Fogyaszt, csak épp életveszélyes a Dukan-diéta

A Dukan-diéta eddig csak a neten terjedt, de most az Ulpius-ház piacra dobta dr. Pierre Dukan francia orvos diétás könyvét, melyet szerényen csak magáról nevezett el. A 372 oldalas könyv borítójáról rögtön kiderül, hogy már 8 milliót adtak el belőle, és a legsikeresebb diéta világszerte. Persze nem ez az első ilyen, ugyanezt állította a PH-csoda írója, dr. Atkins, és a South Beach diéta is hasonlóval próbálja magát eladni. Miért is ne, a nők úgyis megveszik még a 625. diétás könyvet is.

stockfresh 1350125 woman-biting-raw-meat sizeM
Fotó: Stockfresh

A diéta megalkotója dr. Pierre Dukan neurológus, aki mintegy isteni hangot hallva azt mondta egy túlsúlyos páciensének, hogy egyen öt napon át kizárólag húst. Láss csodát, a súlyosan elhízott jóember öt nap alatt 5 kilót adott le. Aztán még egy csomót, miközben kicsattant az egészségtől, koleszterin, vércukor és húgysavszintje teljesen normális volt. Persze Dukan ezek után elmélyedt a táplálkozástudományban, és olyan diétát próbált meg összerakni, melyben a lefogyottak megtartják új alakjukat, és nem híznak vissza.

A fogyókúra négy szakaszból áll:

  1. Tiszta fehérjekúra, ami gyors fogyást eredményez, hossza 1-5 nap lehet maximálisan
  2. Lépegető szakasz: fehérje és fehérje és zöldség napok váltogatják egymást. Ezt egészen addig kell csinálni, míg eléri valaki a kitűzött célt
  3. Megszilárdító szakasz: a jojóeffektus elkerülésének érdekében lett beiktatva,
  4. Fenntartó szakasz: hetente egy nap csak fehérjét lehet fogyasztani, el kell felejteni a liftet, és minden nap meg kell enni három evőkanál zabkorpát
dukan

A szerző elmagyarázza miért kell kerülni a szénhidrátokat, és miért jók a fehérjék. A tiszta fehérjéket fel is sorolja, a lista meglepő módon a lóhússal kezdődik, amiből viszont a szegyet nem ajánlja. A lista további elemeiben a szárnyasok közül nem engedélyezett a pulyka és a kacsa, ellentétben a halak közül még a zsírosak is jöhetnek, mert zsírjuk szív- és érvédő. A tökéletesen zsírtalanított tejtermékek fogyasztása engedélyezett, bár van némi tejcukor tartalmuk, de ez a szerző szerint elhanyagolható.

Azért vannak megdöbbentő dolgok a könyvben, amitől még laikusként is visszariadtunk. Ezért a diétáról megkérdeztük Kissné Farkas Erika okleveles táplálkozástudományi szakember, aki kifejtette, mi is a probléma a módszerrel.

Igyon Coca-cola lightot

A könyben arról írnak, hogy kifejezetten ajánlják a Coca-cola lightot, mert így eleget fog inni a fogyókúrázó, és még az édesség utáni vágya is kielégül, miközben mindössze egy kalória kerül a szervezetébe.

A szakértő szerint: A kólafélék hozzáadott koffeint tartalmaznak, ami élénkítő hatása mellett vizelethajtó is, fokozva ezáltal a kiszáradást. A koffein mennyisége literenként a 250 mg-t is elérheti. A szénsavas üdítők – így a kóla – savanyúságát foszforsavval szabályozzák, mely kalciumkötő hatása miatt a kalcium nem képes felszívódni, így nő az osteoporosis kockázata. A szénsavas üdítők fogyasztása helyett az alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek fogyasztása ajánlott, mely a megfelelő kalcium-felvételt és felszívódást is egyaránt biztosítja.

Paraffint a salátára olivaolaj helyett

De ami még ennél is meglepőbb, hogy az olaj helyett a salátára paraffin olajat kell tenni, egy kis Perrier vízzel hígitva, hisz nem szívódik fel,és még enyhe hashajtó hatása is van.

A szakértő szerint: A paraffin olaj a székrekedés fájdalmas tüneteinek enyhítésére szolgál. Nincs hashajtó hatása, hanem síkosító tulajdonsága segíti a bélsár előrehaladását és ürítését. Minimális mennyiségben, használatát rövid időre korlátozva, nem okoz problémát, hosszú távú, mindennapos használata azonban semmiképp nem javasolt.

Egyen napokig csak fehérjét

A diéta kezdetén napokig csak fehérjét lehet fogyasztani, minimális rosttal. A fehérje ez esetben nagyon kevés tejtermékeket engedélyez, illetve húst. Ennek bizonyára a vércse típusú emberek örülnek, de a dolog csöppet sem egészséges.

A szakértő szerint: A kezdeti pár napos fehérjediéta teljesen egészséges egyének szervezetét is igen megterheli, de jó élettani háttérrel, kedvező raktárkészletekkel elméletileg nem okozhat komoly gondot. Diéta esetén azonban általában nem beszélhetünk minden tekintetben egészséges egyénekről, a túlsúlyosak, elhízottak sokszor társbetegségek áldozatai is egyben. Az ő esetükben nyilván sokkal nagyobb a kockázat.

Azért a csali be van dobva, a diéta kiötlője szerint a megfelelő étrend hatására csökken a narancsbőr (ennek oka a sok fehérje, kevés só és sok víz), illetve tapasztalata szerint combban és csípőben ez a módszer fogyasztott leginkább.

Kissné Farkas Erika okleveles táplálkozástudományi szakember részletesen kifejtette véleményét a diétáról.

A Dukan-diéta kiindulópontja, a kezdeti kizárólagos fehérjefogyasztás (minimális zsírbevitel mellett), igen megterhelő a szervezet számára, testileg és mentálisan egyaránt. A nyitó szakasz vitaminokban, de ásványi anyagokban is igen szegényes, rostban hiányos (naponta mindössze 1,5 evőkanál zabkorpát engedélyez), mindamellett, hogy ezek az elemek alapvető élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlenek.

Ez a diéta rendkívül kockázatos olyan egyének számára, akik például még nem diagnosztizált vesebetegek, vagy egyéb rejtett illetve krónikus betegséggel bírnak. Ahogy az étrendkiegészítők használóit, úgy a fogyókúrás programok résztvevőit is orvosi vizsgálat alá kellene vonni a hosszú távú, nem kívánt hatások kivédése érdekében. A húst illetve az állati eredetű élelmiszereket elutasító fogyni vágyók számára szintén alkalmatlan a Dukan-diéta.

Az első szakasz

A fentebb felsorolt okok miatt a nyitó szakasz alatt a fáradtságérzet, a fejfájás, az ingerlékenység, a rossz lehelet (ketózis miatt), a székrekedés stb. jellemző tünet lehet. A második szakasz során a fehérje illetve a fehérje-zöldség napok váltakoznak, de az 5-5 napos felosztás tovább súlyosbíthatja a mikro- és makrotápanyagok hiányát.

A második szakasz

A szénhidrátok igen alacsony részaránya miatt a ketózis (a szervezet ilyenkor zsírokból állítja elő az energiát) egyre jelentősebb. A rost (szénhidrát), a vitamin illetve az ásványi anyag visszapótlás továbbra sem kielégítő, így az első szakasznál tárgyalt tünetek továbbra is fennállhatnak. Tekintettel a lépegető szakasz hosszára (több hét illetve hónap), komoly egészségügyi problémák léphetnek fel.

A harmadik szakasz

A harmadik, megszilárdító szakasz szintén több hónapot, akár fél évet is felölelhet, mely során még mindig nem lehet a normál, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit alkalmazni. Ez a szakasz hivatott a jojó-effektus kivédésére. Ugyan egyes élelmiszerekből korlátlan fogyasztás engedélyezett, azonban olyan hosszú ideig (hónapokig, akár fél évig) tart a csekély számú élelmiszerek fogyasztása, hogy azt csak nagyon kevesen viselik el, így idő előtt abbahagyják a diétát. A negyedik, fenntartó szakaszban meghatározott heti egy fehérje nap, napi 3 evőkanál zabkorpa fogyasztása illetve a mozgás életfogytig követendő szabályok.

Befejezés

A negyedik, egyben befejező szakaszban is a megszilárdító időszak étrendi szabályait kell betartani annyi különbséggel, hogy ezúttal már gyakorlatilag mindenféle élelmiszer, étel fogyasztható, természetesen mennyiségi megkötésekkel.

Lelki és testi megterhelés

Az emberek nagy része egyszerűen képtelen felmérni, hogy egy ilyen hosszú távú program milyen testi, lelki, mentális leterhelést jelent. A monotonitást nem csak lelkileg viseljük nehezen, hanem szervezetünk is folyamatos vészjelzéseket ad le. Sokan útközben feladják a küzdelmet, melynek egyenes következménye a jojó-effektus. A diéta jó anyagi hátteret, illetve megfelelő kreativitást feltételez az ételek elkészítéséhez felhasználható csekély számú, ugyanakkor drága alapanyagok miatt. A hosszú távú, igen kötött szabályok miatt komoly kitartást követel meg, melyet - tapasztalataim szerint - csak a már nagyon sok kilót leadni vágyók tudnak teljesíteni.

A következmények

-A teljes, illetve a részleges szénhidráttilalom következtében kialakuló ketózis hatására a szövetekből távozó víz gyors folyadékvesztést eredményezhet;

- Amennyiben valaki nem fogyaszt kellő mennyiségű folyadékot, a fehérjék vízhajtó hatása és a vese hirtelen folyadékürítése miatt a kiszáradás tünetei is jelentkezhetnek (pl.: fejfájás, szédülés);

- A vese a rendkívül magas állati fehérje-felvétel illetve a jelentkező ketózis miatt komoly veszélynek van kitéve;

- A vérben megjelenő ketonok a húgysavtermelést serkentik. A húgysav felhalmozódása az ízületi bántalmak, a köszvény kialakulását segíti elő;

- A növényi olajok helyett a több hónapig előtérbe kerülő telített zsírok a vér lipid-összetételének kóros változásához vezethetnek (emelkedett vérzsír szint, illetve magas LDL-koleszterin, triglicerid szint);

- A nem kielégítő kalciumbevitel, a fokozott kalciumürítés, illetve a sok állati fehérjéből bevitt foszforterhelés (rossz Ca/P/D-vitamin arány) miatt a csontritkulás (osteoporosis) kialakulása felgyorsulhat; a rosthiányos táplálkozás komoly emésztési panaszokat, székrekedést illetve egyéb problémákat (pl.: béldivertikulum) okozhat;

- Nem ismert, hogy a csekély mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, hasznosulása mennyire kielégítő ilyen egyoldalú táplálkozás mellett. Fennáll a hiánybetegségek kockázata.

A diéta eredeti mivoltában nem javasolt, ha valaki mégis kipróbálja, az kizárólag orvosi leletek ismerete mellett tegye ezt! Cukorbetegeknek, vesebetegeknek, egyéb betegségben szenvedőknek, gyermekeknek, időseknek, kismamának kifejezetten ellenjavallt!

Ezek után mindenki döntse el maga, hogy belevág-e a diétába.

Dukan-diéta

Dukan, Pierre: A Dukan-diéta - 376 oldal, 3499 Ft

Ulpius-ház kiadó, 2012. május

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.