Ezeket ne egye, ha nem akar elhülyülni

Vannak olyan ételek, amelyek fogyókúra alatt is bőségesen fogyaszthatóak, míg másokat azért ajánlanak a táplálkozási szakértők, mert stimulálják a kognitív (megismerő) funkciókat, és a memóriára is jótékony hatással vannak. Csakhogy léteznek olyan élelmiszerek is, amik károsan hatnak az agyi funkciókra, ezért legjobb lenne nem is enni őket - persze, hogy ezek a legkívánatosabbak. A fitnea.com összeszedte, mik azok, amikkel jobb, ha vigyáz, mert lassan, de biztosan végeznek az intelligenciájával. 

Édességek

A cukor és a cukros termékek nemcsak a csípőt szélesítik, de kifejezetten rossz hatással vannak az agyra is. Hosszan tartó fogyasztásuk neurológiai problémákhoz vezethet, és a memóriát is károsítják. Lassítják a tanulási folyamatot, ezért nem javasolt a magas fruktóztartalmú ételek fogyasztása.

shutterstock 44808943

Alkohol

Amellett, hogy a tartós alkoholfogyasztás erősen károsítja a májat, felelős az ún. "agyi köd” kialakulásáért is. Ez nemcsak költői kép, de egy valós mentális zavar is, megléte esetén nehéz koncentrálni, gondolkodni, és felléphet feledékenység is. Előfordult már, hogy nem emlékezett nevekre, esetleg nem tudta eldönteni, hogy emlékei álmok voltak-e vagy valóban megtörténtek? Na, ezeket is könnyen okozhatja a túlzott alkoholbevitel. Szerencsére ezek a hatások visszafordíthatók, ha nem vedel nap mint nap.

Junk food, vagyis az egészségtelen műkaják

A Montreali Egyetem egyik tanulmánya szerint a junk food hatással lehet az agy kémiai összetételére is, és fogyasztása akár depressziót vagy szorongást is előidézhet. Bár a zsíros készételek eleinte növelik a boldogságérzetért és a memóriajavulásért felelős dopamin mennyiségét, ám egy idő után a szervezet ehhez hozzászokik, és a hormon szintje el kezd csökkenni. Így  ha lanyhul a figyelme és a kognitív képességei is hanyatlanak, hosszú távon semmiképp sem jelent megoldást rá a gyorskajazabálás, sőt! Nem beszélve arról, hogy még függővé is válhat tőle, mivel folyton csak pótolni akarja majd a csökkenő dopamin szintet.

shutterstock 101817142

Félkész termékek, készételek, rántott, sült ételek

Szinte minden fagyasztott (persze nem az otthon megfőzött és mélyhűtött, hanem a boltokban kapható), előrecsomagolt étel, illetve készétel tartalmaz kemikáliákat, festékeket, adalékanyagokat, mesterséges ízeket és tartósítószereket. Az ilyen vegyi anyagok pedig befolyásolhatják a viselkedést és a kognitív funkciókat. A kész-, rántott és sült ételek, amellett, hogy többnyire hizlalnak és egyáltalán nem egészségesek, lassan rombolják az agyban található idegsejteket is, és tartós, túlzott fogyasztásuk megnöveli a mentális betegségek kialakulásának esélyét. Így hát jobban jár, ha házilag készíti el, amit az asztalra tesz. 

Nagyon sós kaják

Manapság már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a túlzott sófogyasztás milyen nagy mértékben járul hozzá a szívbetegségek, illetve a magas vérnyomás kialakulásához, de azt is tudták, hogy a gondolkodásra, kognitív funkciókra, memóriára és intelligenciára is hatással lehet a túl sok só? Tehát, ha nem akar elhülyülni, próbálja meg csökkenteni a sóbevitelt, ha másért nem, hát azért, mert könnyű rászokni, így – akárcsak a nikotin és a gyógyszerek is – függőséget okozhat.

Gabonák (a 100%-os, teljes kiőrlésűek kivételével)

Ha hiszi, ha nem, a teljes kiőrlésűeket leszámítva mindenféle gabona hatással van az agy működésére és az általános egészségi állapotra. Amennyiben rendszeresen és túl gyakran fogyaszt ilyeneket, megkockáztatja az idő előtti öregedést, valamint a mentális- és a memóriazavarokat. Éppen ezért, ha lehet, inkább az egészséges termékeket (pl. teljes kiőrlésű kenyeret/lisztet) válassza!

Feldolgozott fehérjék

A fehérjék az emberi táplálkozás fontos építőkövei, hiszen a proteinek hozzájárulnak az izmok felépítéséhez és megfelelő működéséhez. A hús az egyik legjobb fehérjeforrás, de abból sem mindegy, hogy milyen fogyaszt. Lehetőleg minél kevesebb nagyipari előállítású húskészítményt kellene (ilyenek például a kolbász, a virsli, vagy a szalámi), ugyanis az ezekben található "húsnak" kevés köze van a valódi proteinhez (annál több a húsipari hulladékhoz és vegyi anyagokhoz). Ezektől tehát ne nagyon várja, hogy - mint a természetes proteinek -, majd segítik szigetelni az idegrendszert. A hot dog helyett például inkább fogyasszon halat, diót és különböző magvakat!

Transzzsírok

Próbálja meg visszaszorítani a transzzsírbevitelt is! Fogyasztása ugyanis olyan következményekkel járhat, mint az elhízás, szívproblémák, magas koleszterinszint és - igen, az elbutulás. Idővel lelassítja az agy működését és gátolja a reflexeket, valamint növeli a stroke kialakulásának esélyét. Akad még további negatív hatása is: ha túl sokáig túl sokat visz be a szervezetébe belőle, károsodnak az artériák, emiatt pedig az Alzheimer-kórnál is tapasztalt agyzsugorodás is jelentkezhet.

Mesterséges édesítőszerek

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy könnyebben és gyorsabban fogynak le, ha a cukrot édesítőszerekkel pótolják. Ez önmagában jó törekvés, de nem mindegy, hogy ezek ne milyen édesítőszerek. A mesterségesen előállítottak ugyanis valójában többet ártanak, mint használnak: könnyen agykárosodást és kognitív zavarokat okozhatnak. Éppen ezért, ha teheti, használjon helyettük inkább természetes édesítőket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra