Venezuelában földönkívüli voltam, a magyarok közt nem

Egyszer egy híres venezuelai cukrászda mákos sütit készített, és a rendőrség azonnal kiszállt, hogy fellépjen a drogárusítás ellen - mondta Ákos, a 25 éves magyar származású, venezuelai fiú, aki nemcsak azért költözött Magyarországra, mert nálunk szabad mákot enni, hanem mert otthon mindenki túlságosan laza. Külföldiek a magyarokról, 7. rész.

A kedvenc magyar mondatom: sört kérek! - Budapest egy portugál fiú szemével

Imádok a Margit hídon borozni - Budapest egy lengyel lány szemével

Sokkolt az itteni szexuális túlfűtöttség - Magyarok egy palesztin rapper szerint

A magyar lányok rámenősek, fűzik a fiúkat - Egy olasz lány a magyar csajokról

A magyarok imádnak marasztalni - Hazánk egy brazil fiú szerint

Mivel innen származom, megtanulom a nyelvet

A 25 éves Farkas Ákos Venezuelában született. A családja a második világháború után elhagyta Magyarországot, nagyszülei Dél-Amerikába költöztek, amikor édesapja 2 éves volt. Apja Caracasban nőtt fel, és itt ismerte meg édesanyját, aki félig ukrán, félig orosz származású.

“Magyarul csak öt évvel ezelőtt kezdtem el tanulni. Azóta négyszer jöttem rokonokhoz, barátokhoz látogatóba, akiket az interneten keresztül ismertem meg. Úgy döntöttem, hogy mivel én innen származom, autodidakta módon meg kell, hogy tanuljam a nyelvet.” Szeptemberben Budapestre költözött, mesterképzésre jár az ELTE-re, középkori magyar történelmet tanul magyarul. Úgy érzi, itt jó helyen van, mert a szak célja új forrásokat feltárni, és új irányból közelíteni a magyar történelemhez, ami szerinte nagyon jót fog tenni az országnak.

Úgy éreztem magam, mint egy földönkívüli

Farkas Ákos korábban, Venezuelában nemzetközi politológus végzettséget szerzett. Szeretné ismertetni a középkori magyar történelmet külföldön. A dél-amerikai oktatásban az angol és a francia történelmet emelik ki Európa országai közül, az 1000-1500-as évekről, az Árpád-házról, az Anjou korról, Magyarországról nem tudnak semmit, semmit sem tanítanak róla az iskolában.
“A középkori Magyarország történelméről szóló szócikkeket fordítok magyarról spanyolra, hogy bővítsem a Wikipedia anyagtárát“ - magyarázza.

“Magyarországot tekintem a hazámnak. Bár Venezuelában születtem, és nőttem fel, úgy éreztem ott magam, mint egy földökívüli.” A mentalitás, a viselkedés, és az életcélok kint teljesen mások. A venezuelai ember szerinte laza. "Túl laza. Ennek többek között a jelenlegi gazdasági és politikai helyzet az oka, mert Venezuela most épp nagyon rossz periódusban van. Az elnök Hugo Chavez, Fidel Castro legjobb barátja, tanítványa és főparancsnoka."

“Minden hatalom az elnök kezében összpontosul, szinte egy diktatúra megy ott. Hatalmas devizakorlátozás van, tehát nem lehet pénzt kiutalni az országból. Ha tegyük fel szeretnék letelepedni Magyarországon, és venni egy lakást, akkor eladhatom a kinti ingatlanomat, de a pénzt nem hozhatom ki az Venezuelából” - részletezte a nehézségeket.

Odakint tilos a mák, mert drog

Szerencsére már kint megismerhette a magyar kultúrát, Venezuelában körülbelül 800 magyar él. Van venezuelai magyar kulturális ház, magyar óvoda, iskola, cserkész-, és néptánccsoport.

Amikor a kultúráról kérdeztem Farkas Ákost, kiderült, hogy a magyar konyha és a zene izgatja igazán. Szereti a töltött káposztát, a paprikás csirkét nokedlivel, kedvence a mákos tészta, a mákos guba, minden amiben mák van. Van kint egy híres cukrászda, a Danubio, melynek az alapítója magyar. Egyszer mákos sütit készített, s a rendőrség azonnal kiszállt, hogy fellépjen a drogárusítás ellen.

“Zenében legjobban a Kowalski Meg A Vegát, a Black Out-ot, a Hooliganst, Ákost, és a népzenét szeretem.” Amikor 20 évesen megismerte Budapestet, a Zöld Pardon és a Rio vonzotta. “A ZP azóta óvoda lett, 16-17 évesek járnak oda, úgyhogy én már nem merek lemenni. Mostanában nem járok annyit bulizni, néha beülünk valahova a barátaimmal, vagy nagyritkán benézünk a Morrisonsba." Ezután a hazai közlekedést hasonlította össze a venezualai sajátosságokkal.


"Venezuelában nincs közbiztonság. Este 7-kor kint lenni, az utcán sétálni nagyon veszélyes. Nagyon sok a rablás, a pisztolyos támadás és a gyilkosság. Éjszaka csak kocsival érdemes közlekedni. 10 forint egy liter benzin, úgyhogy mindenkinak van autója. Metrók, villamosok és buszok pedig nincsenek.“

A válság önzővé tette az embereket

Ha már összehasonlítás, Ákos elmondta, a magyar havarjaiban  jobban megbízik, mint a venezuelaiakban. “Ha kell valami, ők azonnal segítenek. Ez biztos összefügg az életszínvonallal, a válság önzővé, közönyössé teszi az embereket. Itthon is látok hasonló tendenciákat, de Magyarországon még mindig sokkal jobb a helyzet.

A legtöbben elfogadják, hogy magyarnak érzem magam, de volt egy ismerősöm, aki azt mondta: Nekem van egy vietnámi osztálytársam, aki Magyarországon született, és már 25 éve itt él. Ő nekem sokkal magyarabb, mit te, mert ugyanazt az újságot olvassa, mit én, ugyanazt a sört issza mint én.” Ákos úgy érzi legjobban a határontúli magyarok érthetik meg a helyzetét, mert ők hasonló érzelmi körben élnek. Idegen társadalomban, kultúrában nőttek fel, ezért küzdeniük kell, hogy megőrizzék a magyarságukat.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra