Így fog kinézni, ha tíz évet végigpiál

A túl sok alkoholfogyasztás az egészségtelensége mellett a külsőnkre is káros hatással van – ezt elméletben mindenki tudja, sokan mégis úgy vannak vele, hogy majd bizonyára ők lesznek a kivételek, akiken nem hagy nyomot az életvitelük. Azt, hogy tíz évnyi bagózás mit művel az arcbőrrel, már tesztelhették mobil alkalmazással, akiket érdekelt. Most azok jönnek, akik nem hiszik el, hogy igenis meglátszik tíz év múlva, ha hetente többször is a pohár fenekére néz..

A skót fejlesztésű Drinking Mirror elnevezésű alkalmazást azért fejlesztették ki, hátha az esztétikai hadviselés elrettentő hatással tud járni azokra, akik a mértéktelen ivászat rabjai, és nem aggasztják őket kellőképp ennek egészségügyi kockázatai. Maga a program egyszerűen használható: csupán fel kell töltenie egy lehetőleg minél frissebb arcképet, megadni a hozzávetőleges heti alkoholfogyasztását, és másodperceken belül megjelenik, hogyan is fog festeni 10 év múlva, ha továbbra is ebben az ütemben amortizálja magát. Hogy mikre számíthat? A homlok vízszintes ráncai elmélyülnek, a szemek kivörösödnek, az áll elzsírosodik, és megjelenik a gyűlölt toka is. Bár a kapott fotók esetenként erősen túlzóak, úgy tűnik, nem csak a dohányosok esetében lehet a hiúságra apellálni: sokak számára olyannyira riasztó a végeredmény, hogy inkább csökkentik az elfogyasztott alkohol mennyiségét.

Mi pár olyan celeb fotójával teszteltük az alkalmazást, akik most még kellőképp fiatalok és üdék ahhoz, hogy az akár mindennapos eszméletvesztéses bulik se látsszanak meg rajtuk. Ha azonban továbbra is folytatják a heti legalább 6-10 pohár alkohol fogyasztását (igen, tudjuk, ez nagyon szerény becslés mondjuk egy Lindsay Lohan-féle bulizáshoz), akkor tíz év múlva nagyon máshogy fognak kinézni. Kakukktojásként persze maga a sokat látott Lohan is bekerült a sorba, hiszen ő az, aki huszas évei elején már jópár elvonót járt meg különféle függőségei miatt, így most, mindössze 27 évesen már sikeresen néz ki a saját anyjának. E tekintélyes múlttal viszont kiválóan alkalmas arra, hogy rajta teszteljük, mennyire találja el az alkalmazás a végeredményt: nála egy tíz évvel korábbi fotót használtunk, ami az átalakítás után lebuktatta a program gyengéjét: igen, a piától felpuffad az arc, de az állkapocs nem nő a duplájára.

Az alkohol egészségre gyakorolt negatív hatása egyébként nem mindig volt egyértelmű, mivel több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a mérsékelt fogyasztás akár előnyökkel is járhat. Dr. Oscar Hevia kozmetológus-bőrgyógyász szerint azonban a túlzott alkoholfogyasztásnak a bőr is igen nagy vesztese: nagyfokú kiszáradást szenved el, amitől ráncossá, megereszkedetté és fakóvá válik. Éppen ezért ajánlják hogy lehetőleg minden pohár szeszes ital után fogyasszon egy pohár vizet is, hogy kiegyenlítse a dehidratáló hatást, és szinten tartsa a vízháztartását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra