A génjei miatt lehet agresszív a gyereke

Ezen a héten sajnos nem olvashattunk sem az orrtúrásról, sem a szellemek terápiájáról, akadt viszont egy meglepő anyag az intenzív ellátás pszichés mellékhatásairól, és még öt másik tanulságos cikk. A net legérdekesebb heti pszichohíreit gyűjtöttük össze. 

Pszichés problémákat okozhat az intenzív ellátás

Intenzív osztályon lenni rossz. Ez nyilván nem meglepő. Az viszont igen, hogy miután kikerülnek az intenzívről, az emberek fele szenved depressziótól, szorongástól vagy visszatérő rémálmoktól. A The Guardian klassz cikkben járt utána a jelenségnek, amiből kiderül, hogy ezeket a tüneteket nemcsak a súlyos fizikai problémák, hanem az intenzív ellátás sajátosságai okozzák: a meztelenség, a kiszolgáltatottság, a természetes alvás-ciklus felborulása, az ijesztő zajok és persze az agyunkat összezavaró gyógyszerek (pl.: fájdalomcsillapítók). Épp olyan ez, amilyen egy hatékony kínvallatás.

180470963
Foto24

A gyerekkori agresszió genetikai eredetű

Bár a pszichológusok sokáig a környezet, a példaképek és a szülői viselkedés szerepét hangsúlyozták a gyerekkori agresszióban, most egy ikerkutatásból úgy tűnik, az agresszív viselkedésért inkább a gének felelősek. Persze ez nem jelenti azt, hogy az agresszív gyerek az is marad, a nevelés ugyanis bármelyik irányba elmozdíthatja a viselkedést. 

shutterstock 45203827

Az oxitocin túlérzékennyé tesz

A szerelem, a monogámia hormon. Az ölelkezés, a gondoskodás, a bizalom belső drogja. Általában ez jut az ember eszébe az oxitocinról, de egy nemrég publikált kutatás szerint a hormon nemcsak klassz érzésekért, de egészen kellemetlenekért is felelős. Például a túlérzékenységért vagy a másik viselkedésének túlreagálásáért. 

A szerelemtől tényleg minden édesebb

Egy Szingapúrban végzett vizsgálat szerint már a szerelem gondolatától is édesebbnek érezzük az ízeket, és nemcsak a cukorét. A vízét is. A kutatók szerint ennek oka a gyerekkori emlékeinkben keresendő, hiszen az anyatej édes íze és az anyai szeretet érzése már csecsemőkorban összekapcsolódik a fejünkben. Szerencsére a féltékenységtől viszont nem lesz minden keserűbb. Legalábbis az ebédünk nem. 

shutterstock 127865834

A pasik hajlamosabbak felejteni

Egy friss norvég vizsgálat alapján a nőkhöz képest a férfiaknak több gondjuk van nemcsak a nevek és a beszélgetések részleteinek felidézésével, de azzal is, mit csináltak egy évvel korábban. Ráadásul ez kortól teljesen független. A jelenség meglepő, a pszichológusok egyelőre nem találtak rá tudományos magyarázatot.  

Igazat mondani jó

Kamuzni nemcsak megerőltető agymunka, de sokkal kevésbé is kellemes, mint igazat mondani. Legalábbis ez derül ki egy nemrég publikált kutatásból. Az eredmények szerint az agy önjutalmazó rendszere (aminek az elégedettséget köszönhetjük, meg azt, hogy épp jól érezzük magunkat a bőrünkben) aktívabb akkor, ha az ember igazat mond, mintha hazudik. Pedig Dr House szerint mindenki hazudik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra