Fogyni biztos nem fogsz a Flabélostól és a Speedfitnesstől

Speedfitness, X-body, E-fit, Ampli – csak néhány a mostanában divatos nevek közül. Ezek a felgyorsult világra hivatkozók legújabb csodaszerei, amelyek heti 40 (2x20) perc alatt ígérnek látványos alakformálást, szinte nulla energiabefektetéssel. A stúdióban tényleg nem kell túl sok mindent csinálni, 20 perc edzést mindenki kibír, a hatásairól pedig sokan szuperlatívuszokban beszélnek. De mi az igazság, tényleg meg lehet ennyivel úszni a testmozgást?

Az ígéretek

A Speedfitness oldalán szereplő információk szerint a Miha Bodytec nevű eszköz az elektromos izomstimuláció elvén működik, és – ellentétben a régi típusú kezelésekkel – ez már a látható és mélyen fekvő izmokat egyaránt edzi. A módszer arra is alkalmas, hogy akár passzív pozícióban is átdolgoztassa az izmokat, de természetesen még hatékonyabb, ha közben aktív gyakorlatokat végzünk. Az Xbody ennél továbbmegy. „Az EMS technológia intenzív izommunkára ösztökéli a testet, ami egy súlyzós, ellenállással végzett edzésre hasonlít, ám annál rövidebb idő alatt, ízületi terhelés nélkül, a felszíni és mélyizomzat egyidejű stimulálásával dolgoztatja meg az izmokat. A módszer az élsportban, az orvosi rehabilitációban, a prevencióban és a mindennapi edzésekben ugyanúgy alkalmazható, és mindenkinek lehetőséget biztosít arra, hogy olyan teljesítményt produkáljon, ami máskülönben csak sok évnyi megfeszített munkával érhető el.”

speedfitness
syb-speedfitness.com

Az Amplifitness némileg drágább, de állítólag sokkal jobb, legalábbis erről próbálnak meggyőzni egy erősen szakmainak tűnő szöveggel. „Az alábbiakban rövid áttekintést adunk az alacsony frekvenciával, valamint az amplitúdó modulált középfrekvenciával végzett elektromos izomstimuláció (EMS) közötti különbségekről, különös tekintettel az ún. elektrostimulációs testtréning (GK-EMS) terén kifejtett hatásokra. A múltban csak alacsony frekvenciájú rendszereket használtak GK-EMS (egész testes elektromos izomstimuláció) céljára, és sem a sportfiziológia, sem a terápia nem ismerte a modulált elektroterápia, azaz a MET jótékony hatását. Érdemes tehát kitérni a kétféle áram közötti különbségekre, különös tekintettel arra, hogy végre az elektrostimulációs testtrénig területén is létezik egy MET-alapon működő rendszer – az AmpliTrain”.

Feszesít, de nem izzaszt

„Kétszer öt alkalmat fizettem be Speedfitnessre, fél év eltéréssel, amikor akciós volt. Jó, hogy csak fél órát tart, és tényleg edzi a mélyebb izmokat, legalábbis az első öt alkalom után tónusosabb lett a testem, feszesebb a karom, amit máshogy nem sikerült megedzenem, és feszesebb a hasam. Például az tök alap, hogy könnyebben jön föl a nadrág egy ilyen edzés után, valahogy összerántja az izmokat. Kellemes időtöltés, de nem tartom valami kemény edzésnek, például nem tudom, mennyi kalóriát éget, épp csak kellemesen elfáradok. Én jobban szeretem, ha saját magam kihajthatom magamból az utolsó erőtartalékokat is, ha halál fáradt és csatakosra izzadt vagyok egy edzés után, ez ezt az élményt nem adja meg. Ráadásul, ha innen kések 5 percet, már nem tartják meg az órát, ami amúgy is csak 25 perc” – írja egyik kolléganőnk.

Szintén időhiányban küzdők számára fejlesztették ki a Power Plate, Flabélos és egyéb neveken kapható vibrációs trénereket, melyek lényege, hogy a gép munkafelülete billeg-mozog. A vibrációs gépeknek alapvetően két fajtája van, a billegő és a rezgőplatós. A gép másodpercenként 20-30 alkalommal mozdul meg, az izmok pedig összehúzódnak és elernyednek. Így sorozatos egyensúlyvesztés következik be, amely során az izomzat igyekszik ellentartani, és mivel eközben számos izom kapcsolódik be, ezért jelentősen megdolgoztatja őket, az ízületek és a szív terhelése azonban elmarad. A leírások szerint másodpercenként 10-60 izomösszehúzódás is összejöhet, és az ígéretek szerint 10 perces edzés 40-50 percnyi edzőtermi munkának felel meg. Persze ez erős csúsztatás, mert nem mindegy, hogy valaki az edzőterembe jógázni megy, vagy éppen kettlebelledzésre.

shutterstock 121835332

Az igazság

Megkerestük dr. Magyar Mátyást, a Fájdalom Ambulancia szakmai vezetőjét, hogy mondja el szakértői szempontból, vajon pénzkidobás-e ez az egész irányzat, vagy nyugodtan menjünk rázatni magunkat.

„Alapvetően nem rosszak ezek a gépek, Ugyan nem lehet velük 10 kilót fogyni 1 hónap alatt, de általános kondijavításra jók lehetnek. Látni kell, hogy az edzés a fogyás szempontjából csak maximum 30-40 százalékot számít, a többi 60-70 a pihenés, étkezés és az étrend-kiegészítők hármasa. A Speedfitness/Amplifitness alacsony áramerősséggel működik, az impulzus nagysága és formája határozza meg, hogy mennyire éri el a mélyizmokat. Bár 30-40 éve ismert az izomstimuláció ilyen formája, az orvosok csak egyes izomcsoportokra használták. A veszélyforrást az jelenti, hogy az általában ingyenes próbakezelésen nem állítják be tökéletesen az áramerősséget, és túl erősre állítják, ami 3-4 napig tartó izomlázat okozhat. Amikor elindult ez az egész nálunk, hetente jöttek a praxisba olyanok, akik szinte alig bírtak járni” – nyilatkozta a Díványnak Magyar Mátyás.

A fogyás ígérete mellett a gépeket még úgy próbálják eladni, hogy odaírják, ezek növelik a tesztoszteron és a növekedési hormon szintjét, valamint csökkentik a csontvesztést. A szakember szerint ugyanakkor minden intenzív edzés növeli (maximum 1 óráig) a tesztoszteronszintet, a növekedési hormon pedig főleg éjszaka termelődik, ezért is kell regenerálódni, pihenni. Az edzés elkezdése után 40-45 percig nő a szintje, aztán pedig csökken. A csonttömegvesztés a csontanyagcsere része, és főleg időskorban jelent problémát a mozgás hiánya. Az időseknek kis súllyal és nagy ismétlésszámmal kéne súlyzós edzéseket végezni, de a vibrációs gépek is segítenek, bár alapesetben már napi egy séta is számít, hogy ne csökkenjen a csonttömeg.

Edzőtermi zsúfoltság kizárva

„A speedfitness első körben izmot fejleszt, és hosszabb távon működik vele a fogyás. A mellény és a kiegészítők vizesen kerülnek rád, hogy jobb legyen az áramátvitel a pólón keresztül is. Itt az edzőn sok múlik. Számomra nagyon megterhelő volt, és annyira nem is volt látványos az első hónap elteltével a hatás. Az ár-érték arány sem volt jó.

A vibrotréner 3D-ben mozgat, ellentétben a Flabélosszal. Egy hónap után látványos volt a hatás: lötyögő nadrág, vékonyabb derék, izmos karok és hát. Kényelmesebb is, mint a vizes mellény, jobban megizzaszt, és kifejezetten célterületekre készített gyakorlatok vannak. Ha jó az edző, egy-egy alkalommal mindig más gyakorlatot kapsz, ahogy fejlődsz. Az ár-érték arány barátibb, mert itt azonnali hatások vannak, szívesebben adsz ki pénzt az ilyenre. Persze szerintem mindkettő mellé kell kardió, hogy teljes legyen a hatás, ám az mindenképpen mellettük szól, hogy egyszemélyes sport, tehát az edzőtermi zsúfoltság kizárva” – hasonlította össze saját tapasztalatai alapján a két edzésformát egyik ismerősünk.

Jó tanácsok 

Az elektromos izomstimulációval működő gépeket nem szabad használni akut gyulladás, daganatos betegség, terhesség, szívritmus-szabályozó esetén, ha pedig implantátumod, illetve protézised van, érdemes megkérdezni az orvosodat vagy a forgalmazót, hogy okozhat-e bármilyen problémát.

A vibrációs gépekre egyrészt csak behajlított térddel és bokával szabad ráállni, másrészt nem jó, ha a fejünk is rezeg, mert ez kihat a gerincre, és az nem tesz jót neki. Ha bármilyen ízületi panaszunk van, ne vállaljuk be a trénereket, mert tönkretehetjük a testünket – magyarázta szakértőnk. Hetente 2x30 percet érdemes használni ezeket, az általános kondíció javítására, az izmok tónusba hozására. Azt, hogy valaki csak áll rajta vagy csinál valamit, egyéni döntés kérdése, viszont nagyon fontos a fokozatos terhelés, és az, hogy megfelelő edző segítsen beállítani a kezdő szintet. Az ellenjavallatok közt szerepel a súlyos visszeresség, de ha még nem akut a helyzet, akár jó is lehet, mert edzeni lehet vele a vénák falát is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra