Pánikol az edzőtermektől? Nincs egyedül!

Egyesek szerint 2014 egyik divatszava a gymtimidation (gym=edzőterem, intimidation= megfélemlítés, fenyegetés) lesz. Ez a kifejezés azt a jelenséget írja le, ha valaki azért nem hajlandó edzőterembe járni, mert retteg attól, hogy valami zavarba ejtő dolog történik vele. Mondjuk, mert lövése sincs róla, milyen eszközt hogyan kell használni, vagy mindenkinek csodás alakja lesz, csak neki nem; hogy mindenkinek menőbb cucca lesz, vagy hogy lenézik azok, akik már többéves előnyben vannak önhöz képest, esetleg csak borzasztóan bosszantja, ha valaki nem tartja be az edzőtermi illemtant.

shutterstock 154299863
Shutterstock

Ez a probléma sokak számára ismerős lehet, akinek a fejében legalább már egyszer megfordult, hogy rendszeresen mozogni kellene. Mi sem vagyunk kivételek, és sok ismerősünktől is hallottuk már, hogy szívesen mennének edzeni, de tartanak attól, hogy csak tökéletes testű, hibátlan mozgáskoordinációval rendelkező nők között kell majd izzadniuk, és ez nem igazán tenne jót az önbecsülésüknek.

A brit Cosmopolitan Body végzett is egy felmérést arról, hány embert gyötörnek ilyen gondolatok. A témáról összesen 546 nőt és férfit kérdeztek meg. A nőket állítólag kétszer jobban zavarja, ha edzőterembe kell menniük, és részben azért érzik kényelmetlenül magukat, mert attól tartanak, hogy megbámulják őket. A válaszadó nők 14 százaléka tart attól, hogy jelenlevő férfiak figyelik őket, 10 százalékuk pedig saját neme képviselői miatt parázik. A férfiak ezzel szemben nem aggódnak amiatt, hogy a nők mit gondolnak róluk, csak a többi pasi zavarja őket.

Sokan egyébként annyira zavarban vannak, hogy szólni sem mernek a többiekhez. A férfiaknak kevesebb mint a fele kérdezné meg például edzőtársát egy olyan egyszerű dologról, mint hogy mióta használja/meddig tervezi még használni az adott eszközt, nőknek pedig csak 8 százaléka lenne ilyen bátor. A többség inkább átvonul egy üres géphez, sőt, van, aki inkább összepakol és hazamegy. A válaszadó nők 47 százaléka közelébe sem megy a súlyzóknak, ha mások épp használják ezeket az eszközöket. Persze az is elveszi a kedvüket, hogy nem biztosak abban, milyen is egy súlyzós edzés, mennyit emelhetnek és hogyan (erre jó ellenszer lehet például, ha - legalább eleinte - személyi edzőt vesznek igénybe). Mindenesetre nem meglepő, ha a fentiek alapján mindkét nem kifogáslistáján előkelő helyen szerepel a tömeg.

Az öltöző szintén egy kritikus helyszín, a nőknek csak 3 százaléka elég magabiztos ahhoz, hogy meztelenül mászkáljon a többiek között. A felmérésben résztvevők 30 százaléka ezért inkább otthon öltözik át. A férfiak egyébként nem olyan szégyenlősek, több mint negyedüket nem igazán izgatja, ha mások előtt kell meztelenkedni. Ez talán összefüggésben lehet a nemek eltérő motivációjával: a nők ugyanis főként azért járnak edzőterembe, hogy fogyjanak, a férfiak pedig nagyrészt azért, hogy fittek maradjanak.

Ezért nem megyünk edzőterembe

A nők kifogásai

47 % - lustaság

42% - túl sokan vannak az edzőteremben

38 % - unalmassá vált az edzés, nem tud új edzéstervet kidolgozni

12% - tart a törzsvendégektől

15% - nem érzi magát elég fittnek ahhoz, hogy edzőterembe járjon

A férfiak kifogásai

53 % - túl sokan vannak az edzőteremben

41% - lustaság

20% - unalmassá vált az edzés, nem tud új edzéstervet kidolgozni

6% - tart a törzsvendégektől

4% - nem érzi magát elég fittnek ahhoz, hogy edzőterembe járjon

Forrás:  Cosmopolitan Body

Megoldás

Ha rosszul érzi magát a bőrében a hurkái miatt, akkor ezt az érzést valahogy át kell fordítani, hogy kellő motiválóerő legyen a változáshoz. Ahogy fogynak a kilók, egyre magabiztosabb lesz, ezt tapasztalatból mondjuk. 

De maradjunk a kezdőlépésnél. Tény, akárhány helyen és órán jártunk már, mindenhol találkoztunk – főleg a komolyabb eszközök környékén, illetve a keményebb órákon – tényleg zavarbaejtően izmos és feszes testű, magabiztos emberekkel. Ám ha jól választ edzőtermet, akkor a vendégek többsége pontosan olyan átlagos halandó lesz, mint ön, és azért ne feledje, az edzőtermek törzsvendégei sem harapnak, nagy a valószínűsége, hogy mások vizslatása helyett saját testük szépítésével, építésével vannak elfoglalva. 

Ha attól fél, hogy elrontja valamelyik eszközt vagy nem rendeltetésszerűen használja, nyugodtan kérjen segítséget a személyzettől. Yvonne Thomas önbizalomkutató (igen ilyen is van) szerint mindenki számára volt egy első alkalom, erről soha nem szabad elfeledkezni. 

Ha ez nem nyugtatja meg, fogadjon személyi edzőt, vagy vegye rá családtagjait, barátait, ismerőseit arra, hogy önnel együtt járjanak edzeni. Persze nem szabad, hogy a társasági élet a mozgás rovására menjen, mondjuk a röhögcsélés miatt nem tud odafigyelni a gyakorlatokra.  

shutterstock 95801935
Shutterstock

Ha olyan órát, mozgásformát akar kipróbálni, ami teljesen ismeretlen számára, akkor először is járjon utána annak, hogy mire számíthat mind a hely, mint a gyakorlatok szempontjából, így biztosan nem fog majd értetlenül téblábolni, ha valaki azt mondja, hogy csináljon 10 burpee-t – írja a Women's Health.

Ha már eljutott az edzőterembe, akkor óra előtt mutatkozzon be az oktatónak, aki jó ha tudja, hogy egy újonc is van a csapatban, és ha szerencséje van, akkor elmagyarázza, hogy mire számíthat, és óra közben is segít majd. 

Azt is nyugodton megkérdezheti tőle, hogy hova álljon. Ha ehhez túlzottan félénk, akkor a terem közepén helyezkedjen el, így nem kell félni attól, hogy a menő lányok önt bámulják, de jól tudja követni az oktató mozdulatait.

Apropó oktatók, kis keresgéléssel biztosan talált majd olyan mozgásformát és olyan óraadót, ahol nem jelent hátrányt, ha "fel volt mentve testnevelésből" vagy igazi kétballábas, és nem fogják leüvölteni a fejét, mint mondjuk az általános iskolás testnevelés tanár tette, ha nem tudott felmászni a kötélen. Elsőre lehet, hogy rosszul esik majd, ha az óraadó odamegy önhöz, és megmutatja, hogy mit rontott el, de gondoljon bele abba, hogy csak a helyen elvégzett gyakorlat a hatásos és így lehet a sérüléseket is kiküszöbölni. 

És ami még fontos, mindig vigyen magával egy palack vizet, mert ha csak egy kéznyújtásnyira van a folyadék, akkor nem marad le egy gyakorlatról sem, nem veszíti el a fonalat.

Ha nem akar órákra járni, csak a gépeket szeretné használni, de meg van győződve arról, hogy mindenki magát figyeli, ahelyett, hogy saját dolgával foglalkozna, akkor mi sem egyszerűbb, hallgasson zenét, de olyat, amit nagyon kedvel, ezzel könnyen ki tudja zárni a külvilágot.

Ha semmi sem segít, akkor érdemes valamilyen kültéri mozgásformát választani, bár mondjuk a Margitsziget futópályája majdnem olyan zsúfolt, mint egy edzőterem, azért vannak helyek, ahol biztosan nem zavarják annyian a köreit. Sőt, akár otthonában is formába hozhatja magát, már írtunk is róla, hogy mire is van szüksége, ha lakásában edzene .

Oszd meg másokkal is!
Mustra