Így pofozza ki az otthonát fillérekből

Számomra a konyha a lakás egyik legfontosabb pontja, mivel rengeteget sütök-főzök, ráadásul közismert tény, hogy a házibulik során a legjobb arcok mindig a konyhában időznek. Ezért aztán kicsit kétségbe voltam esve, hogy az új lakásunk konyhájának annyi karaktere sincsen, mint egy valóságshow elsőként kieső hősének. Álmodoztam persze új konyhabútorról, meg új csempéről, de a költözés után arra se volt pénzünk, hogy rendeljünk egy pizzát, nem hogy arra, hogy gigantikus felújításba kezdjünk. Nem kis kihívás volt a lehető legkisebb kiadásból arculatot adni a helységnek, de miután néhány nevetségesen egyszerű trükköt bevetve sikerült igazi álomkonyhát varázsolni belőle, totálisan rákattantam a DIY-ra. 

Mostanra az otthonunk minden egyes szobájában alternatív megoldások tucatjai segítik a praktikus térhasználatot, ékesítik a falakat és bútorokat, és - nem utolsó sorban - megkímélnek minket a felesleges kiadásoktól. Azt már megmutattam, hogyan lehet menő vintage bútort készíteni fillérekből, a következő néhány hét során olcsó, szimpla, könnyen és gyorsan kivitelezhető trükköket mutatok, amelyeket olyanok is nyugodtan kipróbálhatnak, akik eddig messze elkerülték az úgynevezett "hobbiboltokat", sőt a technikaórától jobban rettegtek, mint a matektól. 

Konyhabútorkozmetika

IMG 2052
Steiner Kristóf

Első körben feltankoltam egy tucat fogantyúval – ha a bútort nem is cserélhetem le, már az is óriásit dob a dolgon, hogy a „kilincsek” szépek lesznek. A rusnya fém fogókat szép, kerámiával díszítettekre cseréltem (aki bátor, akár egymástól eltérő darabokat is választhat!). Hát így lett „új” konyhabútorom potom 7000 forintból. Tipp: érdemes még vásárlás előtt lekapni egyet és bedobni a táskájába - jobb, ha a lyuktávolságok méricskélése helyett önnél van egy a vásárlásnál, így véletlenül se vesz rossz méretet. A le- és felcsavarozás azért elég időigényes, ezért praktikus beújítani egy elektromos csavarhúzót - az Ikeáé például igazi Jolly Joker.

Csempetetoválás

Az unalmas,fehér csempével is kezdenem kellett valamit, mert az mégsem járja, hogy egy hullaházban főzőcskézzek. Már Magyarországon is kapható csempematrica – igaz, alapos utánajárást igényel a dolog, hiszen az üzletek nagyrésze még mindig csak a gyerekekre fazonírozott fürdőszoba dimenzióban gondolkozik és penetráns, halacskákat és Disney hercegnőket ábrázoló példányokat kínál. Ha csak külföldi oldalon talál igazán tetszetőset, ne essen kétségbe: jusson eszébe, hogy még így is sokkal olcsóbban ússza majd meg, mintha fúrni-faragni kezdene a konyhában. Én kétféle, az ezeregyéjszaka meséit idéző matricát variáltam – igyekeztem úgy választani, hogy ha a minták el is térnek egymástól, a színvilág azonos legyen.

Csalás a kövön

Már csak a padló volt hátra, amely a szürke ötven árnyalata közül a legunalmasabbikban pompázott. Tudom, hogy a PVC és linóleum sokak számára riasztó megoldás, hiszen az általános iskolai menzát juttatja eszünkbe, ám jobb ha tudja, azóta elég sokat javult a helyzet. Ma, ha kiválaszt egy jobb minőségű, csempe- vagy járólap-mintás linóleumot, látogatói első ránézésre meg nem fogják mondani, hogy az nem valódi kőből van (esetleg még másodikra sem), viszont csodákat tehet a konyhájával, és bármikor le is cserélheti. Én nem a faltól-falig megoldás híve vagyok, csupán egy nagyobb lábtörlőnyi darabot raktam le a konyha közepére. Igyekeztem úgy választani, hogy a linóleum mintája öszhangban legyen a csempematricával - a finom marokkói hangulatot pedig egy – szintén baromi olcsó – lámpabúrával fejeltem meg.

IMG 2053

Zsibvásárpolc a nappaliban

A nappali berendezésekor hamar vilásossá vált, hogy praktikus és szép polcot vásárolni gyakorlatilag lehetetlen, ha nem akarunk csillagászati összegeket kiadni, így aztán végül az Ikea legszimplább, fából készül tárólórendszere mellett döntöttünk. A szerkezet, amelyet eredetileg kamrába és raktárba szántak, tökéletes éke a nappalinak, ha „felöltöztetjük”. A könyveken kívül minden polcra került egy-egy emlék, saját pingálású festmény, vagy olyan szuvenír, aminek a világon semmi haszna, de az utazgatásaink során a bazársorokon nem tudtunk nemet mondani nekik. Így két legyet ütöttünk egy csapásra: helyet találtunk a kacatoknak, a polc pedig igazi „bolhapiac” hangulatot kapott. A miénken a "Für Elise"-t játszó zenélődoboztól a pálmalevélből hajtogatott békán át a Supemanes uzsonnásdobozkáig minden van - azaz csupa olyan dolog, amiket tök ciki lenne bárhová máshová kirakni. 

IMG 2059

Van-e égősorod, van-e izzósorod?

A nappali másik nagy átka az volt, hogy az ülőalkalmatosságok felett nincs rendes lámpa. Mivel az étkező és a nappali egy és ugyanaz a tér, a fő fényforrásuk az ebédlőasztal feletti lámpa. Ha viszont olvasni akarunk a kanapén fekve, szükségünk lesz egy állólámpára – gondoltam magamban, amíg fel nem fedeztem, hogy az állólámpák mind iszonyú drágák, esetleg rém rondák. A megoldás egy kis dekorboltban jött szembe velem: egy klasszikus „karácsonyfa” izzósort vásároltam, aminek a fényét kis, buborékszerű búrák tompítják. Rengetegféle hasonló égősort lehet kapni – Baliról és Indiából például fillérekért rendelhető szárított levelekkel, virágokkal ékes változat. A hangulatvilágítás a kanapé fölé lógatva perfekt olvasólámpává változik, ráadásul nem csak funkcionális, de szépséges is.

IMG 2058

Családi üzenőfal

Utolsóként álljon itt egy trükk, amely szintén nevetségesen olcsó, viszont praktikus, látványos, és így újabban egyre inkább menő megoldás bármelyik szobában: a táblafestékkel pingált falfelület. Lehet a lakás bejáratánál - afféle családi üzenőfalként; a konyha mellett – hogy minden nap itt tudathassa a családdal az aznapi menüt; vagy akár az ágy mellett – mint inspirációs tábla, amelyre felírhatja a világmegváltó gondolatait és másnapi teendőit, természetesen mindenféle random rajzokkal kiegésztve. A felfestés roppant egyszerű: mérje le a padlótól és plafontól, hová szeretné felmázolni a táblát, vízszintesen jelölje meg ceruzával több ponton is, majd a pontokat összekötő vonalként ragasszon fel egy keretet vastag festőszalagból. A felületet kétszer kell átkenni, fontos, hogy vékonyan dolgozzon, másként lecsöppen vagy megfolyik (azért ilyenkor sincs dráma, nedves ronggyal még simán letörölhető). Végül szerezzen be egy doboz színes krétát, és élvezze, hogy annyi év után végre büntetlenül rajzolgathat az "iskolatáblára", amit csak akar!

IMG 2062
Steiner Kristóf

Még nincs ám vége! Jövő héten elmesélem, hogyan rejthet el kábeleket anélkül, hogy szerelőt, vagy kőművest kellene hívnia, átértékeljük az éjjeliszekrény fogalmát, és az is kiderül, hogyan tehet szert kerti bútorra – teljesen ingyen!

Oszd meg másokkal is!
Mustra