Gyors fogyás és szálkás izmok zenével és súlyzókkal: Hot Iron

A nők rengeteget képesek szenvedni azért, hogy egy kicsit is közelebb kerüljenek az álomalakhoz. A Hot Iron erre hatékony megoldást kínál, de jobb, ha tudjuk: ehhez ezért rendesen meg is kell dolgozni.

Az eredetileg katonai kiképzésre szánt edzésmódszer közel tíz éve van jelen a köztudatban. Mégis, ezidáig sokan nem is hallottak róla, pedig mára már számos fogyni és formálódni vágyó nő és férfi űzi. Bár a legtöbb, mai divatos zsírégető módszer a komolyabb erőfeszítések nélküli súlyvesztést kínálja – több-kevesebb sikerrel –, a Hot Iron nem ezt az iskolát követi, közel sem nevezhető lazának és egyszerűnek.

stockfresh 61742 women-weight-training-in-a-fitness-center sizeM

Itt igen komolyan meg kell dolgoztatni az izmokat, cserébe viszont gyors és látványos eredményt ad: rövid időn belül megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, miközben igazán vonzó, feszes izomzatra tehetünk szert. Az aggódókat most rögtön megnyugtatjuk: bár itt is súlyzós edzésről van szó, a vonzó, feszes izomzat nem a bucira kigyúrt body-builder külsőt jelenti.

„A Hot Iron egy Németországból eredő edzésforma, és bár Magyarországon is több mint egy évtizede jelen van, de csak nagyjából három éve kezdett el szélesebb körben terjedni. Abban különbözik a többi aerobic órától, hogy ebben az esetben nem kézi súlyzókkal dolgozunk, hanem edzőrúddal és súlyzótárcsákkal.

hot iron álló

Kissé hasonlít a konditermi mozgásra, azzal a különbséggel, hogy itt csoportban, zenére edzünk” – magyarázza Lőrincz Veronika Hot Iron edző. „Legfőbb előnye, hogy sokkal hatékonyabb, mint bármely más aerobic edzés. Sokan azt hiszik, hogy ha elmennek a konditerembe, például futópadra, vagy egy egyszerű alakformáló órára, akkor a zsírégetés maximális lesz, de valójában nem így van. Ezt a tévhitet el szeretnénk oszlatni: ekkor más az edzés hatásmechanizmusa, mivel összességében alacsonyabb pulzusszámmal dolgozunk. A Hot Iron edzéssel azonban folyamatosan magasan tartjuk a pulzusszámot, ennek eredménye, hogy itt az óra alatt nincs zsírégetés, mivel máshonnan nyeri az energiát a szervezet (pl. szénhidrátokból), viszont az utána történő regeneráció közben jóval intenzívebb a zsírbontás, mint máskor. Éppen ezért már heti két edzéssel is jelentős eredmény érhető el már 8-10 héten belül is. A fejlődés pedig folyamatos, ugyanis ha már hozzászoktunk az adott súlyhoz, nehezíthetünk rajta.

A Hot Iron edzés felépítése

A Hot Iron négy, egyenként 12 hétig tartó részből áll: egyes és kettes fokozatát (kezdő szint) követi a cross, valamint hátprogram. "Ezeken keresztül lehet eljutni a kezdő szinttől a haladóig, tehát azok is bátran kipróbálhatják, akik még életükben nem fogtak súlyzót, de azok is találnak kihívást benne, akik rendszeresen edzenek fitness termekben”- mondja az edző.

Sokan azért ódzkodnak ettől a mozgásformától, mivel attól tartanak, hogy a súlyzók hatására body builder külsőre fognak szert tenni. „Hatalmas tévhit az emberek körében, hogy ha súlyzókat használunk, akkor csakis nagyok és izmosak lehetünk. Fontos tudni, hogy az izomtömeg növeléséhez csupán 30%-ban kell az edzés, 70%-ban pedig a táplálkozás, így ha odafigyelünk az étkezésünkre, nem kell ilyesmitől tartanunk. Ráadásul a Hot Iron közben magas ismétlésszámmal dolgozunk, amitől „csupán” szálkásodás érhető el" – nyugtat meg mindenkit az edző.

stockfresh 1169878 womans-abs sizeM

Persze, ha ez a cél, a Hot Iron segítségével is lehet duzzadó izmokat fejleszteni: akik ezt szeretnék, a konditermi edzések során sokkal nagyobb súlyokkal, viszont kevés ismétlésszámmal dolgoznak, de ugyancsak jelentős izomtömeg-növelő hatása van a Hot Iron már említett cross részének. ” Hogy mi mutatja leginkább a Hot Iron eredményességét? Sokszor előfordul az újonnan bejött mozgásformáknál, hogy az első időkben hatalmas irántuk az érdeklődés, aztán ez szép lassan alábbhagy. Ennek a súlyzós edzésnek a népszerűsége azonban nemhogy csökkent volna, de egyre nagyobb tömegeket vonz. Az, hogy kinek mennyire nyeri el a tetszését, leginkább edzőfüggő, de általánosságban elmondható, ha figyelnek a vendégekre és pontos instrukciókkal látják el őket, akkor nem távoznak negatív élményekkel" – mondja az edző, aki figyelmeztet: akik az edzés mellett nem változtatnak táplálkozásukon, és továbbra is egészségtelen, hizlaló ételeket fogyasztanak, könnyen csalódhatnak. "Náluk nem lesz szembetűnő az eredmény, tehát ha valaki fogyni és formálódni akar, mindenképp szüksége lesz életmódváltásra is, máskülönben – ahogy a többi sportnál – az áhított külső elmarad."

Sokakban felmerül az is, megmarad-e a kemény munkával felépített külső, ha csökkenteni akarják az edzések gyakoriságát, vagy akár teljesen el szeretnék hagyni őket. „Szerencsére nem jellemző, hogy ha valaki hosszú ideig csinálja ezt, akkor később teljes mértékben elhagyná az edzést, mivel általában olyannyira beleépül az ember életritmusába, hogy hiányozni fog neki. Nyilván, ha abbahagyjuk, akkor keresni kell más mozgásformát, mert a sport megvonása mindenképp meglátszana a külsőnkön. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ha különböző mesterséges szerek nélkül érte el a vendég a kívánt izomzatát, akkor az sokáig megmarad, nem fog egyhamar visszafejlődni.”

Mikor és kiknek nem ajánlott a Hot Iron?

  • szívbetegeknek
  • magas vérnyomással küzdőknek
  • terhesség idején
  • sérülések után
  • sérv esetén
  • 14 éven aluliak számára.

Annak ellenére, hogy súlyzós edzésről van szó, a sérülések esélye igen kicsi, mert a mozdulatokat többek között gyógytornászok állították össze – bár sok múlik az edzőn is, mennyire figyel oda a vendégekre, és mennyire pontosan magyarázza el, hogyan kell végrehajtani a gyakorlatokat. Ha azonban rosszul sajátítja el a fogyni vágyó a helyes mozgást, akkor előfordulhatnak kisebb sérülések, pl. derékfájás. De megfelelő edző már az edzés legelején megtanítja mindenkinek, hogyan kell letenni a súlyzót, és miként kell feltenni a rúdra a tárcsákat, és ha azt betartják, így elkerülhetőek a komolyabb problémák.

Oszd meg másokkal is!
Mustra