Épp szakított a neten, amikor megismerte új szerelmét

A szír lány, Bisan éppen a Tűzraktérben chaten zárta le problémás kapcsolatát, amikor az észt fiú, Viljo odalépett hozzá. Azóta együtt kalandoztak Budapesten. A Magyarországon élő külföldiek sorozatát írva véletlenül belecsöppentünk egy love story-ba, miközben a magyarokról megtudtuk, hogy itt tényleg a lányok udvarolnak a fiúknak, és nem fordítva. 6. rész.

A kedvenc magyar mondatom: sört kérek! - Budapest egy portugál fiú szemével

Imádok a Margit hídon borozni - Budapest egy lengyel lány szemével

Sokkolt az itteni szexuális túlfűtöttség - Magyarok egy palesztin rapper szerint

A magyar lányok rámenősek, fűzik a fiúkat - Egy olasz lány a magyar csajokról

A magyarok imádnak marasztalni - Hazánk egy brazil fiú szerint

Viljo Soon-nal, a 27 éves észt sráccal találkoztam a Nyugatinál, az utolsó pillanatban. Három óránk volt a gépe indulásáig. Hatalmas bőröndökkel megpakolva érkezett a pályaudvarra, és azonnal Ferihegy felé vettük volna az irányt, de kiderült, még várunk valakire.

Rohanunk a reptér felé

A zebra túloldaláról érkezett egy gyönyörű, szíriai, palesztin származású lány, Bisan Abdulkader. Nagy ölelés, sok-sok buja pillantás, és összeállt a kép: a 29 éves Bisan a búcsúzó kedves. Kezdetét vette filmbe illő road-trippünk, rohanni kezdtünk a reptér felé. Viljónak haza kellett térnie Észtországba, Bisan szerette volna vele tölteni az utolsó perceket, én pedig megtudni tőlük, milyen élményeik voltak Magyarországon. A Ferihegyre tartó vonaton ülve végül Viljo és Bisan budapesti kalandjaiba csöppentem.

Viljo fél éve érkezett hazánkba, a bicskei árvákkal foglalkozott, illetve belefolyt a Tűzraktér alkotóház életébe is, önkéntes segítőként (a festés nyomai még most is látszanak rózsaszín ujjbegyein). Bisan három nyelven beszél, és szintén fogékony a szociális problémák iránt. Májusban érkezett Budapestre, de nem sikerült munkát találnia. Nyáron hazatért pár hónapra, majd összeszedte bátorságát, elkezdett magyarul tanulni és visszatért fővárosunkba.

Most a Vöröskeresztnél dolgozik és a Tűzraktérben angolt tanít. Minden rokona valamely európai fővárosban talált munkát, bátyja Budapesten mérnök, ezért esett hazánkra a választása.

Sokan kéregetnek, és jobban szituáltak, mint én

Arra a kérdéseimre - hogy mi a legfurcsább, a legrosszabb, és a legjobb első benyomásuk  fővárosunkról  - mindketten azt válaszolták, a legrosszabb a hajléktalan-helyzet, és a kutyaszar. “Nagyon szép város, nem tökéletesen tiszta, de ez mindegy, mert ez egy élő város, és ez nagyon jó benne, nem egy cukormáz világ. Amit még imádok az a cigányzene, és a magyar konyha” - mondta a lány. "A vonaton egy férfi kérte, hogy segítsük ki 780-an forinttal, de Viljónál már nem volt ennyi forint. Sokan jönnek konkrét összeget kérni az utcán, ami azért furcsa, mert sokszor jobban szituáltak, mint én"- tette hozzá Viljo.

Bisan szerint a legjobb egyértelműen a tömegközlekedés. “Olyan jó, hogy bármikor bárhonnan hazajuthatok.” A legfurcsább, de teljes pozitívumában, a Tűzraktér. Alkotóház, szórakozóhely, munkahely egyben.

Bisan kacéran mosolygott, Viljo elpirult. Mint kiderült,  itt ismerkedtek meg két héttel ezelőtt, mialatt Bisan épp lezárt egy problémákkal teli kapcsolatot a neten. Épp erről chateltek, amikor Viljo odalépett hozzá, és azóta együtt kalandoznak Budapesten. Esznek, isznak, beszélgetnek, dolgoznak, és koncertekre járnak, élvezik egymás társaságát. Mint elmesélték, nagyon megörültek, mikor kiderült, hogy ugyanabban a cipőben járnak, s persze a kémia is működésbe lépett. A két hét együtt nagyon gyorsan elrepült. Mielőtt hagynám, hogy a búcsúzás melankóliája úrrá legyen rajtuk, gyorsan újabb vallási és társadalmi kérdésekkel bombázom a friss párt.

Sokkolt a szexuális túlfűtöttség

'Külföldi fiatalok Magyarországon' sorozatunkban korábban is bemutattunk egy palesztin fiatalt. „Egy magyar férfi is olyan motivációk bűvkörében él, hogy miként szerezze meg a menőbb kocsit, a szexibb nőt” – mondja Faisal Abu Ghaben palesztin egyetemista, aki fél éve él Magyarországon, és muszlimként próbál itt boldogulni. Szereti az alkoholmentes sört, a BKV-t, a magyar nőket, a toleranciát a más rasszok felé, és azt, hogy a magyarok a történelmi sérelmeik miatt tudnak szerények lenni.

Mindenkit megleptem

Bisan szintén muszlim, de nem fanatikus. “A családom az iszlám vallást követi, én ebben nőttem fel, de nem követek minden, olykor elvakult nézetet. Viljoval elmentünk egy gyönyörű budai templomba, egy keresztény találkozóra, ahol elsőre mindenkit nagyon meglepett a jelenlétem. A keresztény és a muszlim vallás között szerintem nincsen égbekiáltó ellentét, én pedig kíváncsi voltam Viljo vallására, s ezt végül az ott lévők is elfogadták. Úgy látom, a magyarok alapvetően nyitottak a más vallások és kultúrák felé.”

A vonat, a reptéri busz és a terminálok összekeverése után a csomagfeladás kalandja várt ránk. Viljo négy kilóval meghaladta a limitet, de a kedves malévosok most nem sanyargatták a hazatérő utast. Fáradtan, de a győzelem hangulatában még beültünk egy kávéra a váróban, hogy befejezzük beszélgetésünket.

Itt a lányok udvarolnak a fiúknak

Viljo is újságíró volt Észtországban, de egy idő után úgy érezte világot szeretne látni. Most hazarepül, utána pedig pár évig Ausztráliában fog önkénteskedni. Viljo átvette a kérdező szerepet, és aziránt érdeklődött, hogy a magyar lányok mit szólnak a megváltozott udvarlási szokásokhoz. A barátaival arra lettek figyelmes, hogy már nem a fiúk, hanem a lányok hódítanak.

Egyet kellett értenem, ahogy ezt olasz inerjúalanyommal, Vicenzával is tettem. Bisan is a mi oldalunkon állt, hozzátéve, hogy: “Már találkoztam Viljóval nyáron egy önkéntes irodában, de akkor invitáló tekintetem nem volt elég, hogy odalépjen és megszólítson." Pár hónap múlva ugyanez a tekintet azonban két hétre összehozta őket. "A jó helyen, a jó pillanatban kellett találkoznunk”- tette hozzá Viljo mentegetőzve.

Az arab férfi harcol a nőért

Bisan szerint “az arab férfi meghódítja a nőt, megharcol érte. Utána viszont valamelyest a tulajdonának tekinti, és nagyban korlátozza a mozgásterét. Tanulhat, dolgozhat, s a férfi gondoskodik róla, vigyáz rá, de bármikor megtilthatja neki, amivel nem ért egyet. Sok helyen az arab világban, a nők maszkulin jegyeket vettek fel, keményen dolgoznak, egzisztenciálisan önállóak, mégis megmaradtak a férfi-dominanciájú, olykor elnyomó hagyományok. Ebben a kettősségben nagyon nehéz élni.”

Végül magukra hagytam őket a búcsúzás utolsó perceire, hiszen Bisan Budapesten marad, Viljo pedig hamarosan elutazik. “Ki tudja mit hoz a sors”, mondta végül Bisan sejtelmesen Viljora nézve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek