A víz fogyaszt, a cukor diabéteszt okoz - 5 tévhit a táplálkozásról

Az egészséggel kapcsolatos féligazságok és mítoszok a legveszélyesebbek: íme 5 olyan, kész tényként kezelt állítás, amelynek ugyan van valóságalapja, de ezeket érdemes tisztába tenni.

Rengeteg féligazság kering a köztudatban, amelyeket ugyan nem láttunk bizonyítva, mégis tényként kezelünk. A Shine cikke nyomán néhány ilyen tévhitnek járunk utána: mindegyiknek van alapja, de érdemes őket fenntartásokkal kezelni.

1. A víz fogyaszt

A fenti állítás így, ebben a formában nem állja meg a helyét, a zsírpárnák néhány pluszpohárnak köszönhetően még nem tűnnek el. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy az étkezési előtti kiadós vízbevitel után előfordulhat, hogy kevesebbet eszel.

A Virginia Polytechnic Institute and State University kutatói 12 hétig követtek figyelemmel egy fogyókúrázó felnőttekből álló csoportot, amelynek eredményeként kiderült: azok, akik minden étkezés előtt két kisebb pohár vizet ittak, négy és félszer több súlyfeleslegtől szabadultak meg, mint azok, akik ezt nem tették meg. A szakértők szerint az is jó húzás lehet a kalóriák elleni harc szempontjából, ha a cukros, szénsavas üdítőt és a gyümölcsleveket vízre cseréled, ha pedig unnád az íztelen vizet, dobd fel egy kis citrommal vagy lime-mal. Vigyázat, az ízesített ásványvizek és bizonyos vitaminos italok üvegenként akár 200 kalóriát is tartalmazhatnak.

2. A hasábburgonya pattanásokat okoz

Az olajtúltengés okozhat bőrproblémákat, de ehhez általában semmi köze az olajos ételeknek. Az American Academy of Dermatology (AAD) szerint, ha bizonyos növényi olajok a már aknés bőrre kerülnek, ronthatnak a helyzeten – szóval mindig töröld meg jól a szádat, és olajos kézzel lehetőleg ne nagyon nyúlkálj az arcodhoz. De mi van a csokival? Egy tanulmány szerint a csokoládé fogyasztása erősen serkenti a pattanások elszaporodását az aknéra egyébként is hajlamos emberek esetében.

3. A répa javítja a látást

Igaz, ami igaz, a répában vannak olyan tápanyagok, amelyek segítik a jó látás megőrzését. A-vitaminban gazdag, ami fontos az egészséges látáshoz, de erre a célra a spenót, édesburgonya és a sütőtök is megfelel.

Szóval a répa mindenképp jót tesz a látásnak, de nem javítja azt - állítja az Amerikai Szemészeti Akadémia. Ahhoz, hogy a szemeidet karbantartsd, sokkal fontosabb, hogy kiegyensúlyozottan étkezz és így minden szükséges tápanyagot biztosíts a szervezeted számára. És nem utolsósorban vigyázz a súlyodra, az elhízás ugyanis kedvez a cukorbetegségnek és egyéb érrendszeri megbetegedéseknek, amik látásvesztéshez is vezethetnek.

4. A sötétedés utáni evéstől könnyebben el lehet hízni

Minden esetben a bevitt kalóriáknak köszönheted, ha felszedsz pár kilót - az már teljesen mindegy, hogy ez mikor történik. Annyi igazság viszont van a dologban, hogy éjszaka az ember sokkal hajlamosabb degeszre enni magát: ilyenkor az éhséget esetenként az unalom vagy egyéb érzelem helyettesítheti, a kalóriák pedig zsírként raktározódnak el. Azok, akik késő este esznek, általában kihagyják a reggelit, azt az étkezést, ami elvileg a napi kalóriabevitel egyik legfontosabb szabályozója. Az éjszakai nassolás elkerülése érdekében az utolsó étkezés után rögtön moss fogat (ezzel is azt üzened, hogy vége a mai kajálásnak), lefekvés előtt két órával pedig már ne menj a konyha közelébe és pakold el jó messzire a nassolnivalókat.

5. A cukor diabéteszt okoz

Ilyen direktben nem tehetünk egyenlőségjelet a kettő közé, csupán annyiról van szó, hogy a cukor hozzájárul a súlynövekedéshez, ami pedig növeli a diabétesz kockázatát. A kettő közt nem ugyanaz az összefüggés, mint például a cigaretta és rák között, a vizsgálatok annyit mutattak ki, hogy a cukor szerepet játszhat a kialakulásban.

Néhány kutatás ennek ellenére megállapította, hogy a túlzott cukorfogyasztás a súlytól függetlenül is megnövelte a kockázatot: egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik egy 4 éves perióduson belül a heti egy cukros üdítőről napi egyre tértek át, közel megkétszereződött a betegség esélye.

Oszd meg másokkal is!
Mustra