10+1 merénylet, amivel tönkretesszük az arcbőrünket

Nem először írtunk már a szezonális szépségápolási hibákról, a Stylelist egyik cikke nyomán most azokat a tévhiteket, rossz szokásokat szedjük csokorba, amelyekkel egész évben gyilkoljuk arcbőrünket.

1. "A hosszú, forró zuhany jót tesz a pórusoknak"

Bizony, nagyon sokan vannak, akik továbbra is hisznek ebben, és egy fárasztó nap után tényleg nagyon jó kiáztatni magunkból a sok stresszt. De! A forró víz valójában szárítja a bőrt, ezért a szakértők azt javasolják, hogy csak rövid ideig zuhanyozzunk, és ne forró, hanem csak meleg vízzel. „Zuhanyzás után pedig három törülközőt használjunk: egyet az archoz, egyet a testünkre, egyet pedig a hajunk áttörölgetéséhez, majd először az arcunkat krémezzük be, és csak utána vegyük elő a testápolót” – bonyolítja az életet dr. Amy Wechsler dermatológus.

shutterstock 127984400

2. "A szemránckrém csak jó vastagon felkenve hat"

A szemkörnyéki ráncok megelőzésére és eltüntetésére szolgáló krémek többsége nagyon zsíros és nehezen szívódik be, ezért érdemes csínján bánni velük. „Szinte megfojtják a bőrt, ráadásul alvás közben bejuthatnak a szembe, így másnapra akár fel is dagadhat a környéke. A bőrünk olyan, mint egy szivacs, magába szívja azt, amire szüksége van, a többi pedig a felszínén marad. A jó szemránckrémek teljesen beszívódnak, miközben a bőr hidratáltnak és rugalmasnak tűnik” – magyarázza Renée Rouleau kozmetikus.

3. "Smink nélkül jobb"

Úgy gondolja, hogy néha jobb mellőzni a (dekor)kozmetikumokat, hogy a bőre egy kicsit fellélegezhessen? Nos, a szakértők szerint ez sem állja meg a helyét. Persze arra mindenképpen ügyelni kell, hogy csak olyan termékeket használjunk, amelyek megfelelnek a bőrtípusunknak. Arról azonban soha ne feledkezzünk meg, hogy milyen fontos az UV-védelem: a szakértők szerint ugyanis nem a kor, nem a dohányzás, és nem is a nem a genetika a fő okai annak, ha bőrünk gyorsan öregszik, hanem a káros hatások. Szerencsére egyre több olyan terméket lehet kapni, amelyek védenek a napsugarak ellen.

shutterstock 71608303

4. "Zsíros bőrre felesleges az arcápolókrém"

Akinek kicsit zsírosabb a bőre, hajlamos azt állítani, hogy neki bizony nem kell semmilyen krém, mert nincs rá szüksége, vagy csak pattanásos lesz tőle. A szakértő szerint azonban ez tévedés: mivel a pattanás elleni szerek szárítják a bőrt, ezért a zsíros bőrűek számára is fontos a megfelelő hidratálás, mert a tünetek csak fokozódhatnak. Persze nem mindegy, hogy milyen termékeket vesznek: fontos, hogy a krém ne tartalmazzon glikolsavat (illetve bármilyen más olyan vegyületet, ami peelinghez használatos), mert a pattanás elleni szerekkel kombinálva ez túl sok a bőrnek.

5. "Az éjszakai krém felesleges, legalább olyankor lélegezzen a bőr"

Vannak, akik csak a lefekvés előtti arcápolásról mondanak le, arra hivatkozva, hogy bőrünknek is jár egy kis szabadidő, a szakértők szerint azonban nekik sincs sincs igazuk. Mivel az éjjeli órák a regenerálódásról szólnak, ezért különösen fontos, hogy segítsünk a bőrünknek, hiszen csak így vehetjük fel sikeresen a harcot az öregedés ellen.  A menetrend a következő: tisztítás, feszesítés és hidratálás mégpedig az év minden napján.

6. "Minél több, annál hatásosabb"

„Sokunknak öt különböző arckrémje is van. Ezeket természetesen napi szinten használjuk, ráadásul mindennap kétszer végezzük el a rituálét. Egyrészt ez nagyon fárasztó, másrészt a bőrünknek sem tesz feltétlenül jót, irritációt okozhat, ami pedig gyulladáshoz vezethet” – vallja dr. Wechsler. Szerinte elég, ha a fürdőszoba-szekrényben csak a következő termékek sorakoznak: egy kíméletes arctisztító, egy éjszakai és egy UV-védős nappali arckrém. Természetesen (bőrtípustól függően) használhatóak egyéb krémek és egyebek a pattanáselleni szereken át a hámlasztó krémeken át az antioxidáns tartalmú szérumokig, de ezeket nem napi szinten kell alkalmazni.

7. UV-védelem, hatás nélkül

Miközben gondosan ügyelünk arra, hogy a megfelelő faktorszámú termékeket megfelelő időközönként alkalmazzuk, néhány alapvető dolgokról hajlandóak vagyunk megfeledkezni. „Sokan elfelejtik megnézni, hogy mi az adott krém szavatossága, vagy nem előírásszerűen tárolják ezeket, például bent hagyják a forró kocsiban. Így nem lesz olyan hatásos a védekezés, miközben mi azt gondoljuk, hogy mindent megtettünk, amit kellett” – figyelmezet a Stylelist szakértője.

shutterstock 18077626

8. "A luffaszivacs és mosdókesztyű kiváló az arctisztításhoz"

Bár ezek az eszközök nagyon alaposan megszabadítanak az elhalt hámsejtektől, és tisztítják a pórusokat, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a baktériumok is könnyen elszaporodhatnak bennük. Dr. Wechsler szerint bőven elég, ha az arcbőrünkre csak arclemosó, arctisztító szereket használunk, a luffaszivaccsal pedig testünk többi részén tisztálkodunk. Persze így is ügyelni kell rá, hogy rendszeresen cseréljük ezeket a kórokozók miatt.

9. Ne viseljen totális háborút a pattanások ellen

Akinek alapvetően nem pattanásos a bőre, csak kis számban, alkalomadtán fordulnak elő rajta ilyen bőrhibák, annak nem feltétlenül kell felfegyverkeznie pattanás elleni szerekkel, mert ezek csak ronthatnak a helyzeten. Hogy miért? Ezek a termékek nagyon kiszárítják a bőrt, a sok felhalmozódott hámsejt miatt pedig a pórusok nem tudnak rendesen tisztulni, és csak még rosszabb lesz a helyzet. Érdemes inkább olyan arctisztító folyadékokat használni, amelyek eltávolítják az elhalt hámsejteket és fertőtlenítenek is, de eközben nem szárítják nagyon a bőrt, majd vízbázisú hidratáló krémekkel pótolni a nedvességtartalmat.

10. "Peelingből soha nem elég"

„A puha és a sima bőr érdekében egyesek nem ismernek határokat, ha a hámlasztásról van szó. Pedig ezzel csak ártanak a bőrüknek, hiszen az kiszárad, begyullad, elszíneződhet, megbomlik a természetes egyensúlya” – állítják a szakértők. Ha a kémiai hámlasztásban hiszünk, akkor dr. Wechsler szerint inkább olyan termékeket használjunk, amelyek béta-, és nem alfa hidrosavakat tartalmaznak, mivel az utóbbiak, bár szintén nagyon hatásosak, de jobban irritálják a bőrt.

shutterstock 124301644

+1 El a kezekkel az arctól!


Dr. Ava Shamban, a Heal Your Skin szerzője ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire káros lehet az, ha a kezünket nem tudjuk távol tartani az arcunktól. A baktériumok, vírusok, allergének, amelyeket így-úgy összeszedünk napközben ugyanis az ujjakról az arcbőrre kerülnek. Ugyan önmagában attól, hogy hozzáérünk az arcunkhoz, nem leszünk pattanásosak, nem alakul ki kontakt dermatitisz és herpesz sem, de ha már egyszer ezek a problémák jelen vannak, tovább ronthatunk vele a helyzeten. Például gondoskodunk arról, hogy a Propionibacterium acnes nevű baktérium szétterjedjen a bőrünkön. És ez nem minden: ha rendszeresen megdörzsöljük az arcunkat vagy szemünket, még jobban kitolunk magunkkal. Utóbbi esetben ugyanis a szemhéj, illetve a szem alatti terület apró erei elpattannak. Gondolta volna?

Dr. Shamban természetesen megérti, hogy milyen nehéz búcsút venni egy olyan káros (és sokszor önkéntelen) szokástól, mint például arcunk megérintése. Egyrészt azt javasolja, motivációs gyakorlatként gondoljunk bele, mennyi undorító dolgot fogtunk meg aznap, ha pedig ez nem segít, akkor menjünk el egy hipnoterapeutához. Persze már azzal is sokat segítünk, ha rendszeresen kezet mosunk. Persze, az sem mindegy, hogyan: vegyünk egy jó szappant, ami nem szárítja a bőrt, majd langyos vízben, legalább 20 másodpercen át  szépen, ügyesen mossuk meg a kezünket. „Naponta egyszer pedig vegyük elő a körömkefét és antibakteriális szappant használva tüntessük el a koszt, ami a körmünk alatt ragadt.  Ennek a procedúrának is legalább 20 másodpercig kell tartania” – tanácsolja a szakértő.

Persze a kórokozók nemcsak a kezünkről juthatnak az arcunkra, a mobiltelefonok, párnahuzatok, vagy (ahogyan már korábban is említettük), a mosdószivacsok és -kesztyűk is forrásként szolgálhatnak. És persze annak is jó oka van, hogy az edzőtermek többségében megkérik a kuncsaftokat, hogy tisztítsák le az eszközöket, miután használták őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra