no

Így spóroljon januárban!

Az év első hónapjában sokunknak elfogy a pénze, ilyenkor jön a tűzoltás, hogy mindenre maradjon hónap végére.

Sajnos világmegváltó ötleteink nincsenek, de van néhány tippünk, hogy hogyan csökkenthetőek a kiadások.

Energia

Ha napközben dolgozik, és szabályozható a fűtése, akkor érdemes termosztátot beszerelni, és azokra az órákra beprogramozni, amikor otthon van. Átlagos esetben elég, ha reggel megy 2 órát a fűtés, délután pedig hatot. Így máris nyert 6 órát, amikor nem fűt. A lakás ennyi idő alatt nem hűl ki, a megtakarítás viszont sok lehet. Digitális termosztátok már néhány ezer forintért kaphatóak.

138513038
Hong Wu

Ha ez nem járható út, csavarjuk lejjebb a fűtést: régóta hangoztatják a szolgáltatók, hogy 1 Celsius fokos csökkentés -6 százalékot jelent a számlában. Ez kb. annyi, hogy felhúzunk egy gyapjú vagy melegebb pamut pulóvert. Az ablak és ajtó szigetelése nem olcsó, de itt leírtuk, hogyan lehet néhány ezer forintból egész elfogadható meleget létrehozni a lakásban, de azt is érdemes elolvasni, hogyan lehet vizet spórolni, ingyen.

Az elektromos eszközök stand-by módja ugyan kényelmes, de rendkívül sok energiát pazarol. Ha a készülékeket kikapcsolja, akkor lehet, hogy a bekapcsolás fél perccel tovább tart, de az ELMÜ becslése szerint akár a havi számla 10 százalékát is meg tudjuk spórolni.

A mobiltelefonok töltőit is érdemes kihúzni a konnektorból, mert hiába nincs rájuk dugva a telefon, ezek is áramot fogyasztanak.

Szintén sokban kerülhet a bekapcsolva hagyott számítógép, és a monitor. 8 órás stand-by móddal számolva, akár havi 600 forinttal is több lehet a számla, azaz ennyivel kevesebb lesz, ha kikapcsoljuk a gépet, ha nem használjuk.

Takarítás

Ez az a terület ahol a legtöbbet spórolhatjuk talán, és még a természetnek is jót teszünk, ráadásul nem érezzük úgy, hogy megerőszakoltuk magunkat, és lemondtunk a kényelemről.

A normál mosóport érdemes mosószódával keverni, akár 50-50 százalékban is. Egy kiló mosószóda 300 forint körüli összegért kapható, és ugyanolyan hatékony mint a mosóporok, bár ezt a neves gyártók biztos cáfolnák. Fehérítésre és folteltávolításra tökéletes a nátrium-perkarbonát, melyből fél kiló 700-800 forint, viszont nagyon kevés kell belőle, és tökéletesen helyettesíti a folteltávolítókat. Ráadásul a gusztustalanul zsíros edényeket is ragyogóvá varázsolja, különösen jó a műanyagok megújításában.Lehet, hogy ez reklámszagúan hangzik, de tapasztalat.

79040317
Bob Thomas

Mindenféle ablaktisztitó és vízkőoldó helyett jó az ecet, mely akár öblítőként is megállja a helyét. Attól sem kell tartania, hogy az ecet tönkreteszi a mosógépet, mint azt a Calgon állította egy reklámjában, mert ez egyszerűen nem igaz. És ezt nem is mi mondjuk, hanem a GVH, amely 15 millióra büntette a hazudós céget.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a praktikákat, melyekkel olcsón lehet átvészelni a takarítást, és elmondjuk azt is, mit érdemes beszerezni. Szerencsére alig pár szer kell, így a sokszor 600-900 forintos szerek helyett kínálunk alternatívákat.

Étkezés

Egyrészt itt az ideje körbenézni, hogy mi minden leledzik a fagyasztóban, illetve az ott talált ételek felhasználásával párhuzamosan érdemes leengedni és kitakarítani a fagyasztót. Engem ilyenkor kellemes meglepetések szoktak érni, kezdve a nagyi által bepakolt sütiktől a szedd magadban szedett barackig. Itt az ideje, hogy ezeket az ételféleségéket feldolgozzuk, és ilyenkor jönnek jól az eltett konzervek, feltétek, pástétomok, vagy készételek, mint a lecsó.

Érdemes végigböngészni a netet hóvégi receptek után kutatva, főleg úgy, hogy olyan ételeket keresünk, amit a most olcsó zöldségfélékből el tudunk készíteni. Ilyen a répa, a zeller, a retek, a kel és a fejeskáposzta vagy a cékla. Ezekből a levestől a salátákig és a főételig számos ételt készíthetünk, mellé pedig jöhet a burgonya vagy a rizs, bevállalósabbak pedig kísérletezhetnek az árpával vagy a hajdinával. Soktojásos ételeket nem érdemes választani, a tojás ára az egekben van, de a palacsinta elkészíthető tojás nélkül is, és az ízén nem érződik a különbség.

stockfresh 197641 cooking---young-woman-with-spaghetti-on-stove
J.m. Guyon

Ilyenkor érdemes bevetni az indiai kenyeret és fokhagymás joghurttal vagy tejföllel enni, de lehet fűszereket is beletenni, ettől teljesen más lesz az íze. Olcsó és tömítős étel, és ha előtte még egy korhelylevest is készítünk, teljesértékű vacsorát kapunk.

Januárban érdemes elfelejteni az ételrendelést a munkahelyen, és a kifőzdéket is hanyagoljuk –kivéve persze, ha nem nagyon olcsó és ízletes a kínálat. Nem ciki otthonról vinni ebédet, és ezzel az étkezésre szánt pénz minimum negyedét megspórolhatjuk.

Ha nagyáruházban vásárolunk, érdemes megnézni, hogy miket áraztak le. A zöldségrészlegen vagy a pékáruknál gyakran vannak leértékelt áruk, de a tejtermékeknél is bukkanhatunk jó kis akciókra. Persze nem érdemes megrészegedni a pár napon belüli lejárat miatt -50%-ot hirdető árcéduláktól, csak azt vegyük meg, amit el fogunk fogyasztani, vagy fagyasztható.

Az Alapkonyhából elleshető, hogyan lesz egy csirkéből több fogás, de az is, hogy mit főzzünk hó végén, vagy hogy hogyan készíthető ebéd 500 forintból mindössze 15 perc alatt.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra