Önnek is vízköves a haja? Na és?

Fodrászokat kérdeztük a legújabb – és átlag fogyasztóként legfurcsábbnak talált – samponreklámról: a L’Oreal Garnier azt ígéri, hogy megszabadít minket az életünket megkeserítő, hajunkat fakóvá tevő vízkőtől. Tényleg vízköves a hajunk? Tényleg akkora tragédia ez? És hogyan hat a nagy újítás? Fodrászokat kérdeztünk, meg persze a L’Orealt is.

Nekünk nem tűnt fel eddig, hogy vízkőfátyol szürkítené frizuránkat, és a felvetés annak ellenére is elég hihetetlennek tűnik, hogy Magyarország nagy részén valóban kemény a víz. A Garnier Pure Shine hajerősítő samponja viszont azt állítja, vízkő elleni hatóanyaggal semlegesíti a kemény vizet, plusz természetesen tápláló gyümölcskoncentrátummal és különlegesen kímélő összetétellel teszi fényesebbé a hajat. Mint egy független fodrásztól megtudtuk, igen, valamennyi vízkő valóban lerakódik, de nem, ez egyáltalán nem újdonság, épp ezért tartalmaz már régóta minden sampon vízlágyítót.

Régi technika, csak épp elővették

Az általunk megkeresett fodrászok közül többen azért nem kívántak a kérdésben nyilatkozni, mert L’Oreal termékekkel dolgoznak, mások azért nem mondtak semmit, mert még sosem hallottak a vízkőfátyol kifejezésről. Pedig létezik, csak nem kell rá különösebben odafigyelni.

„Ez nem egy új találmány, csak most elővették. Amennyire tudom, manapság már minden sampon tartalmaz vízlágyítót, ez egy alap dolog, régebben ezt úgy oldották meg, amikor WU2-vel mosott mindenki hajat, hogy ecettel átmosták a hajat. Ez a szürke fátyol viszont erős történet, a vízkőtől inkább csak kicsit mattulhat a haja, nem szürkül meg: egy kreatinszálon nem rakódik le annyi vízkő, mint egy csapon!” – magyarázta el a Díványnak Győrfi Béla, a Hairclub fodrásza.

„Nyilván van értelme a vízkőoldásnak, de ez nem egyedi dolog. Most ők ezt kiemelték, de ez is csak olyan reklám, mint a ’fényes, dús hatás’, az ’extragöndör haj’, és a többi szlogen. Azzal nem lehet eladni egy sampont, hogy tiszta lesz a fejbőröd, ha bemész a boltba és szeretnél egy sampont, annak valamit kell tudnia” – teszi hozzá a szakember.

A szilikonmentesség is jó hívószó

A terméken kiemelt helyet kapott a "szilikonmentes" felirat is, ennek fontosságára is rákérdeztünk. „Nem vagyok orvos, de ha jól tudom, a szilikon egy mérsékelten allergén anyag, nagyon sok hajápolóban van, főleg a finish termékeknél, amikkel belövöd a hajad. A szilikonos gélektől fényes és csillogó lesz a haj, de az anyag gátolja a fejbőr természetes anyagcseréjét. A hajszálakon nem okoz semmilyen problémát, de az élő bőrszövet lélegzését akadályozhatja” – mondta Győrfi.

Citromsav oldja a kalciumionokat

Megkérdeztük a Garnier termékek forgalmazóját, a L’Orealt is arról, ők milyen kutatásokra és eredményekre alapozzák új termékük hatékonyságát: „Magyarország nagy részén közepesen kemény, vagy nagyon kemény a víz. Mivel a magyar lakosság 80%-a él olyan területen, ahol közepesen kemény vagy kemény a víz, nekik ajánljuk a terméket. A kemény víz kalcium lerakódásokat hagy a hajban, a kalcium ionok pedig a hajmosás során a hajhoz tapadnak és egy vékony réteget képeznek, amely megakadályozza a haj természetes ragyogását. A Fructis Pure Shine vízkőelleni hatóanyagot (citromsavat) tartalmaz a kemény víz hatásának semlegesítésére” – kaptuk a választ írásban a cég sajtóosztályától.

Így már tudjuk, mi van a samponban, és azt is, hogy nem Calgonnal oldja le hajunkról a vízkövet, hanem tényleg a jól ismert régi savas technikára bazíroznak.

A fakó hajnak belső okai (is) vannak

Megkérdeztük Zsidró Tamás mesterfodrászt is – aki nem mellesleg a L’Oreal egyik magyar nagykövete –, ő mit tud a legújabb csodaszerről. „Ha minden nap mosunk hajat, akkor talán rárakódhat valami a hajunkra, Magyarországon tényleg kemény a víz, sok benne a vízkő. Amikor Londonban járok továbbképzésre, ott feleannyi sampont használok, mert irdatlan hab keletkezik, mivel ott puhább a víz. Valami alapja lehet a vízkövetlenítő samponnak, de a fakó hajnak bőven lehetnek belső okai is. Fénytelen, matt haj vitaminhiánytól, ásványianyag-hiánytól alakulhat ki. A haj jelzi először, ha baj van, kicsit megmattul, aztán hullani kezd, pont, mint az állatvilágban. És ha belső hiány miatt fakó a hajunk, akkor azon nem samponnal kell segíteni, hanem a hiányzó tápanyagokat kell bevinni” – mondja a fodrász, aki a habzás említésével nagyjából meg is válaszolta, miért kell a samponokba vízlágyító. A kemény vízben ugyanis kevesebb hab képződik, így a haj kevésbé tisztul a sampontól, ha lágyítja a vizet valami (pl. a citromsav), akkor nagyobb hab keletkezik, jobban tisztul a haj, tehát nem marad rajta semmi fakó fátyol, ilyen egyszerű a történet.

A mesterfodrász egyébként a L’Oreal professzionális termékeivel dolgozik, így nem találkozott még a közönségtermékként pozícionált, kiskereskedelmi forgalomban kapható Garnier Pure Shine samponnal és balzsammal.

Mi viszont kipróbáltuk

Mivel már tudtuk, hogyan működik a sampon és mit várhatunk tőle, be is szereztünk egyet: a vásárlás egy fokkal bonyolultabb volt, mint vártuk, ugyanis az új terméket minden drogériában kiemelt helyre tették, és az első boltból, ahol jártunk már el is fogyott. A másodikban viszont tudtunk venni a 799 forintos, 250 milliliteres Pure Shine samponból, melynek ára némiképp magasabb, mint a többi Garnier samponé (azok átlag 645 forintba kerültek adott helyen). Úgy tűnik, a reklám nagyon is működik.

A termékhez tesztcsíkot is csatoltak, amivel a víz keménységét mérhetjük. Ez alapján a mi csapunkból 3 kockás, azaz kemény víz folyik, tehát, ha hiszünk a reklámnak, hajunkat vízkőfátyol borítja. A sampon illata kellemes, állaga olyan, mint a többié, szép fehér hab képződik fejmosás közben hajunkon, szóval tisztít, de a mi hajunkat kiszárította, öblítéskor a szokásosnál sprődebb volt. Kifésülni is egy fokkal nehezebb volt, mint máskor, és szárítás után jól feltöltődött elektromossággal, kezelhetetlenül szálldosott. Azt nem tapasztaltuk, hogy fényesebb lenne hajunk, mint a vízkőoldás előtt, de ez persze nem hiteles kutatási eredmény, csak egyéni vélemény – és persze talán annak köszönhető, hogy az eddig használt samponjainkban is volt citrom- vagy ecetsav.

Megnéztük az új Pure Shine összetevőit, valóban ott virít köztük a citric acid, azaz citromsav. És ha már a fürdőszobában voltunk, megnéztük többi samponunk összetételét is: a sima Garnier Fructisban is van citric acid, és a Schwarzkopf Gliss Kur termékében is. Persze a samponok összetétele sok minden másban különbözik (nem vagyunk vegyészek, nem elemezzük ki az összes összetevőt), de az biztos, hogy a vízkőoldásért felelőssé tett citromsav mindhárom termékben ott van.

A L'Oreal reklám hatásos, de...

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a reklámoknak amúgy sem ajánlott bedőlni, a L'Oreal reklámokat pedig többször is kísérték botrányok. Cheryl Cole például műhajjal népszerűsítette a cég egyik termékét, amin berágott a brit médiahatóság. Beyoncét és Freia Pintót totál fehérre photoshoppolták kampányfotóikon, ami éppen nem minősül megtévesztő reklámozásnak, csak szimplán felháborító. Az viszont már a fogyasztók átverése, hogy a 41 éves Rachel Weiszből tinit retusáltak, ezért ezt a reklámot szintén betiltották a brit hatóságok. A Derma Genezis krémet pedig magunkon teszteltük, de nem lett tőle feszesebb a bőrünk.

Élettel teli műhaj, mert megérdemeljük

Oszd meg másokkal is!
Mustra