Nem is olyan egészséges, és még hizlal is a szusi

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint a népszerű japán specialitás, a szusi nem csupán egészséges, de még a diétázók is bátran fogyaszthatják. Ezt idáig nem is nagyon kérdőjelezte meg senki, egyrészt mert nem nagyon látni kövér japánt, másrészt olyan sztároknak is bevallottan fontos tápláléka, mint Victoria Beckham, illetve Cheryl Cole. Rachel Beller dietetikus szerint azonban mégsem tesz annyira jót a testsúlyunknak, mint azt eddig hittük.

Beller, az Eat To Lose, Eat To Win című könyv szerzője a Daily Mailnek adott nyilatkozatában elárulta, hogy egyetlen szusitekercs akár 290-350 kalóriát és közel 2,5-4 szelet kenyérnek megfelelő szénhidrátot  is tartalmazhat, miközben fehérjéből meglepően kevés van benne. Egyetlen Kalifornia tekercs - ami egy kis adag halat, avokádót és némi majonézt tartalmaz – például tápértékben felér két (!) darab rákos-avokádós-zöldséges szendviccsel. Ez elég rosszul hangzik, főleg, ha mondjuk főételként fogyasztja, hisz ilyenkor nem csupán egy darabot eszik belőle – így pedig már nem is nehéz akár 1050 vagy még több kalóriát is magához venni egyetlen étkezés alkalmával.

Egészségügyi szakértők szerint egy átlagos adag menüben 140 gramm halnak kellene lennie, ennek ellenére egy nigiriben (rizsgombócra applikált halszeletek) csupán 5 grammot találni. Tehát huszonnyolc darabot kéne megenni ahhoz, hogy elérjük a kívánt 140 grammot. Az orvosok azt javasolják, ha valaki nagyon nem szeretne lemondani erről a japán különlegességről, fogyasszon inkább szasimit (nyers vagy sült tonhal, illetve lazac), mivel az lényegesen több ásványi anyagot, omega-3 zsírsavat, proteint és vitamint tartalmaz.

Halból is megárt a sok

Bár a legtöbben azt hiszik, a hal az egyik legegészségesebb ételünk, ennek ellenére a terhes, illetve szoptató nőknek hetente csak maximum 2 adag olajban gazdag halat (pl. lazacot vagy makrélát) ajánlanak. Ennek oka, hogy ezekben a halakban köztudottan lévő, egyébként igen egészséges omega-3 zsírsavak mellett szennyező anyagok, kórokozók is előfordulhatnak, melyek károsak is lehetnek a magzatra/csecsemőre. De nem csak a kismamákat óvják a túlzott halfogyasztástól: másoknak se javasolnak heti négy adagnál többet, mivel – főleg a tonhal – nyomokban tartalmazhat higanyt, mely károsíthatja a veséket, illetve a központi idegrendszert.

Bár a bolti és az éttermi szusikat bátran fogyaszthatják terhesek is, ugyanis ezeket a törvény előírása szerint  előzőleg le kell fagyasztani, hogy megöljék a rajtuk lévő kórokozókat, ugyanakkor a szakértők azt is hozzáteszik, hogy a terhesek a kagylót és a rákot még így is kerüljék, mivel azokon még így is lehetnek különböző  baktériumok és vírusok.

Egy szusitekercs gyakran 75 százalékban rizsből áll, ami a feldolgozása során elveszíti a benne lévő értékes vitaminokat, ásványi anyagot és rostokat, amik pedig igazán fontosak lennének a megfelelő emésztéshez. Ráadásul gyakran adnak hozzá extra cukrot és/vagy cukros rizsecetet, hogy pikánsabb legyen az íze; valamint rengeteg sót, ami nagyban megnöveli különböző szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.

Maradt tehát egyedüli egészséges szusiösszetevőként a moszat, amibe ezeket a kis falatkákat rendszerint becsomagolják, azonban ez,bármennyire egészséges, csak minimálisan járul hozzá az egészségünkhöz. Egy Kalifornia tekercs például csupán egyetlen grammot tartalmaz belőle, ez pedig csupán egy százaléka a nők napi vas, illetve kálcium szükségletének. Tehát kb. hatot kéne megennie ahhoz, hogy hozzájáruljon az egészségéhez, ilyen mennyiségű moszat mellé viszont (a fentiekben már levezetett módon) 948 kalóriát, 13 teáskanál cukrot, valamint 10,5 gramm sót is el fog fogyasztani.

A szusit gyakran eszik a diétázók is, azonban a fentiek alapján úgy tűnik, ők is nagy tévedésben vannak. A szakértők szerint azért nekik sem kell teljesen kiiktatniuk a szusit az étrendjükből, de jól válogassák meg, melyikből fogyasztanak. Egyrészt azért, mert mint fentebb már levezettük, némelyik kifejezetten sok kalóriát és zsírt tartalmaz, másrészt mert a kevés fehérje miatt később jelentkezik a teltségérzet, így könnyű túlzásokba esni. Ráadásul, ha egy egész mix menüt rendel belőle, azzal akár 755 kalóriát is megehet együltő helyében (nem beszélve még a hozzáadott majonézről, krémsajtról), ami megfelel egy Big Macnek egy kis adag sültkrumplival.

Sokan előszeretettel fogyasztják a szusit gluténmentes diéták alkalmával, azonban őket is el kell, hogy keserítsük: bár az igaz, hogy maga a szusi nagyrész rizsből és halból áll, ha azonban szójaszószba tunkolja, ahogy azt egyébként szokás, máris borult a gluténmentesség, mivel az nyomokban tartalmazhat búzát is. Ebben az esetben válasszon inkább tamari szójaszószt hozzá!

Így teheti egészségesebbé a szusit

  • Egyáltalán ne fogyasszon hozzá szójaszószt! Ez nemcsak a gluténmentes étkezést követők számára ajánlott, ugyanis a szójaszósz olyan, mintha folyékony sóba mártogatna. Ha mindenképp szeretne hozzá, akkor válasszon csökkentett sótartalmút!
  • Amennyiben zöldség-gyümölcs diétán van, szusi után fogyasszon még egy kis gyümölcsöt!
  • Magas sótartalma miatt ne kérjen hozzá miszó levest sem (ennek alapanyaga, a miszó ugyanis egy szójababbal készült, erősen sós paszta), helyette igyon inkább zöld teát!
Oszd meg másokkal is!
Mustra