Kikészült és napokig itt feküdt - drogok és drámák a Szigeten

Szerencsére túladagolásos eseteink nem szoktak lenni - mondta a pszichológus. A Sziget különleges közeg, ahol idővel az elfojtott problémák elemi erővel törnek fel. Az önkéntes segítőknek bőven akadt dolga az egy hét alatt. Sajó Mónival, a Helperek egyik vezető pszichológusával beszélgettünk drogokról, drámákról és kimerült fiatalokról. És kiderült, idén sem voltak olyan nagy problémák.

Fotó: Kováts Dániel (Dívány archív)
Fotó: Kováts Dániel (Dívány archív)

Helperek Egyesület különböző zenei- és sportrendezvényeken nyújt teljes körű egészségügyi biztosítást és drogprevenciót, többek között a Szigeten is. Idén 46 önkéntes dolgozott váltott műszakban azon, hogy a fesztiválozók lelki segítséget is kaphassanak. Az orvosgárda mellett pszichológusok, szociális munkások, mediátorok és járőrök dolgoztak ezen. Sajó Móni pszichológussal a drogprevenciós munkáról és a lélekambulanciáról beszélgettünk.

Interjúalanyunkról saját fotó nem jelenhetett meg.

Drogprevenció

Nem ítélkezünk, hanem informálunk

A szakemberek szerint, ahogy egyre lazulnak a családi kötelékek, egyre parttalanabbak a fiatalok, és kapaszkodók nélkül maradnak. A drogok a kilépés illúzióját keltik, de valójában egy sokkal rosszabb és veszélyesebb világ ajtaját nyitják meg.

"A drogprevenció nem működik kellő hatékonysággal úgy, hogy eljátsszuk a bölcs felnőttet, és megtiltjuk a drogozást, hanem az a lényeg, hogy teljes bizalommal tudjanak hozzánk fordulni - magyarázza Sajó Móni. "Sokan jönnek be csak úgy beszélgetni, mert kíváncsiak, hogy mit is takar ez az egész drogprevenció, és olyanok is akadnak, akik valamilyen szert ki akarnak próbálni, de bizonytalanok. Ilyenkor az az egyik fő célunk, hogy eltérítsük őket a droghasználattól, de ez csak úgy működik, ha saját maguk jutnak arra a következtetésre, hogy mégsem szeretnének ilyen szerekkel élni. "

"Sokan, ha szembesülnek a drogok hatásmechanizmusával, egészségkárosító hatásaival, belátják a veszélyeket, és inkább nem szednek be semmit. Ügyes kérdésekkel, irányított beszélgetéssel feltárhatók a lelki motivációk is, például sokakban a barátoknak való megfelelési kényszer, a szeretethiány dolgozik. Van olyan is, aki menekülésnek használja a szereket, őket arra kell rávezetni, hogy a problémákat meg lehet oldani, ha hajlandóak segítséget kérni."

A Sziget mini univerzumként képezi le a kinti drogtrendeket

A drogprevenciós sátorban az önkéntesek akut helyzetek megoldásán dolgoznak, ha valakinél komolyabb probléma van, akkor a találkozási pont egyfajta lépcsőként is működik, és a segítő tovább tudja irányítani az illetőt a megfelelő intézménybe.

Fotó:badjonni/Flickr
Fotó:badjonni/Flickr

Ha valaki tartós fogyasztóként eljut arra a pontra, hogy segítséget kér, akkor az önkéntesek segítenek neki abban, hogy hova tud fordulni, és lelkileg is felkészítik arra, hogy mi vár rá az elvonón.

"Nyilván, mint minden fiatalok által látogatott rendezvényen, itt is előfordul drogfogyasztás, de ez a Szigeten nem jelenik meg markánsan, hiszen a rendezvény annyira a bűnüldözési szervek látóterében van, hogy mind a használat, mind a droghoz jutás rendkívül megnehezített.” - magyarázza Sajó Móni.

A szakember azt mondja, sok fiatal megy be az egészségügyi sátorba drogos élménnyel. Előfordult már, hogy például egy LSD-használat rosszul sült el, és egy kemény utazás után az illető attól retteg, hogy bekattan. "Ilyenkor az a dolgunk, hogy megnyugtassuk, segítsünk neki feldolgozni a rossz élményeket, és ha szükséges, akkor lehetőséget biztosítunk neki arra, hogy testileg is regenerálódjon, mert az egészségügyi sátorban biztonságban, orvosi felügyelet mellett aludhatja ki magát."

A regenerálódáshoz idő kell

Alapvető fontosságú lenne, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy ha már megtörtént a baj, és beszedtek valamit, hogyan regenerálódhatnak minél gyorsabban. Sok folyadék, alvás és nyugalom a biztos recept, ha nagyobb baj van, akkor pedig orvoshoz kell fordulni.

Annyira kikészült, hogy három napig itt feküdt

Mivel az utóbbi években a Szigeten már több a külföldi, mint a magyar, így a kulturális- és törvénybeli különbségekből is problémák adódhatnak.  "Ez nem csak jogi problémákhoz vezethet, de az eltérő drogkultúra miatt az is előfordul, hogy a megszokott, megbízható forrásból származó, tiszta drog helyett itt valamilyen más szerhez jutnak a fogyasztók, ami máshogy hat a szervezetükre, mint amihez hozzászoktak."

"A fesztiválok során találkoztunk olyan külföldi fiúval, aki a megszokott tiszta szer helyett valami koszos anyagot szedett be, és annyira kikészült, hogy három napig itt feküdt a sátorban, mert itt érezte magát biztonságban. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy ha a fogyasztást nem tudjuk megakadályozni, akkor azt elérjük, hogy a szerhasználatban is legyen egyfajta tudatosság, és az illető legalább legyen tisztában az egészségügyi és a jogi következményekkel, és tudja mit vállal." A pszichológus hozzátette, szerencsére túladagolásos eseteik nem szoktak lenni.

Sziget és szex

„Az egyik barátnőmmel megesett, hogy egy holland fesztiválon lefeküdt két fiúval, majd rájött, hogy terhes, és nem tudta, hogy melyiküktől”- mesélte a szőke és szeplős Maayka.

Ismerőse végül megtartotta a babát, és máig együtt él az apasági teszt nyertesével. Amíg idén a droghasználatra és a lelki segítségre helyeztük a hangsúlyt, addig tavaly a Szigeten a fesztivál és szex témáját jártuk körbe.

Lélekambulancia

A kimerültség és az alkohol önmagában is elég egy lelki válsághoz

A drogprevenciós tanácsadás mellett a Szigeten Lélekambulancia is működik. Sajó Móninak az a tapasztalata, hogy míg a Sziget elején a legtöbb ember összeszedetten és vidáman érkezik, a program vége felé közeledve törnek fel az eltemetett problémák. Sokan alkohol hatása alatt belemennek olyan szexuális viszonyba, amire tiszta fejjel nemet mondanának, és ebből is rengeteg probléma adódhat.

"Sokan tényleg egy héten keresztül folyamatosan buliznak, és rengeteget isznak. Ahogy kezdenek kimerülni, úgy kerülhetnek mentálisan is egyre rosszabb állapotba. Sokszor olyan mértékű a kimerültség, hogy az már önmagában is elég ahhoz, hogy egy lelki válság felüsse a fejét. Általában a hozzánk fordulók mindegyikének van valamilyen valódi problémája, ami szép lassan, a beszélgetések során felszínre kerül."

18-as karszalaggal a kereskedők mohósága ellen

A Sziget Fesztiválon már a bejáratnál 18-as karszalagot kaptak a nagykorú fesztiválozók. A vendéglátó egységek dolgozói - elméletileg - csak azokat a fiatalokat szolgálták ki alkohollal, akin volt nagykorúságot igazoló karszalag, a szabályzatra a bárokban elhelyezett táblák is figyelmeztettek. Mivel a Sziget területére tilos bármilyen italt bevinni, így a kiskorúak elvileg nem juthattak alkoholhoz a Szigeten. Gyakorlatilag azonban az idősebb barátok gond nélkül vásárolhatnak a kamaszok helyett is.

A pszichológus szerint általában főleg családi-, párkapcsolati problémákkal jönnek be a fiatalok, de a serdülő korosztályból sokan vannak, akik önértékelési zavaroktól szenvednek, vagy szexuális problémáik vannak.

Mindenki a nagy mellű szőke barátnőjét bámulja

"Bejön hozzánk beszélgetni egy kiöltözött tizenhat éves lány, trendi kalapban, és elmeséli, hogy hiába készülődött otthon három órát, itt borzasztóan rosszul érzi magát a bőrében, mert mindenki a nagy mellű, szőke barátnőjét bámulja, őt észre sem veszik. Ez egy elég tipikus eset, és bár látszólag ez egy viszonylag kicsi problémának tűnhet, valójában komoly gondok lehetnek a háttérben."

Vannak olyanok, akik a külsejükkel akarnak érvényesülni, utána pedig csodálkoznak, ha megjelenésüket félreértelmezik. Ilyenkor a segítőnek az a dolga, hogy kérdésekkel rávezesse az illetőt arra, hogy kinek akar megfelelni, és miért nem tudja szeretni saját magát. Sokszor az is segít, ha az illető csak kibeszéli a problémáit, és megkönnyebbül, illetve nagyon fontos, hogy azt érezze, hogy megértésre talál."

Van, hogy egymást sértegető párok között kell mediálni

A Lélekambulanciára párok is betévednek, akik egy-egy konfliktusból nem találják a kiutat. Ilyenkor a szakemberek a mediátori szerepet töltik be, és szükség esetén külön-külön, és együtt is foglalkoznak a párral.

Fotó: Kováts Dániel (Dívány archív)
Fotó: Kováts Dániel (Dívány archív)

"Az emberek gyakorlatilag bármin össze tudnak veszni, és általában a lány az, aki bejön hozzánk, vagy behozza a párját is" - magyarázza Sajó Móni. "Abból is előfordulnak veszekedések, ha különféleképpen szeretnének bulizni, illetve gyakran megjelenik a féltékenység is. A Sziget egy nagyon különleges közeg, itt sok minden felszínre tör, és sokszor a felismerés fájdalmas lehet."

A pszichológus szerint az is gyakori, hogy baráti társaságok együtt mennek be, de olyan is akad, hogy valaki szeretne bemenni, de a haverok kinevetik, vagy visszatartják. "A jobbik eset, mikor az egész társaság van annyira érett, hogy együtt próbálják megoldani a problémákat, és közösen jönnek beszélgetni. Ilyenkor a mi dolgunk, hogy segítsünk ebben a folyamatban és akár külön-külön is beszélgessünk velük. Sokszor pedig azért tévednek be az emberek, mert unatkoznak, az is előfordul, hogy nem túl kedves stílusban, de a végén szinte mindig kiderül, hogy nagyon is van miről beszélgetni." Sajó Móni végül elmondta azt a tapasztalatát, hogy úgy látja, a fiatalokban egyre nő az igény az önismeretre.

A lelki segítség kezd fontos lenni

Random közvélemény kutatásunk is hasonló eredményt hozott, a megkérdezett emberek egyik fele szinte teljesen elzárkózott attól, hogy valaha is egy idegentől kérjen tanácsot, különösen egy fesztiválon, "ahova az ember azért jön, hogy jól berúgjon, és végre jól érezze magát, nem azért, hogy rinyáljon". A megkérdezettek másik fele viszont azt mondta, jó, hogy van egy olyan sátor, ahol van lehetőség segítséget kérni, és ha hétköznapi problémákkal nem is, de valamilyen akut helyzet miatt lehet, hogy bemenne beszélgetni. A legtöbben azt emelték ki, hogy különösen az amúgy is labilis lelkületű, otthonról hirtelen kiszakadt kamaszoknak lehet szüksége szakavatott segítségre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek