Így tudja csökkenteni a sófogyasztását

Ma már mindenki tisztában van a túlzott sófogyasztás egészségkárosító hatásaival, ám sokan nem tudják, hogyan is lehetne csökkenteni főzéskor a használt mennyiséget úgy, hogy az ételek mégis ízesek maradjanak. Íme, néhány tipp!

Ezért káros a túlzott sófogyasztás

A , bár a mindennapi étkezéseink része, sokan mégis túlzásokba esnek a használatával, mivel nagyon könnyű hozzászokni. Ezzel azonban a baj az, hogy jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a hipertónia kialakulásának kockázatát.

„A magas vérnyomás kialakulásában már régóta ismert a túlzott sófogyasztás szerepe, ezért ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehet, csökkentse a mennyiségét.. Fontos, hogy ne sózzon kóstolás nélkül, illetve ha lehet, kerülje a friss zöldségekhez (paradicsom, paprika) is a felesleges ízesítést. Amennyiben nélküle túlságosan ízetlennek találná így az ételeket, akkor zöldfűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.) használatával csökkenteni lehet azok "sóigényét". Továbbá az ételízesítők eleve sósak, mellettük teljesen felesleges nagyon sózni”- tanácsolja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Igenis le lehet szokni a sóról

Cheryl Anderson, a University of California munkatársa a Daily Mail-nek elárulta, hogy ha segítenék az embereket másképp főzni, akkor jelentősen csökkenhetne a bevitt só mennyisége. Egy tanulmány során például megállapították, hogy azok, akiket megtanítottak a nátriumszegény főzés rejtelmeire és arra, hogyan tudnák csökkenteni a sófogyasztásukat, 966 mg-mal kevesebb NaCl-t vettek magukhoz. Anderson azonban hangsúlyozta, nem szeretné senkinek megszabni, hogy milyen fűszerekkel, gyógynövényekkel játszhatnak a só helyettesítésére, mivel úgy gondolja, jobb, ha mindenki maga, egyéni ízlésének megfelelően próbálgatja őket.

De hogy ne maradjunk használható tanácsok nélkül, Barcza Zsuzsa, a Budai Endokrinközpont dietetikusa azért megosztott a Dívánnyal pár tippet.

„Igazából a sót, azaz a sós ízt nagyon nehéz helyettesíteni fűszerekkel. Inkább arra kellene törekedni, hogy ne a sós ízt keressük, hanem az ételek természetes ízért próbáljuk kiemelni.

Mivel sót kb. minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz, úgy "rá vagyunk szokva", mint a dohányos a cigarettára. Sajnos már nem is ismerjük az élelmiszerek valódi, természetes ízét. Ha tudatosan figyelünk arra, hogy kevesebb sót használjunk (vagy sótlanul főzünk), akkor kb. 1 hétig érezzük sótlannak az ételeket, de ez viszonylag hamar megszokható, mivel előtérbe kerülnek a természetes ízek”- mondja Barcza Zsuzsa.

Viszont különféle praktikákkal csökkenthető a só mennyisége. Pl. készíthet otthon saját fűszersót (kevés tengeri sót összekeverünk szárított, őrölt vöröshagymával, petrezselyemmel). Továbbá vannak bizonyos fűszernövények, amelyek enyhén sós ízt kölcsönöznek ételeinknek Ilyen pl. az őrölt kapormag, a tengeri alga, a lestyán és a vasfű, de használhatja ízesítésre a kovászos uborka, vagy a savanyúkáposzta levét is.

Persze minden ételhez, alapanyaghoz más fűszer illik, melyekkel ki lehet emelni az ízeket nagyobb mennyiségű só hozzáadása nélkül.

brokkoli petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, szerecsendió, kapor, bors, borsfő
burgonya babérlevél, majoranna, vöröshagyma, petrezselyem, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring, kömény, gyömbér, tárkony
fejes saláta, kínai kel vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, menta, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, kapor, kakukkfű, kömény, vasfű
karalábé petrezselyem, kapor, szerecsendió, bors, lestyán, kakukkfű
karfiol petrezselyem, szerecsendió, bors, vöröshagyma, fokhagyma, sáfrányos szeklice, curry
káposzta kömény, vöröshagyma, fokhagyma, borókabogyó, kapor, rozmaring, koriander, gyömbér, bazsalikom, babérlevél
kelkáposzta, kelbimbó fokhagyma, vöröshagyma, kömény, majoranna, oregánó, szerecsendió, koriander
kukorica petrezselyem, bors, oregánó, bazsalikom
padlizsán vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, bors, borsfű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, kömény
paradicsom vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, zeller, borsos menta, oregánó, bazsalikom, bors
uborka kapor, bors, borsfű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, torma, fokhagyma, borsos menta, boróka, petrezselyem
paraj fokhagyma, bors, lestyán, szerecsendió, curry
sárgarépa petrezselyem, curry, borsfű, rozmaring, fahéj, citromfű, metélőhagyma, zeller, ánizs, tárkony, borsos menta
tök, cukkini, patisszon kapor, bors, borsfű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem
zöldbab kapor, bors, borsfű, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem
zöldborsó petrezselyem, bors, fokhagyma, vöröshagyma
száraz-, és fejtett bab, lencse vöröshagyma, fokhagyma, chili, majoranna, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, babérlevel, zeller, bors, borsfű, zsálya,
sárgaborsó bors, borsfű, curry, zeller, vöröshagyma, fokhagyma
gomba petrezselyem, kapor, fokhagyma, bors, borsfű, curry, szerecsendió, kakukkfű, oregánó, citromfű
gyümölcsök fahéj, szegfűszeg, vanília, méz, citromlé, citromhéj, ánizs
pulykahús, csirkehús kakukkfű, bors, borsfű, vasfű, bazsalikom, fokhagyma, majoranna, rozmaring, vöröshagyma, szezámmag, gesztenye, friss- és aszalt gyümölcsök, fahéj, citromfű, tárkony, curry, petrezselyem, kapor
sertéshús, marhahús, birkahús, bárányhús vöröshagyma, fokhagyma, bors, borsfű, szerecsendió, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya, zeller, kömény, majoranna, borsos menta, babérlevél, vörösbor, fehérbor
tojás szerecsendió, bors, borsfű, petrezselyem, fokhagyma, tárkony, metélőhagyma
halak zsálya, citrom, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma, curry, kapribogyó, babérlevél, tárkony, petrezselyem, kapor
vadhúsok vöröshagyma, fokhagyma, bors, borsfű, szerecsendió, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zeller, kömény, majoranna, borsos menta, babérlevél, vörösbor, fehérbor, ánizs
tehéntúró petrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, zeller, bors, bazsalikom
Oszd meg másokkal is!
Mustra