Ezekre a szűrésekre érdemes rendszeresen járni

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, milyen különös gondot kell fordítani a betegségek megelőzésére, erre hatásos módszer, hogy nem lógjuk el a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatokat. A baj csupán az, hogy legtöbben azt sem tudják, hogy az ő korukban melyek volnának ezek, hol végeztethetik el őket, és ha sose kaptak behívót ilyesmire, akkor hová forduljanak.

A szűrés egészséges (vagy magukat egészségesnek gondoló) személyek vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszere segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz. Gondoljunk csak például a melldaganatra, amit ha időben felfedeznek, akkor a túlélési esély lényegesen nagyobb, csakúgy, mint a méhnyakrák esetében. Ennek ellenére a nők többsége mégsem tartja be még az évi szűréseket sem.

„Elszomorító, hogy az EU tagállamokhoz viszonyítva Magyarországon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, háromszoros ez a szorzó a szívkoszorúér betegségek és négyszeres az agyérbetegségek esetén.  (A halálesetek több mint 53%-áért a szív- és keringési megbetegedések, 24%-áért pedig a daganatok tehetők felelőssé.) Éppen ezért kb. 50.000 fővel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európa más országaiban. Ennek fő oka az önpusztító életmód mellett a szűrések elhanyagolása”- magyarázza dr. Csekei Ambrus Anikó háziorvos.

Mivel csak kevés szűrés kötelező – például a terhesek, csecsemők vizsgálata – ezért a többit javarészt elhanyagolják, annak ellenére, hogy párra (emlő/tüdőszűrés) országosan küldenek behívót, ráadásul ezek a páciens számára ingyenesek, költségüket a TB téríti. A két legfőbb szűrésre az emlőszűrés és a tüdőszűrés, előbbire az értesítéseket a helyi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv állítja elő, míg utóbbira a tüdőgondozó (bár ez utóbbi kötelezősége hamarosan megszűnik). Persze, másmilyen szűrésekre is érkezhet hozzánk behívó, ezek akkor helyi kezdeményezések, amelyeket az önkormányzatok rendelnek el.

A szakértő szerint a vizsgálatokra sokan el sem mennek, mivel egészségesnek gondolják magukat, illetve azt mondják, nincs rá idejük, pedig meglehet, ezzel akár az életüket is meg tudnák menteni.

Az, hogy milyen időközönként érdemes a szűréseken részt venni, életkoronként változó, ezért nem árt tisztában lenni azzal, mit mikor kéne beütemeznünk. Legtöbb esetben az évenkénti vizsgálat ajánlott, amiket szinte kötelező betartani azoknak, kiknek egy családtagjukról kiderül, hogy örökletes vagy fertőző betegségben szenved, illetve akik foglalkozásuk, környezetük miatt veszélyeztetettek.

           
 Vizsgálatok  a szűrések gyakorisága korcsoportonként  Milyen betegséget szűr?
 18-24 év  25-44 év  45-64 év  65 év felett
Vérnyomás mérés Évente Évente Évente Évente Magas vérnyomás
EKG (12 elvezetéses) Évente Évente Évente Évente Szívbetegség (általában)
Rizikó felmérés (fizikai aktivitás, dohányzás, stb) Évente Évente Évente Évente Komplex rizikó mutatók pl. szív-érrendszeri betegségek, zsíranyagcsere betegsége
Vérzsír meghatározása (össz koleszterin, LDL-C, HDL-C, Tg) Évente Évente Évente Évente
Vizelet vizsgálat (általános) Évente Évente Évente Évente Veseproblémák
cukor kimutatás vérből/vizeletből Évente Évente Évente Évente Cukorbetegség
Érzékszervek vizsgálata (látás, hallás) Évente Évente Évente Évente Látás-, halláskárosodás
Fogászat Évente Évente Évente Évente fogbetegségek, szájüregi daganatok
Ernyőképszűrés (tüdőszűrő) 2 évente Évente Évente Évente TBC és más tüdőbetegségek
Székletvér vizsgálata Nem szüks. Nem szüks. 2 évente Évente Vastag-, és végbéldaganatok
Csontsűrűség vizsgálata (DEXA) Nem szüks. Nem szüks. Nem szüks. 2 évente Csontritkulás
Nőgyógyászati méhnyak szűrés Évente Évente Évente Évente Méhnyakrák
Mammográfia Nem szüks. Nem szüks. 2 évente 2 évente Emlő daganatok
Emlő tapintásos vizsgálat Havonta Havonta Havonta Havonta Emlő daganatok
Prosztata szűrés Nem szüks. 40 év felett 2 évente Évente Évente Prosztata daganat
Bőrgyógyászati vizsgálat Nem szüks. Évente Évente Évente Bőrdaganat
COPD szűrés Nem szüks. Nem szüks. 2 évente 2 évente Tüdőbetegségek
Oszd meg másokkal is!
Mustra