Növényi tejek tesztje: szokjuk a müzliízű kávét

Tönköly, zab, rizs, kamut és szójatejet öntöttünk a reggeli kávénkba, tehéntej helyett. Próbáltunk tejhabot is gőzölni belőlük, de az utóbbi nem mindig volt sikeres művelet. A tehéntejnek akadt méltó ellenfele, de ötből három növény alkalmatlannak bizonyult a trónkövetelésre. Teszt.

Az, hogy éppen mi számít egészségesnek, azt a gyártói és forgalmazói lobbik döntik el. A mi karmánk nem az, hogy eldöntsük, éppen ki mondhat igazat, inkább csak kipróbáltuk, ha most éppen a nagyon egészséges utat választjuk, ahhoz mit szólnak az ízlelőbimbók.

A dietetikus csoportok egy része szerint a tehéntej egészséges, nélkülözhetetlen kalciumforrás, sőt, fogyni is jobban lehet vele. A másik csoport szerint a tehéntejet nem tudjuk megemészteni, ezért tetemes károst okoz a szervezetünkben. Most mindegy, hogy ki mit mondd, a puding próbája úgyis az evés. A bioboltokban, drogériákban fellelhető összes növény italt beszereztük, hogy kiderüljön, melyik ízvilág képes arra, hogy helyettesítse a tehéntejet, amivel minden reggel megajándékozzuk a kávénkat.

Tehéntej vs növényi italok

Mielőtt tesztelni kezdtük a tejalternatívákat, vagyis a növényi italokat, felállítottuk a várható tetszési sorrendet. A szójatejtől vártuk, hogy a legközelebb áll az emberi fogyasztásra alkalmas készítményekhez, második helyre tettük a rizsitalt, harmadik helyre a zabitalt, és úgy tippeltünk, hogy a negyedik helyért holtverseny alakul majd ki a kamut és a tönkölyital közt. Éreztük, hogy kérlelhetetlen lesz mindkettő, nem lesz itt napérlelte gabonamező és falusi romantika, csak túl korán kelő kakas és szokatlanul büdös ólszag. Bejött a sorrend.

Szójatej (Alpro, 559 Ft)

„A natúr szójatejnek nosztalgikus madártej illata van, de ez az ízében nem jelentkezett.

Inkább a fitoösztrogénben szintén gazdag tofura emlékeztetett, szóval meg lehet szokni. A kávékrémes tofu egyébként biztos jó desszert lenne azoknak, akik már unják az étcsokival bevont kecskesajtot” - így foglalta össze Dóra a tapasztalatait, amit Viktória megcáfolt, hiszen ahány ember, annyi érzékelés. „Szerettem a szójatejet, nem éreztem Isten elleni véteknek, a madártej illat pedig kényeztetett. Jó minőségű tejhabot is lehetett rá gőzölni, ha nem lenne olyan drága, áttérnék rá azonnal. Nem laktam jól tőle, úgy tűnt, könnyebben meg tudtam emészteni, mint a tehéntejet.

Rizsital (Isola bio, 645 Ft)

„Aki szerencsés, rizsnyákot csak az emlékezete előtti időkben kapott, aki nem annyira szerencsés, speciális diétákhoz később is kipróbálhatta. A rizstej pont olyan műfaj, amelyikből az egyik gyártó rizsnyák-ízű pancsot hoz ki, a másik a tejberizsre emlékeztető italt. Nekünk szerencsénk volt, bár a rizstejünk zavaros színe nem ígért túl sok kegyelmet, de az íze nem viselt meg” – mondta Dóra, akin úgy látszik, egy gyerekkori betegség mély nyomot hagyott. Viktória viszont arról számolt be, hogy noha már a szagán is érezte a köretjelleget, mégsem volt annyira gusztustalan az íze, mint az várta. „A rizsitalból csak csenevész tejhabot tudtunk varázsolni a kávénkra, mert a rizst nem erre teremtette az univerzum. Kóstolunk egy mandulával ízesített típust is – The Bridge -, ami viszont a natúrhoz képest csodaszámba ment.”

Zabital (Biopont BA Súlykontroll, 629 Ft)

„Ha farsangkor lónak akarok öltözni, tudom mit kell tennem: beleszippantok egy óriásit egy

adag zabtejbe, és benntartom. Az életérzés, ezzel meg is lesz. Már csak nyerítenem kell” – mondta Viktória, aki azért is csalódott ebben a nemes italban, mert tejhabot képtelen volt készíteni belőle. „Egy ismerősöm úgy készít otthon zabtejet, hogy egy rész pirított zabpelyhet elkever egy rész zabkorpával, majd összeturmixolja vízzel. Még nem volt szerencsém látni a végeredményt, de sejtem, a szélsőségekkel szemben nyitottabbá tenne. „A zab egészséges, a legnagyobb fehérjetartalmú gabona” – ezt javasolt mantrázni zabtejes kávé fogyasztása közben, hosszú kávé esetén még belefér a „tisztítja a beleket és optimalizálja a vér koleszterinszintjét” mantra is. Máskülönben nem tudom, miért is innánk müzliízű kávét” – merengett el Dóra.

Tönköly és kamutital (The Bridge 625Ft)

"Mindkét ital rendkívüli ereje abban rejlik, hogy még a jó minőségű, arabica kávé ízét is képesek annyira megváltoztatni, hogy 60 forintos, automatából kinyert espressónak hasson. Őelőttük minden kávé egyenlő, semmi diszkrimináció.

A tönköly- és kamutlatte szürkés-barnás, zavaros és savanykás ital. Önmagukon kísérletező dietetikusoknak és mindazoknak ajánljuk, akik a restiben bedobott kávé élményét szeretnék újra és újra átélni" - mondta Dóra, de kihagyta, hogy tejhabjuk szégyenfalra való. Mondjuk tényleg leírhatatlan érzés egy kávés tönkölymezőbe harapni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra