Házibuli, szórakozóhely vagy külföld - Te hogy ünnepled az újévet?

„Hova menjünk szilveszterkor?” Ez az örökérvényű kérdés valahogy soha nem megy ki a divatból: december utolsó napjaiban időről időre előbukkan, hogy aztán többnyire az utolsó pillanatban dőljön el, merre is veszi az ember az útját. Már ha veszi valamerre. Cikkünkben felvázoljuk az általában felmerülő eshetőségeket, és várjuk szavazataitokat, ti hol és hogyan töltitek az év utolsó éjszakáját.

Házibuli: parti is, meg nem is

Nem kell lemondanod sem az otthoni kényelemről, sem a bulizásról, ha ezt a jól bevált kombinációt választod. Adott annyi és olyan kaja-pia, amilyet közmegegyezéssel választotok, ti döntötök mindenről – nem utolsó sorban a meghívottak személyéről is. Ami, valljuk be, egyike a legszuperebb kiváltságoknak.

A házibuli talán csak egyvalakinek okozhat némi fejtörést és idegeskedést: a házigazdának, aki a köz rendelkezésére bocsátja a lakását. A legtöbb meghiúsult buli általában a megfelelő hely, illetve a vállalkozó szellemű lakástulajdonos hiánya miatt megy gallyra. Ennek elkerülésére javasoljuk, hogy a meghívottak őszintén biztosítsák a kiszemelt vendéglátót segítő szándékukról, azaz, hogy nem húznak el rögtön a buli után, hanem esetleg segédkeznek a romok eltakarításában.

Az utóbbi szituáció pedig úgy küszöbölhető ki, ha közösen kivesztek egy kulcsosházat, valahol fenn a hegyekben, vagy béreltek egy falusi vendégházat, ahol senkire nem hárul plusz teher, viszont a nyugodt, családias körülmények szintén adottak. Van, aki külföldre is hajlandó elutazni egy tökéletes szilveszter reményében.

Kocsmáról kocsmára járás: „egyérintő”

A bizonyos körökben csak „egyérintő”-ként emlegetett procedúra azoknak javallott, akik nem tudnak sokáig egy helyben maradni: hajtja őket a vérük, a kalandvágyuk, vagy egyszerűen csak kíváncsiak a környék kocsmáinak ital- (és egyéb) felhozatalára. Ebben az esetben természetesen az sem árt, ha jól bírjátok a hideget és tudjátok tartani a mértéket, hiszen a gyorsan felhajtott felesek és a ki-bemászkálásnak köszönhető hőmérsékletingadozás meglepő hatást képes kiváltani a szervezetből. Bár ha belegondolunk, a szilveszter éjszaka talán épp az ilyen őrültségek ideje.

Óriási ereszdelahajam

Persze ízlések és pofonok, vannak, akik épp ellenkezőleg, óriási hacacáré keretein belül szeretik elbúcsúztatni az óévet. Természetesen számukra is rengeteg a lehetőség, hiszen a hatalmas partit meg lehet oldani családias körülmények között – tehát egy különterem, kocsma, stb. kibérlésével, ahova a tágabb baráti kör is remekül befér –, de az is könnyedén kivitelezhető, ha éppen egy sportcsarnoknyi idegen között szeretnénk a konfettivel vegyített diszkógömb-fénybe rikoltani, hogy „BUÉÉÉK!”.

Utóbbi verzió egyébként kétségtelenül hangulatos és némileg annak az illúzióját is megteremti, hogy ilyenkor az emberiség egy szeletével oszthatjuk meg túláradó szeretetünket. Ez esetben viszont általában jól a zsebünkbe is kell nyúlnunk, ha maximálisan élvezni szeretnénk a sztárfellépők vendégszeretetét, illetve a korlátlan étel-italfogyasztás előnyeit. Kérdés, hogy valóban szeretnénk-e magunkat egész éjszakára egy adott helyre lekötni, vagy azért fenntartunk magunknak egy-két menekülőutat. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, az all-inclusive variációk helyett érdemes egy kötetlenebb bulit ajánló szórakozóhely mellett döntenünk.

Otthon, tévét nézek és degeszre eszem magam

A családilag abszolvált szilveszter fontos ismérve a petárdákkal tűzdelt rohanás teljes hiánya, a totális nyugalom és a legszörnyebb Gálvölgyi- és Irigy Hónaljmirigy-válogatások önfeledt lustálkodás közepett való bámulása. A Sas-kabaré itt-ott még büntető adásait viszont feltehetően csak a legelvetemültebbek nézik, illetve az a szűk – 70 feletti – korosztály, amelynek bizonyos tagjaiból titokzatos körülmények között minden humorérzék kiveszett. Ha pedig mindenképp bámulni akarunk valamit, de mégsem a kertévék tucatműsorait, még mindig bőven akadnak olyan filmek, amelyeket közös megegyezés alapján éppen ilyenkor érdemes elővenni. Nem beszélve a közös társasjátékozásról, ami pezsgős befolyásoltság alatt talán még kellemesebb.

Érdekességek