Van, ahol minden párkapcsolati problémát megold a szex

Aki azt gondolja, a párkapcsolatok bonyolultak, nézzen körül az állatvilágban. A szerelem, szex, sőt, maguk a párkapcsolatok ugyanis egy csomó fajnál jóval izgalmasabban alakulnak, mint a legdurvább brazil szappanopera és egy fétisfilm kombója. A Humon Comics összeszedte a legbizarrabb állatságokat.

Rettegő férfiak merevedéssel

Sok állat felforgatja a nemi szerepekről vallott nézeteinket, de a foltos hiénák ezt extrém szintre emelik. A nőstények sokkal nagyobbak és agresszívabbak, mint a hímek, és még a rangsorban legalacsonyabban álló példány is szó szerint leugathatja az alfahímet. Ez a hierarchia annyira erős, hogy a hiénahímek még a nőstény kölyköktől is félnek, tegyük hozzá, okkal. A felnőtt nőstényekben szerencsére erős a családszeretet, így apjukkal kevésbé agresszívek.

De ez még nem minden. A nőstény hiénák annyira komolyan veszik a dominanciát, hogy ál-péniszük is van, ráadásul merevedésre is képes, és még nagyobb és hosszabb is, mint a hímeké. Ez nagyon megnehezíti a párzást, az erőszakot pedig lehetetlenné teszi. A hímek merev péniszének mutogatása viszont, más fajokkal ellentétben ennél a fajnál a gyengeség, a behódolás jele: míg más állatok ilyen helyzetben a torkukat kínálják fel, a hiénák a merevedésükkel jelzik alázatukat.

Szex, szex, szex

Míg a főemlős fajok többségénél megszokott, hogy közösségeikben egy alfahím uralkodik, addig a csimpánzszerű bonobóknál a nők irányítják a pasikat, naná hogy a szexen keresztül. Ezeknél a majmoknál a szex mindenre a megoldás, legfőképpen a feszültségek oldására. Ha két hím ugyanarra a nőstényre pályázik, ahelyett, hogy megverekednének érte, inkább egymással szexelnek, így feloldják a feszültséget és megerősítik a barátságukat is. 

Épp feszültséget oldanak
Épp feszültséget oldanakShutterstock

Ha két nőstény kerül konfliktusba, például az egyik megüti a másik kölykét, egy kis kergetőzés után inkább összedörzsölik a csiklójukat. Ha egy hím agresszívvé válik, egy nőstény azonnal ráugrik, és egy gyors menet elsimítja a feszültséget.

Míg a csimpánzok között – az emberekhez hasonlóan – léteznek szexuális tabuk, a bonobók társadalmában ez ismeretlen. Bárki, bárkivel, bármit a mottójuk, és ez a közösség az egyik legbékésebb az állatvilágban. Ők valóban élik a „szeretkezz, ne háborúzz” jelszavát.

Ha nincs közönség, akkor is nyomják a bugit

A legtöbb madárfaj hímjei sokkal színesebbek, mint a nőstények, és ezt a paradicsommadarak emelték mesteri szintre.

Mivel élőhelyükön bőségesen jutnak táplálékhoz, ugyanakkor kevés ragadozótól kell tartaniuk, a hím madaraknak rengeteg idejük van bonyolult és látványos udvarlási rituálékra, miközben megvillantják színpompás tollaikat is. Annyira erős bennük a táncösztön, hogy akkor is előadják műsorukat, ha nincs is nő a közelben. Ha mégis feltűnik egy, a hím annyira bepörög, hogy madaraktól szokatlan akrobatamozdulatokat is tesz.

A fiatalok gyakran figyelik az idősebbeket, és igyekeznek ellesni a néhány tuti mozdulatokat és trükköket tőlük.A nőstények választásában mind a külső, mind az előadás számít, így – mivel mindig a legrátermettebbek párzanak – a hímek nemzedékről nemzedékre szebbek és ügyesebbek lesznek.

pók
Shutterstock

Kötözz ki és szeress!

A Metellina Segmentata nevű pókfaj hímjei is ki vannak téve annak a – különböző rovar- és pókfajoknál gyakori – veszélynek, hogy nőstényük a szex után egyszerűen elfogyasztja őket. Ezért kitaláltak egy különleges módszert, amivel nagyobb eséllyel túlélhetik a randit. A nagy nőstény alá mászva, pókfonállal annyira körbetekerik, hogy az mozgásképtelenné váljon, ezután történik csak meg a párzás. Ám a pókhímeknek így is vigyázniuk kell, ugyanis az egész kötözős játék csak a nőstény hallgatólagos beleegyezésével zajlik, így az könnyedén le is tudja magáról tépni a fonalat, ha valami nem tetszik neki - a hím további életére nézve pedig igen előnyös, ha akkor már nem tartózkodik a közelben.

Még az ál-petting is belefér az átverésbe

Amikor eljön a párzási időszak, a legerősebb tintahal hímek megkeresik a peterakáshoz legmegfelelőbb sziklákat. A sokkal kisebb termetű nőstények ekkor megtekintik a helyszínt, és eldöntik, mennyire erős valójában az általuk favorizált hím. Ha összejön a párzás, az erős, nagydarab hal egy ideig nagyon éberen őrködik, nehogy más hímek is a peték közelébe kerülhessenek.

Ám a nőstények nem bírnak magukkal, ráadásul jobban szeretik a kisebb termetű, ám sokkal okosabb hímpéldányokat, akik egy izgalmas trükközéssel bizonyíthatják is, mennyire szerelmesek. Ezek a hímek nőstényeknek adják ki magukat a nagy, erős hím előtt, előadják, mennyire odavannak érte, sőt, még némi pettingre is hajlandóak a tökéletes álca kedvéért. Majd amikor már beépültek, felfedik magukat a kiszemelt nőstény előtt, aki boldogan párzik az okos példánnyal is.

Apás szülés, szó szerint

A csikóhalaknál a nősténynek van egy péniszszerű szerve, amivel a petéket a hím petezacskójába helyezi, így az hordja ki az utódokat. Ez már csak azért is nagyon hasznos, mert miközben apa terhes, anya máris újabb petéket érlel magában, így a kis csikóhalak világrajövetele után azonnal jöhet az új megtermékenyítés.

Bár a csikóhalak nem egész életükre választanak párt, nagyon odaadóak és szerelmesek az udvarlás időszakában, és gyengédségük utána sem múlik el: miközben a hím terhes, a nőstény minden nap meglátogatja, sokat simogatja, és rengeteg időt tölt mellette.

Szerelmes csikóhalak
Szerelmes csikóhalakShutterstock

Tamarinok: egy apa nem apa

Ezeknél az apó majmocskáknál elég rugalmas a családmodell: van, hogy egy hím és egy nőstény, de akad, hogy egy hím és két nőstény él együtt, a leggyakoribb kombináció viszont a két hím - egy nőstény felállás. Ez persze logikus, ha onnan közelítjük meg, hogy a tamarin nőstények a legtöbbször ikreket szülnek, és mivel a szoptatást kivéve a hímek gondoskodnak az utódokról, így a két kölök mellé teljesen praktikus rögtön két apát tartani. Az a hím, amelyik két nősténnyel akar együtt élni, megteheti, csak ne lepődjön meg, ha hirtelen négy gyereket kell magán cipelnie.

Életveszélyes tojás

A kiwi egyébként is fura kinézetű állat, de tojásrakás előtt egészen elképesztő változásokon megy keresztül. Minden madár közül ugyanis neki van az (egyébként kicsi) testméretéhez képest a legnagyobb a tojása, akkora, hogy mire kifejlődik, szinte kitölti a nőstény teljes testét, és annyira elnyomja a szerveit, hogy szerencsétlen már enni és lélegezni is alig képes. Mikor végre kipréseli magából a monstrumot, a hím veszi át a munkát, és ő is költi ki a tojást. Igaz, ez sem könnyű meló, ugyanis kettő de akár három hónapig is eltarthat, mire kikel a kis kiwiutód.

Ez a tojás mindkét szülőnek kihívás
Ez a tojás mindkét szülőnek kihívásGetty Images

Minden igényt kielégítő hímek

A foltos aranyleguánoknál soha nem unalmas az élet, mivel három különböző típusú hím is létezik, mind más életfelfogással.

A narancssárga torkú egyedek majd kicsattannak a tesztoszterontól, így nem csoda, hogy hatalmas területet védenek és nagy létszámú háremet tartanak. Bár védik a nőket, szoros kapcsolatot egyikkel sem alakítanak ki.

A kék torkú hímekben már kevesebb a tesztoszteron, így csak akkora területet védenek, ami egy-egy nősténynek elegendő. A kiválasztott egyeddel szoros kapcsolatot építenek ki, és megvédik minden más hímtől.

A sárga torkú hímek az élet császárai leguánföldön, bár ránézésre földönfutók. Nincs saját területük, viszont a narancssárga torkú egyedek területe mellett élnek, és rendszeresen annak elhanyagolt háremhölgyeivel párzanak. Mivel a narancssárga torkú hím nem igazán kötődik egyik nőstényéhez sem, inkább a terület védelme érdekli, a sárga torkú hímet viszont eltűri, így ez utóbbinak ez a felállás valójában semmi valódi rizikót nem hordoz, ellenben igen kényelmes. Egyetlen kihívás számukra a kék torkú egyedek csajainak elcsábítása lehetne, ez azonban nem fog menni: azok a kapcsolatok valódi, mély kötődésre épülnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra