Az Ikreknek találták ki a hamburgert

A jegy örökmozgó, érzékeny szülötte állandóan rohan, és sokszor eszik gyorséttermekben. A kávét jobb, ha kerüli, mert az idegrendszere egyébként is túlpörög, azt B-vitaminban gazdag étrenddel ellensúlyozhatja. Ami a sportot illeti, a csoportos biciklitúra lehet a kedvence. Asztro Diéta, 10. rész.

1. rész: A tüzes jegyek étrendje: ragadozók

2. rész: a Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

3. rész: Az Oroszlánnak való a vörösbor és a szamba

4. rész: a Nyilas mája nem bírja az alkoholt

5. rész: A vizes jegyek a leginkább hajlamosak hízásra

6. rész: Az éhező Rák veszélyes

7. rész: a Skorpiónak találták ki a böjtkúrát

8. rész: a Halaknak a kevés alkohol is árt

9. rész: A levegős jegyek elfelejtenek enni

Az Ikrek princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia az Ikrek princípium, és a jegyben uralkodó Merkúr hatása alá sorolja a légcsövet, tüdőt, idegpályákat, hajszálereket, az izmok közül a vállizmokat, a mell nagy izmait, a felkar és az alkar izmait, a kézfej izomzatát, a csontrendszerből az 1. nyakcsigolyát (Atlasz), az 1. – 4.hátcsigolyát, az 1. – 4. bordát, a lapockacsontot, kulcscsontot, a felkar és az alkar csontjait,  a kézfej izomzatát. A jegy hatása alatt álló élettani folyamatok: mindenfajta csere, a légzés, a vér oxidációja, katalizáló folyamatok. Ásványi sója a kálium klorid, a vér normális alvadási szintjét fenntartó, és így a vérnyomást csökkentő, vért tisztító kálium-klorid. Egyszersmind erősíti a légzőszerveket, szerepe van a megfázás, köhögés megelőzésében is.

Az Ikrek betegséghajlamai

Az örökmozgó, hiperérzékeny jegy egyik legnagyobb problémája, hogy folyamatos túlterhelés helyett hogyan erősítse kényes idegrendszerét. Az önmaga számára is kimerítő hiperaktivitás, és az egészséges sokoldalúság között nehéz megtalálnia az egyensúlyt. Ahhoz ugyanis, hogy a legjobb formáját hozza, sokkal inkább ingergazdag környezetre van szüksége, mint másoknak. Bár hajlamos lehet a szétszórtságra is, alkatilag képtelen huzamos ideig egyetlen dologra figyelni. Ha mentális energiája levezetéséhez nem tarthat nyitva egyszerre több csatornát is, még a szokásosnál is nyughatatlanabbá válik, hangulata ingadozó lesz, végül pedig depresszióba süpped.

A fentebbi tünetek, a koncentráló képesség hiánya, levertség, álmatlanság, kimerültség, fizikai és szellemi nyugtalanság, étvágytalanság, ingerlékenység azonban arra is utalhat, hogy éppenséggel túlpörgette magát. Mivel olyan típus, akinek az agya még alvás közben is túlórázik, nagy kihívást jelent számára, hogyan egyensúlyozhatná ki jobban életét. Erre azonban előbb-utóbb óhatatlanul rákényszerül, hiszen a jegy tipikus betegségei: légzőszervi problémák - pl. légcsőhurut, asztma, idegrendszeri zavarok – pl. pánikbetegség, a tüdő megbetegedései, a váll, kar és kéz működési problémái – pl. ínhüvelygyulladás - túlfeszített élettempójával is kapcsolatba hozhatók.

A gyorséttermek törzsvendége

Szinte magától értetődő, hogy állandó elfoglaltsága miatt nem sok ideje jut az étkezésre. Mint bármilyen más életterületen, a konyhán is kísérletező kedvű, nyitott az újdonságokra, de sokmindennek nevezhető, csak gourmandnak nem. A gyorséttermeket egyenesen neki találták ki. Sajnálatos módon szervezete tartalékait nem csupán rohanós élettempójával meríheti ki, hanem kiegyensúlyozatlan táplálkozásával is. Bár zaklatott napirendje mellett még jó, ha több-kevesebb rendszerességgel eljut egy-egy gyorsétterembe, hamburger-sültkrumpli megoldások helyett jobban tenné, ha olyan salátabárokba látogatna, ahol sokféle nyers zöldség, gyümölcs roston sült hal, csirke közül válogathat.

A gyorséttermeket egyenesen az Ikreknek találták ki.
A gyorséttermeket egyenesen az Ikreknek találták ki.

Javasolt élelmiszerek

A B- vitaminban  gazdag étrend nélkülözhetetlen ahhoz, hogy idegrendszere működését  kiegyensúlyozottabbá tegye. Sokuk talán ezért kedveli ösztönösen a teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, pl. pékárukat, tésztaféléket, a burgonyát, szójakészítményeket, sajtokat. Többségük szívesen fogyasztja a szintén ajánlható magvakat, müzliket is. A Rákokhoz hasonlóan az Ikrek gyomra is nagyon érzékeny lehet, ezért a zöldségféléket érdemesebb párolva fogyasztaniuk. Általában a könnyű, csak enyhén fűszerezett (pl. petrezselyemmel, kaporral, oreganóval) ételeket kedvelik, a napi három étkezésre osztott adagokat részben türelmük nincs  végigenni, másfelől ezzel túlságosan megterhelnék emésztésüket. A napi négy- öt  kisebb étkezés sokkal jobban illik alkatukhoz.
Kálium klorid tartalékaikat csemegekukorica, narancs, banán, grapefruit, őszibarack, ananász, szilva, sárgabarack, körte, zöldbab, fehérrépa, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, káposzta, saláta, spárga, sárgarépa és zeller fogyasztásával tölthetik fel.

A különböző serkentőszerek, pl. a koffein nagyon rossz hatással van enélkül is állandóan túlpörgetett idegrendszerükre. Ha fel akarják frissíteni magukat, sokkal jobban járnak egy csésze koreai ginsengteával, amely nem csupán serkenti a vérkeringést, és erősíti az idegrendszert, hanem ellentétben a kávéval, amitől fáradtak, ingerültek leszünk, amint elmúlt a koffein hatása, nem okoz kellemetlen melléktüneteket.

Az Ikrek és a felesleges kilók

Ha csak más horoszkóp elemek nem utalnak rá, a hangsúlyos Ikreket gyors anyagcseréje és zaklatott élettempója megóvja a hízástól.
Természetesen a vaktában bekapott gyorséttermi koszt, majonézes öntetek, mártások testsúlyára sincsenek túl jó hatással, de ebben az esetben is sokkal jobban kell aggódnia amiatt, hogy érrendszere megsínyli ha felesleges zsírral, koleszterinnel tömi szervezetét, a feldolgozatlan stressz pedig életfontosságú szerveit károsíthatja.

Újra fitten

Erősségek
Mivel maga is irtózik légiessége elvesztésétől, ha feszülni kezdenek ruhái, ösztönösen visszafogja magát. Az előbb-utóbb elkerülhetetlenül ráköszöntő pörgős életszakaszok szintén rövid idő alatt megszabadítják felesleges kilóitól.

Lehetséges buktatók
Ha történetesen nem az  típus, aki egyik cigarettáról a másikra gyújt, hogy jobban viselje a rá nehezedő nyomást, nassolni kezdhet. Ez a veszély különösen akkor fenyegeti, ha magányosan vagy monoton környezetben morzsolgatja napjait. A türelmetlenség, a kitartás hiánya, a szétszórtság a sikeres fogyókúrában is akadályozhatja.

Javasolt mozgásformák

Érdekes módon ez az örökmozgó típus nem különösebben sportos alkat. Pedig idegrendszere erősítéséhez, akárcsak a nála szintén gyakori rossz testtartásból fakadó problémák korrigálásához  rendszeresen kéne dolgoztatnia testét is. Természetesen a monoton, túlságosan megerőltető edzéstípusokat nem neki találták ki. Annál jobban szereti a lehetőleg csoportos kerékpártúrákat, különböző labdajátékokat, gyalogtúrákat, a mozgalmasabb táncokat, ha pedig zsonglőrködni is megtanul, nem csupán koordináltabbá válik, hanem társaságát is jól elszórakoztathatja. Bár valószínűleg a jóga gyakorlatok puszta említésétől is elunja magát, a különféle légzőgyakorlatok nem csupán tüdejére, hanem idegrendszerére is jó hatással vannak. Ha egymagában nincs  türelme lazítani, a masszázs, kiropraktika, mélyszöveti kezelés is megszabadíthatja a testében felszabadult feszültségtől.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek