Ha feledékeny, havonta kockáztatja a terhességet

A fogamzásgátló tabletta még mindig a legelterjedtebb módszer a nem kívánt terhesség elkerülésére, ám a szedésével kapcsolatban súlyos tévhitek, és veszélyes hanyagság figyelhető meg a nők körében. Egy 1200 fős reprezentatív online kutatás azt mutatja, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy egyetlen tabletta kihagyása is komoly következményekkel járhat. A nőgyógyász szerint az alacsony hormontartalom – ami az új generációs tabletták előnye – sokkal komolyabb odafigyelést kíván, ráadásul nem kellene annyira tartani az alternatív módszerektől sem.

„Tapasztalataim azt mutatják, hogy a szájon át bevehető fogamzásgátlók használata nem csökkent az elmúlt években, és a hormont nem tartalmazó eszközök használata is nagyjából változatlanul oszlik meg a nők körében – mondja dr. Csermely Gyula nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center igazgatója.

„A jelenleg kapható fogamzásgátló tabletták hormontartalma már kivétel nélkül alacsony. Ezek a készítmények inkább már abban különböznek, hogy ez a hormontartalom hogyan van balanszírozva, például az egyiknek jobb a cikluskontrollja, vagy egy másik a bőrre is hat. A szedésükben is lehet különbség, van olyan gyógyszer, amit folyamatosan kell szedni, és van, amelyiknél minden hónapban szünetet kell tartani. Hozzátenném, hogy ezeket a gyógyszereket – amennyiben nincs más rizikófaktor, mint a dohányzás vagy trombózisra való hajlam – már akár negyven feletti nők is nyugodtan szedhetik.”

fogamzásgátló2
Shutterstock

Az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából 2014 februárjában készült felmérés eredményei szerint a magyar nők több mint fele szerint semmilyen (!) kockázatot nem jelent, ha egyszer elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettát, és 100-ból csak 3 (!!) nő van tisztában azzal, hogy a kihagyás akár nem kívánt terhességhez is vezethet. Pedig az új generációs gyógyszerek ilyen esetben még nagyobb veszélyt jelentenek.

„Pont az alacsony hormontartalom miatt nagyon fontos, hogy ezeket a tablettákat rendszeresen, a napnak ugyanabban az időszakában kell bevenni, akár órára pontosan” - emeli ki a nőgyógyász. „Én is rendszeresen találkozom a praxisomban olyan nőkkel, akiknél a tabletta nem megfelelő szedése vezetett nem kívánt teherbeeséshez. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az igazi veszélyt nem az jelenti, ha valaki a ciklus közepén elfelejt bevenni egy tablettát – persze ez sem ideális -, de a teherbe esés akkor a legvalószínűbb, ha az illető a hét napos szünet után nem kezdi el időben újra szedni a gyógyszert, csak egy-két nappal később. A fogamzásgátlók rendszertelen szedése a terhesség mellett leggyakrabban vérzészavarokat okoz.”

fogamzásgátló3
Shutterstock

Hiába a szakember figyelmeztetése, a felmérésben részt vevő nők közül minden ötödik úgy véli, hogy képtelenség minden nap ugyanabban az időben bevenni a fogamzásgátló tablettát. A legtöbben, a megkérdezettek kétharmada a figyelmetlenségre fogta a rendszertelen gyógyszerszedést. 

"A kutatási eredmények részben magyarázatot adnak a szomorú hazai statisztikákra is. Egyértelműen a tájékozatlanság az egyik legfőbb oka annak, hogy 100 élveszületésre még mindig 40 művi terhességmegszakítás jut. A nők többsége gondoskodik ugyan a védekezésről, de nem követi, vagy egyszerűen csak nem ismeri az alkalmazási előírásokat. Ezért is nagyon fontos, hogy a szexuálisan aktív hölgyek minél gyakrabban konzultáljanak a nőgyógyászukkal, és egy olyan módszert válasszanak, amely az adott élethelyzetben vállalható feltételeket kínál számukra" -  mondja dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Nem okoz se mellrákot, se vetélést

A Refinery29 összeszedte a leggyakoribb tévhiteket a fogamzásgátló tablettákról.

1. A hormontartalmú tablettáktól meghízunk

Bár szinte mindenki ismer olyan nőt, aki TUTIRA a gyógyszertől hízott meg, a kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy hormontartalmú fogamzásgátló módszerek (legyen az tabletta, implantátum, vagy bármi) nem okoznak súlynövekedést.

2. A hormonális fogamzásgátlás mellrákot okoz

A legutóbbi kutatások szerint ezek a módszerek szinte semmilyen szerepet nem játszanak a mellrák kialakulásában, ráadásul épphogy csökkentik a petefészek és az endometrium (méhszövet) rosszindulatú elváltozásainak esélyét.

3. Hosszú távon meddőséghez vezet

Az egyetlen módszer, ami meddőséget okoz, az a sterilizálás. A tablettaszedés abbahagyása után simán teherbe lehet esni, sőt, akár azonnal.

4. A fogamzásgátló úgy működik, hogy vetélést okoz

Na, ez hatalmas baromság. A fogamzásgátlók mechanizmusa a peteérés megakadályozására épül, emellett a hormonális módszerek sokszor megvastagítják a méhnyaknál termelődő nyákot, ami megnehezíti a spermák behatolását. A mítosz elterjedéséhez valószínűleg az a félelem vezetett, hogy a fogamzásgátlók megakadályozzák a megtermékenyült petesejt beágyazódását a méhben. Erre viszont semmilyen tudományos bizonyíték nincs, ráadásul az esetek 50 százalékában ez egyébként is bekövetkezik, gyógyszer nélkül is. Egy másik lehetséges oka ennek a félreértésnek, hogy összekeverik a sima fogamzásgátlót az esemény utánival (pedig még ez se stimmel), esetleg az abortusztablettával.

5. Az esemény utáni tabletta ugyanaz, mint az abortusztabletta

Ismét egy csodás téveszme. Az esemény utáni tabletta sem vetélést okoz, hanem nagyobb adagban tartalmaz – általában a hagyományos fogamzásgátlóban lévőkkel megegyező – hormonokat, hogy azonnal megakadályozza a peteérést, hogy a már szervezetbe bejutott spermák nem érjék el céljukat. Ezt a módszert nem azért nem ajánlják az orvosok, mert vetélést, vagy egyéb traumát okozna a szervezetben, hanem mert egyszerűen nem elég biztonságos, hiszen ha már megtörtént a peteérés, nem sok haszna van.

6. A fogamzásgátló nem is igazi gyógyszer

Érdekes tény, de a tablettát szedők több mint fele nem – vagy nem csak – fogamzásgátlás céljából szedi ezeket a hormontartalmú szereket, hanem egészségügyi okokból. Például a PMS tüneteinek enyhítésére, a menstruáció szabályozására, endometriózis, vérszegénység, aknés bőr, stb. esetén.

A felmérés során azt is vizsgálták, hogyan viszonyulnak a nők tablettától eltérő fogamzásgátlási alternatívákhoz. A megkérdezettek fele szerint kényelmesebb lenne egy olyan fogamzásgátló, amivel csak havonta vagy még ritkábban kell foglalkozni, és a tablettát szedő nők 42 százaléka is úgy játja, hogy könnyebben be tudnák tartani az alkalmazási előírásokat, ha nem mindennapos használatról lenne szó.

fogamzásgátló1
Shutterstock

Az új megoldásoktól azonban sokan tartanak, csak minden hatodik válaszadó próbálna ki egyértelműen hüvelyen keresztül alkalmazható módszert, és legalább a nők fele bizonytalan a kérdésben. Általában a felhelyezéstől, a fertőzésveszélytől és a nemi együttlét során tapasztalható kellemetlenségektől tartanak, ám ezek a félelmek legtöbbször téves információkra alapulnak.

„Az, hogy egy nő milyen fogamzásgátló módszert választ, mindig egyéni. A praxisomban aránylag sok páciens kéri a bőr alá ültethető implantátumot, és általában elégedettek vele. Tulajdonképpen egy kis tartályt csúsztatunk a felkar belső részének bőre alá, ami három éven keresztül biztosít hormonális fogamzásgátlást, így nem kell naponta szedni a gyógyszert” - mondja dr. Csermely Gyula.

„Vannak emellett a különböző méhen belüli eszközök, mint például a spirál, és ezzel kapcsolatban is szeretnék eloszlatni egy tévhitet. Valamiért Magyarországon – egyedül Európában – elterjedt az a nézet, hogy olyan nőknek, akik még nem szültek, nem javasolt spirált felhelyezni. Ez nem igaz, sőt, szaklapokban már többször írtak arról, hogy ez egy akár tinédzsereknél is alkalmazható a módszer, ami ráadásul biztonságosabb, mint a hormontartalmú tabletták, amiket bárki elfelejthet bevenni.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra