Kitörölhetőek a rossz emlékek?

Intenzív héten van túl az Ego. Volt itt szó netre csavarodó kamaszokról, arról, hogyan élvezheti az edzést, romantikagyilkos szerelmi tényekről, és megírtuk azt is, hogy minden gyógymód használ, amiben hiszünk. Ezalatt nem tétlenkedett a többi kolléga sem a világban, jöjjenek hát a múlt hét legérdekesebb pszichohírei.


A közös mozizás a jó házasság titka

Mit gondol, mitől lesz sokáig jó egy házasság? A kölcsönös tisztelettől és szeretettől? A jó szextől? Dehogy. A romantikus filmektől. A pszichológusok azt találták, hogy a friss házasságok válási rátája felére csökkenthető, ha a párok rendszeresen néznek együtt romantikus filmeket, majd alaposan kivesézik őket. Persze ez a hatás nem maguknak a filmeknek, hanem az együtt töltött időnek köszönhető, illetve annak, hogy a filmeken keresztül számos potenciális párkapcsolati problémát átbeszélhettek a résztvevők. 

shutterstock 148169333

40 előtt a legkreatívabbak a tudósok

A legnagyobb kreatív áttörésre az ember életének késő harmincas éveiben lehet számítani. Legalábbis ez derül ki a nagy feltalálók és tudósok életútjának tanulmányozásából. Szóval, ha akad önben egy kevés tudományos ambíció és még nem múlt el negyven, akkor itt az ideje belehúzni. Az esélyei most a legjobbak. 

A hétköznapi élmények klasszabbak idősebb korban

Hiába lesz az idővel egyre kevesebb esélyünk a nagy felfedezésre, a hétköznapi élményeinket legalább idősebb korban becsüljük meg jobban. Egy kutatás szerint ugyanis az olyan hétköznapi örömöket, mint egy jó beszélgetés vagy egy klassz kávé, idővel egyre többre értékelik az emberek. A különleges események (például egy utazás) viszont minden életkorban ugyanolyan menőnek számítanak. 

shutterstock 152943488

Soha ne udvariaskodjon az ajtóban egy férfival

Különösen, ha ön is férfi. Egy nemrég végzett vizsgálatból ugyanis kiderül, hogy azok a férfiak, akiknek korábban egy másik pasi tartott nyitva egy középületi ajtót, kevesebbre tartották magukat és kevésbé bíztak magukban, mint társaik. A jelenség valószínűleg annak tudható be, hogy az ajtóval udvariaskodás tipikusan a női-férfi viszonyban jelenik meg, így ez az egyébként kedves gesztus kibillentette szerepükből a férfiakat. Szóval, a cukiskodásból is megárt a sok. 

A nem kívánt emlékek kitörölhetőek

Pontosabban: az egereknél összejött. A drogfüggő állatoknál egy speciális injekció segítségével sikerült megszakítani egy konkrét helyszín és a drogfogyasztás közötti asszociációt, azaz az egerek egyszerűen elfelejtették, hogy az adott közegben drogozni szoktak, miközben más emlékeik nem sérültek. A kutatók abban reménykednek, hogy munkájukkal az embereknél is megkönnyíthetik majd a drogokról való leszokást, és segíthetnek megszabadítani őket traumatikus élményeiktől. De vajon tényleg jó lenne ez nekünk? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra