A baktériumflóra is felelős a fogyásért

Egy holland kutatás során a kövér egér bélbaktériumaival beoltott steril egerek meghíztak. Az eredmény arra utal, hogy közvetlenül a bélbaktériumok is felelősek az elhízásért.

Tipikus aggodalmak: nincs időd mozogni és nem engedheted meg magadnak az egészséges étrend követését. Egy új kutatás eredményei azt sugallják, hogy a jövőben talán fogyhatnánk egy keveset pusztán azáltal, hogy megváltoztatjuk a bélbaktériumaink típusát, állítja a Physorg.com.

Ez talán egy kicsit reklámszagúnak tűnhet, de néhány ember súlyproblémáira a megoldását valóban egy egyszerű baktérium-átültetés jelentheti. Legalábbis ezt az elméletet tette közzé Willem De Vos, a hollandiai Wageningen Egyetem mikrobiológia professzora legújabb írásában.

Holland egereken már működik

De Vos professzor írásában arra a legutóbbi egerekkel végzett tanulmányára utalt, amelyben egy kövér és egy normál testalkatú egér bélbaktériumait egy steril egérpopulációba oltották át. Azok a steril egerek, amelyekbe a kövér egér baktériumai kerültek beültetésre, meghíztak, miközben a többi egér egészséges maradt.

Talán meglepőnek tűnhet az eredmény, pedig nem az, lévén, hogy a baktérium-anyagcsere közismerten lényeges szerepet tölt be az emésztési folyamatokban. Ezt eddig is tudtuk. Ugyanakkor ez az anyagcsere annyira összetett – valójában több baktérium él a testünkben, mint ahány sejtünk van –, hogy még mindig rengeteget kell megtudnunk arról, hogyan szabályozzák a baktériumok a fogyást és a hízást.

A baktériumok anyagcseréjével kapcsolatban a professzor szerint az a legnagyobb kihívást rejtő rész, hogy kiértékeljék a kapott adatokat, és egy olyan, kivitelezhető modellre szűkítsék le, amelyet a kutatók kísérletekkel tovább tudnak fejleszteni. Más szavakkal, olyan sok különböző baktérium él a beleinkben, hogy genetikailag a legtöbbet még nem is térképezték fel, és a tudósoknak hosszú időbe telik, amíg rájönnek, hogy a különböző fajta baktériumok milyen kölcsönhatásra lépnek a tágabb környezetükben élő baktériumcsoportokkal.

Cserélj béltartalmat és fogyj!

De Vos professzor azt mondja, jelenleg is zajlik a baktériumgenom forradalom. Ezzel arra utal, hogy talán már nem is olyan távoli az a jövő, amikor a személyre szabott táplálkozási tanácsokban a bélbaktériumok vizsgálata is rutinszerűvé válik. A kutatás kikövezheti az utat a teljes baktériumflóra átültetésének.

De Vos és az amszterdami Academic Medical Center már bemutatta, hogy a baktériumok átültetésének gyógyító hatású lehet azoknál, akik hajlamosan az elhízásra. Talán az agyátültetésre se kell sokat várnunk.

Néhány szalonképesebb tipp a megfelelő bélflóráért

Addig is, amíg az emberkísérletek is hasonlóan szép eredménnyel kecsegtetnek, táplálkozz rostdúsan (sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák és szárazhüvelyesek), válaszd az élőflórás (probiotikumokat tartalmazó) joghurtokat, kefireket. Mellé egyél például banánt, zabpelyhet, hogy a bennük lévő prebiotikumokkal tápláld a bélflórádat. Kerüld a túlzott és drasztikus hashajtást (ne így akarj fogyni), mert ezzel a bélbaktériumaidtól is megszabadulhatsz egy időre és időbe telik, mire visszapótolod őket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.