Fél év kell a szakítás utáni felépüléshez

Ezen a héten nincs sokkoló hírünk az intenzív ellátás pszichés mellékhatásairól, sem arról, hogyan hat a szex a memóriára. Akad viszont néhány érdekesség olyan dolgokról, amiket hiába sejtethettünk, a tudomány eddig még nem bólintott rájuk. Most megtette. A hét legérdekesebb pszichohíreit gyűjtöttük össze.

Azonos nemű szülőkkel is klassz felnőni

Egy nemrég publikált ausztrál vizsgálat szerint azok a gyerekek, akiket meleg párok neveltek pontosan úgy teljesítenek tanulmányaikban, úgy életék szociális és érzelmi életüket, mint a heterók által neveltek. A sorból egyébként a leszbikus párok gyermekei kilógtak egy kicsit: ők ugyanis az átlagosnál jobb kapcsolatot tudtak kiépíteni saját gyerekeikkel, és jobban be is tudtak vonódni új családjuk életébe. Úgy tűnik tehát, hogy két anyától az ember nagyobb gondoskodásra való hajlamot sajátíthat el, mint a hagyományos családfelállásban. Az egynemű párok gyerekei mondjuk gyakrabban féltek attól, hogy kortársaik majd gúnyolják, piszkálják őket, esetleg durván bánnak velük, a kutatás szerint azonban Ausztráliában ez a félelem nem volt jogos. 

shutterstock 92922808

Önvédelemből kockázatkeresőbbek a fiatal férfiak

A fiatal pasik a nőknél és az idősebb férfiaknál is hajlamosabbak a kockázatkereső, szélsőséges viselkedésre. Ezt a jelenséget nevezik a pszichológusok fiatal férfi szindrómának. A korai kutatások azt feltételezték, hogy ezeknek a viselkedéseknek a célja a csajok lenyűgözése, de egy mostanában publikált antropológiai vizsgálat szerint nem erről van szó. A feltűnő, extrém, ijesztő viselkedés a többi férfinak szól, és azt üzeni: jobban jársz, ha nem kötsz belém. A cél tehát az önvédelem, és agresszív környezetben talán még hatásos is. 

Piásan erőszakosabbak vagyunk partnerünkkel

Az emberek hajlamosabbak erőszakoskodni partnerükkel, ha isznak, mintha füvet szívnak. Egy egyetemistákkal végzett kutatás szerint azok a férfiak, akik épp alkohol hatása alatt álltak valószínűbben alkalmaztak fizikai, pszichés vagy szexuális erőszakot partnerükkel szemben, mint azok, akik épp be voltak szívva. Bezzeg a nők! Ők a fűtől is erőszakoskodtak. Legalábbis verbálisan. 

shutterstock 121262254

Új szexpartnertől várjuk, hogy könnyebb legyen a szakítás

Eddig is gyanús volt, hogy egy komoly kapcsolatból való kilépés után az ember általában könnyebben megy bele futó kalandokba. Van, aki azért, hogy így álljon bosszút az exén, van, aki örül a szabadságnak, és van, aki az élvezettől reméli, hogy könnyebben túl lesz a szakításon, könnyebben küzd meg a dühével és a kellemetlen érzéseivel. Most már a pszichológusok is így gondolják. A friss kutatás szerint a fiatalok kalandozási tendenciái a szakításhoz közel voltak a legmagasabbak, ilyenkor érezték magukat a legrosszabbul, és átlagosan 25-28 héttel az eset után nyugodtak le teljesen. Azaz körülbelül fél évre volt szükségük a szakítás utáni felépüléshez.  Érdekes, hogy a kísérletben részt vevők hiába érezték magukat rosszul a szakítástól, önbecsülésük nem zuhant sokat. Legalább valami ilyenkor is marad.  

Alacsonynak lenni félelmetes

Aki alacsonyabb, az sebezhetőbbnek érzi magát, és több paranoid gondolata támad. Legalábbis ez derül ki a Psychiatry Research friss számában megjelent kutatásból. A kísérletben részt vevő nőknek a londoni metró virtuális mását kellett több alkalommal is bejárniuk, méghozzá úgy, hogy a virtuális terek minden alakalommal nagyobbak lettek. Ezzel persze hőseink nem voltak tisztában, így az sem tudatosodott bennük, hogy minden alkalommal alacsonyabbak a kísérleti helyzetben. Ennek ellenére a vizsgálat előrehaladtával mind több félelemről, kellemetlen érzésről számoltak be. Bár a vizsgálatban nem térnek ki arra, hogy vajon a változás, a megszokottól eltérő érzések mennyiben felelősek a paranoiáért, az eredmények azért izgalmasak. Mondjuk az nem derült ki, hogy a férfiak hogyan reagálnak hasonló helyzetben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek