Ne betegedjen bele a munkába!

Akik irodában dolgoznak, nap mint nap kénytelenek szembesülni az ülőmunka átkaival. Sajnos kevesen vannak, akik egyáltalán nem sínylik meg, ezért összeszedtük a leggyakoribb panaszokat, és a megoldásokat, amelyekkel enyhíteni lehet a kellemetlen tüneteket.

Száraz szem szindróma

Amikor az ember feszülten figyeli a képernyőt, hajlamos arra, hogy hosszú időn keresztül pislogni is elfelejtsen. Ennek egyenes következménye az, hogy a szem kiszárad, ami akár krónikussá is válhat. Ekkor az illető eleinte idegentest-érzéssel küzd (magyarul úgy érzi, mintha porszem vagy szempilla került volna a szemébe), amit később égő, fájdalmas tünetek váltanak fel. Hogy elkerülhesse a problémát, tudatosan kell odafigyelnie arra, hogy rendszeresen pislogjon: ezt megfelelő fényviszonyok biztosításával segíteni is tudja, azaz fontos, jól megvilágított környezetben dolgozzon. Ha már bekövetkezett a baj, akkor első körben műkönny alkalmazásával próbálkozhat, ha pedig így sem változik a helyzet, érdemes szemorvoshoz fordulnia.

Ínhüvelygyulladás

Aki számítógépen dolgozik, annak ismerős jelenség, amikor a sok gépelés következtében a kézfejében, csuklójában kisugárzó fájdalom lép fel, melyet akár halk ropogás is kísér. Enyhébb esetben pár nap pihentetés után elmúlik a probléma, azonban ha tovább erőlteti, akkor az ínhüvely gyulladása mellett fertőzés is kialakulhat, amit már lényegesen nehezebb kezelni. Ha ön is tapasztal olykor hasonló tüneteket, próbálja meg pihentetni és befáslizni a kezét, és rásegíthet mindezek hatására gyulladáscsökkentő kenőcsökkel is. Ha ezek hatására sem javulnak a panaszok, fizioterápia, esetleg antibiotikumos kezelés javasolt.

Nyak- és hátfájás

Szinte nincs is olyan irodai dolgozó, aki az ülőmunka következtében ne fájlalta volna nyakát vagy a hátát. Ennek oka nagyon egyszerű: a helytelen testtartás. Bár valóban nehéz egész nap egyenes háttal és nyakkal ülni, ha megfelelően van beállítva és elhelyezve a szék, a billentyű és a monitor, akkor nem annyira megerőltető. Fontos, hogy a monitor közepe szemmagasságban legyen, így elkerülheti, hogy görnyedjen és hogy nyakával 'S' alakot formáljon. Ezen kívül érdemes a széket úgy beállítani, hogy az asztal kb. a derékig érjen, így a kezeket kényelmesen lehet a klaviatúrára tenni (az alsó- és felsőkarnak kb 90 fokos szöget kell bezárnia).Természetesen megteremtheti magának a legideálisabb körülményeket, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy óránként 10 perce álljon fel és mozgassa át magát egy kicsit! Amennyiben már krónikussá vált a hát- illetve a nyakfájása, válasszon magának olyan sportokat – pl. jóga, úszás, gerinctorna -, melyek a hát izmait dolgoztatják meg és elősegítik a helyes testtartást, vagy keressen a neten olyan nyújtó videókat, melyekkel orvosolhatja a panaszait!

Visszerek

Napjainkban egyre több fiatal lábán jelennek meg bőr alól elősejlő (rosszabb esetben akár ki is türemkedő) visszerek, melyek kialakulásában a genetikai okokon kívül az ülőmunka is szerepet játszik. Ez javítható az érintett végtag kompressziós kezelésével (vagy gumiharisnyával, vagy rugalmas pólyával), visszér elleni kenőcsökkel, de a legjobb mégiscsak a megelőzés, amit főleg a láb mozgatásával érhet el. A megelőzés, illetve a kezelés azért is fontos, mert a visszerek olyan súlyos szövődményt is okozhatnak, mint a mélyvénás trombózis. Ezért is fontos a már említett, óránként legalább 10 perces mozgás, és hogy hetente legalább kétszer sportoljon is valamit.

Fejfájás

Ez talán a leggyakoribb panasz, amivel az irodai dolgozók szembesülnek, mivel kínzó fejfájás több okból is kialakulhat. Elsősorban a rossz tartás, a szemproblémák és a stressz tehető felelőssé a fejfájásos tünetekért. A folyamatos görnyedés miatt ugyanis a nyak izmai megfeszülnek, és eközben nyomhatják a közelben futó idegeket, ami fejfájásként jelentkezhet. Hogy ezt elkerülje, végezzen a székében nyaktornát, időközönként járjon el lazító masszázsra, és persze ennek is jót tesz a munka közben, óránként elvégzett tízperces átmozgatás. Ha nem javul a dolog, érdemes látásvizsgálatott végeztetnie, elképzelhető, hogy elegendő az is, ha csak munka közben visel szemüveget!

A stresszről és kezeléséről pedig már sokat írtunk: a legjobb persze, ha megtalálja élete munkáját, de amíg ez nem jön össze, addig is tehet pár dolgot, hogy ne utálja azt, amit épp csinál, és jobban boldoguljon a munkahelyén. Ha pedig nincs más megoldás, kezdje összerakni a tuti CV-t, még mielőtt rámegy arra, amit nap mint nap kénytelen csinálni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek