során, amit szintén az előnyökhöz lehet sorolni.

"Ez a lista egyértelműen nem hosszú, talán csak azért népszerűsítik ennyire, mert szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmazza, és elég kellemetlen lenne beismerni, hogy közel sem a legjobb növényi olaj. A legújabb kutatások szerint egy zsiradék élettani szerepe nemcsak attól függ, hogy milyen a zsírsav összetétele (telített vagy telítetlen), hanem azok elhelyezkedése is fontos. Ebből arra következtetnek, hogy a pálmaolaj magas telített zsírsavtartalma nem hátrány, éppen ellenkezőleg, hasonló előnyös tulajdonságai lehetnek, mint az olivaolajnak. Kérdés persze, hogy ezek az eredmények mennyire alakulnak épp a piac aktuális érdekei szerint, ugyanis a pálmaolaj egyetlen komoly "előnye", hogy rendkívül olcsó a kitermelése."

Ami viszont biztos - figyelmeztet a dietetikus - hogy több mint 50%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, zsírsavészter tartalma miatt pedig rendszeresen fogyasztva rákkeltő hatású is lehet.

"Összefoglalva tehát azt mondanám, hogy a pálmaolaj egészségesnek egyáltalán nem tekinthető, sőt, nagy mennyiségben inkább egészségre ártalmas, előállítása pedig horrorisztikus hatású a környezetre és az élővilágra. Erre a termékre is igaz, hogy próbáljunk olvasni a sorok között, és ne higgyük el naivan, hogy minden jó, amit jó színben tüntetnek fel!"

Oszd meg másokkal is!
Mustra