Ne görcsölj, igyál gyömbérteát!

A karácsonyi hangulatot az illatok, ízek, színek, érzelmek különös keveréke adja. Téli fűszerek sorozatunkban beszámoltam már az ánizsról, a fahéjról, a szegfűszegről és a vaníliáról. Ezúttal az egzotikusabb, számos gyógyhatással rendelkező gyömbérről esik szó, amely a mézeskalács kötelező kelléke is.

Gyökér, ami értékes

A gyömbér származási helyének Kínát, Dél-Ázsiát és Dél-Amerikát lehet megjelölni. Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal ismerték és használták. A középkorban részt vett a népek közötti fűszer-kereskedelemben. A kínai tengerészek ezt rágták tengeribetegség ellen.

Hosszú levelei kicsit a nádra emlékeztetnek. A dús lombú csúcsban végződő szárai akár a két métert is elérhetik. Virágja igen kellemes illatú. Gyökérzete sodort, hagymás kúszó gyökértörzsként fejlődik, mellékhajtásai hajszálgyökerekben végződnek. A gyömbért a virágok elhervadása után takarítják be. Lényegében a gyökere a hatóanyagokban gazdag rész, amelyet mi is felhasználunk. Frissen és szárítva por alakban egyaránt megvásárolhatjuk. Fekete, szürke és fehér formában is előfordul. A fehér változat nem más, mint a gyökértörzs hámozott változata, amit néha fehérítés céljából klórozott mészbe vagy gipszbe áztatnak.

Gyógyhatása

Hatóanyagai közé tartozik a shoagol, a gingerdion és a zingeron, amelyek a gingerollal együtt kiváló antioxidánsok. Tartalmaz még cukrot, gyantát és gyantasavat, valamint keményítőt. Érdekessége, hogy fűszerként és gyógynövényként is használatos. Fokozza az emésztést (mivel serkenti a nyáltermelést) és a vérkeringést (így narancsbőr esetén is beválik). Az indiai, ájurvédikus orvoslás szerint "melegnek" számít, vagyis forróságot, tüzet visz a testbe, ezzel stimulálva a nemi szervek vérellátást, ezáltal afrodiziákumnak is számít. A gyömbérről úgy vélik, hogy a testet és a lelket is gyógyítja: határozottabbá teszi az embert és intelligensebbé, mivel memóriajavító, érzékélesítő hatással bír.

Alkalmas lehet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére is. Az őrölt gyökérből főzött tea kiváló hányingercsillapító, így kismamák számára is javasolható a reggeli (vagy akár egész napos) émelygés csökkentésére. Szárított formában tablettaként, kapszulaként, tinktúraként is megvásárolható.

Mindezek mellett jótékonyan oldja a görcsöket, csillapítja a fájdalmat (akár menstruáció esetén is), enyhíti a hasmenést. Azonban érdemes vigyázni vele, mert étvágyfokozó hatását is számon tartják. Ha ez mind nem lenne elég, akkor a sor tovább folytatható: gyulladásgátló, így ízületi gyulladás és merevség esetén is hatékony, de a mozgásos egyensúlyzavart is csökkenti. A téli időszak elixírje, mivel megfázás, láz esetén is kiváló gyógyír, lévén hatékony vírus- és mikrobaölő, valamint erősíti az immunrendszert, enyhíti a mellkasi- és az izomfájdalmat, illetve a hörghurutot.

Vallási ceremóniáktól az illóolajig

Az ókori indiaiak vallási ünnepeik előtt ezzel a fűszerrel helyettesítették a hagymát, hogy isteneik számára ne legyen átható, inkább édes a leheletük. Az ókori görögök kenyérrel együtt fogyasztották a nagy lakomáknál, majd később belegyúrták a kenyérbe: így született meg a gyömbérkenyér, amelyről még esik szó.

A középkorban az olaszok a szexuális teljesítmény fokozására fogyasztották, míg az angolok sör- és gyomorkönnyítő italok készítéséhez használták.

Egyik legismertebb felhasználási formája a gyömbértea: A friss gyömbérgyökeret (kb. 2,5 dkg) tegyük kb. fél liter vízbe, majd forraljuk fel, ezután lassú tűzön 20 percig főzzük, és nagyjából hatvan fokosra hűtve lehet fogyasztani.

Alkoholmentes sör is készülhet gyömbérből, ami nem emlékeztet a sörre, inkább amolyan üdítőjellegű.

Nincs karácsony gyömbéres sütemény, keksz nélkül sem. Gondoljunk csak a megunhatatlan mézeskalácsra. Ha ezt már unnánk, akkor dobjuk fel gyömbérrel a kakaót vagy éppen a forró csokinkat.

A gyömbérből készült illóolaj gyorsítja a sebek, zúzódások gyógyulását, de a kínai orvosok szerint a fogfájástól a malárián át a vérhasig számos betegségre alkalmas. Ide tartozik az egyszerűbb hidegrázás, de a köhögés, az orrdugulás és a homlok- valamint orrüreggyulladás is. A gyömbérolaj megoldást jelenthet fejfájásra, a fáradtságra és még a szexuális vágyat is növeli.

A végére még egy érdekesség: régi indiai recept szerint levét mézzel és reszelt kemény tojással keverve kiváló gyógyszer impotencia ellen. Régebben Európában is gyakran sütöttek a lányok gyömbérrel ízesített kenyeret, mert azt remélték, hogyha a kiválasztott férfiút megetetik vele, akkor férjhez mehetnek hozzá.

Nem csodaszer

Kicsit már gyanús is lehet, hogy ennyi mindenre alkalmas ez a fűszer, azonban van, amire mégsem.

  1. Mivel az érzékeny bőrt irritálja, ezért bőrápoló szerekben csak elvétve található.
  2. Veseproblémák, gyomor- és bélfekély esetén nem ajánlott. Annak sem, aki már túlesett vetélésen.
  3. Vérhígító hatása miatt nem szabad véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. Syncumarral) és aszpirinnel együtt szedni, bár ezen hatása segíti a vérrögök megelőzését.
  4. Hosszabb távú felhasználás előtt, különösen kemoterápiás kezelés és véralvadásgátlóval történő kezelés mellett beszéljük meg az orvosunkkal, hogy mit javasol.
  5. Nem bizonyított, de állítólag növeli az epesav-kiválasztást, ezért azok, akiknek epeköve van, szakorvos felügyelete nélkül ne fogyasszanak gyömbért.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek