Transzzsírban tocsogó ételek Norbinál és a CBA-ban

Az Országos Élelmezés - és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) több mint 500 élelmiszer transz-zsírsav tartalmát vizsgálta meg 2009 és 2012 között. A termékek között szerepeltek gyorséttermi ételek, margarinok, lisztek, pékáruk, kekszek, csokik, szaloncukrok, sütemények, chipsek, tejtermékek, salátaöntetek, majonézek is. Az eredmények megdöbbentőek: a 100 grammra még megengedhető 2 gramm helyett még egészségesnek minősülő ételekben is előfordulhat ennek az értéknek akár a tizenötszöröse is.

A listán nem csak a hagyományosan egészségtelennek gondolt termékek szerepeltek, hanem müzliszeletek, margarin, kávéfehérítő is.

Az még elfogadható mennyiség, ha a termék zsír tartalmának 100 grammjából, legfeljebb 2 gramm a transzzsírsav-tartalom. Ehhez képest a margarinok közül az Ewa Kulinarna 25,3 grammot tartalmaz, míg a Holland Premium Light margarin 13 grammot.

107955338
Sean Gallup / Europress / Getty

A CBA saját márkás kakaós töltött ostyáját sem ajánljuk (14,1 g/100g), az Édes Világ 2003 Kft. Lekváros fehércsokis puszedlije a maga 30 grammnyi zsírjával sem elhanyagolható tétel.

Sajnos a Pilóta mini vaníliás karika is tartalmaz transzzsírsavat (9,7g), de ez szinte sehol sincs a Cerbona csokoládés-mézes müzliszeletéhez (36,9 g!!), vagy Norbi gyümölcsös műzliszeletéhez (26,2g) képest.

A teljes listához kattintson ide!

Megkerestünk több érintett céget is, hogy mi a véleményük a nyilvánosságra hozott listáról. Többen nehezményezték, hogy a megjelenés előtt és után sem kaptak semmilyen értesítést az OÉTI-től, illetve, hogy olyan termékek is szerepelnek a listán, melynek a szavatossága már lejárt, így nem kapható. Volt olyan cég, ahol azóta tulajdonosváltás és emiatt receptúra váltás is történt, volt, ahol csak egy termék transzzsírsav tartalmát kifogásolták, holott több, hasonló termékük is van, ahol csak az ízesítés(aromák) tér el egymástól, így nem tudják értelmezni a most megjelent listát. Több cég későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Miért is kéne óvakodni a transzzsírsavtól? Azért, mert ezek a növényi olajok hidrogénezése folytán keletkező vegyületek súlyosan károsítják az egészséget, persze az elfogyasztott mennyiségtől függően.

A tanszzsírsavból már elég egy nap 5 grammot elfogyasztani, hogy 23 százalékkal emelkedjen meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezen túl egyes daganatos betegségekkel, a hasi elhízással, cukorbetegséggel és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) napi 2 grammban határozta meg a maximális bevitelt, ami még nem jelent veszélyt az egészségre. Nehezíti a helyzetet, hogy nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy a termék transzzsírsavat tartalmaz, úgyhogy erre csak következtetni lehet az összetevők listájából. Ha a termékben előkelő helyen szerepel a hidrogénezett növényi zsiradék, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradék, akkor nagy valószínűséggel tartalmaz transzzsírsavat. Európában néhány ország rögzíti rendeletben a maximális szintet, ilyen Dánia, Ausztria, de Svájc, Izland és Svédország is a szabályozást vezetett be. Az összes országban csökkent a szív- és érrendszeri halálozások aránya a bevezetés után.

Oszd meg másokkal is!
Mustra