Hagyd a napirendet, gondolkozz helyette 168 órás ciklusokban! Mutatjuk, miért éri meg kipróbálni

GettyImages-182746825

Mark Wahlberg hollywoodi színész mindennap extrém korán, éjjel 2:30-kor kel. Sztravinszkij állítólag reggelente 15 percig állt fejen, hogy kitisztítsa az agyát és csodás dallamokat komponáljon. Tesla pedig 100-szor görbítette be a lábujjait, hogy munka előtt stimulálja magát. Se szeri, se száma azoknak a cikkeknek, amelyek híres tudósok és művészek produktivitásnövelő technikáit mutatják be. De mit tegyünk, ha nálunk nem működnek a napi rutinok?

Laura Vanderkam, az időgazdálkodás neves szakértője 24 órás csapdának nevezi azt a jelenséget, amikor azért mondunk le teljes mértékben egy szokásról, mert nem tudjuk minden áldott nap kivitelezni. Míg a napi menetrendhez való merev ragaszkodás erősen korlátozhat minket, addig a 168 órás ciklusokra történő átállás számos új lehetőséget tárhat fel előttünk. Ezeket mutatjuk be Ash Jurberg, a Medium egyik szerzőjének összefoglalója alapján.

A tökéletes rutin illúziója

Jurberg arra hívja fel a figyelmet, hogy a zsenik, hírességek szokásait ecsetelő cikkek komoly nyomást helyezhetnek ránk: nemcsak azért élhetünk meg szégyent, mert nem vagyunk olyan sikeresek, mint ők, hanem azért is, mert nem tudjuk napi szinten tartani azokat a szokásokat, amelyeket a hatékonyságukkal kapcsolunk össze. Ugyanakkor hajlamosak lehetünk megfeledkezni arról, hogy a sztárok gyakran egészen más körülmények között, más valóságban élnek, mint mi. Persze előfordulhat, hogy a tőlük ellesett, vagy a saját magad által kifejlesztett napi rutinok jól működnek nálad, ebben az esetben ne változtass. De ha nem, akkor ez a cikk neked szól. 

Szabadulj ki a napi rutinok szorításából!
Szabadulj ki a napi rutinok szorításából!Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Mi az a 168 órás ciklus?

A time menedzsment szakirodalomban direkt nem egyhetesként utalnak erre a bontásra, hogy ezzel is aláhúzzák a napi ritmustól való eltávolodást. A technika lényege egyszerű: nem napi menetrendet állítasz össze, hanem 168 órára határozod meg a kitűzendő céljaidat. Ezáltal oldasz a rutinok szorításán, a monotonitáson, de mégis követni tudod a teljesítményedet, el tudsz magad felé számolni a tevékenységeiddel. Jurberg például 3 oszlopban szokta összeírni magának, hogy miket szeretne megvalósítani a következő ciklusban:

  • A munka oszlopba kerülnek azok a célok, amelyeket 168 óra alatt el kellene érnie. Míg íróként régebben napi karakterszámban vagy munkaórákban gondolkodott, addig mostanában azon igyekszik, hogy 5 befejezett cikket tudjon produkálni ez alatt az időszak alatt.
  • A testi egészség oszlopba kerülnek a sporttal, a fizikai aktivitással, a táplálkozással kapcsolatos célok. Jurberg 168 órára 4 alkalom edzést tervez magának az otthoni evezőgépén, minimum 10-szer viszi el nagyobb sétára a kutyát, és összesen 3-szor engedélyezi magának, hogy alkoholt fogyasszon vagy gyorskaját egyen. 
  • A személyes oszlopba pedig jöhet minden, ami a mentális egészségeddel, a társas kapcsolataiddal függ össze. Meghatározhatod, hogy hány oldalt olvass, mennyiszer hívd fel a nagyit, hányszor írj rá a barátaidra, vagy hány alkalommal meditálj. 

Az is fontos, hogy miután véget ért az adott ciklus, röviden értékeld. Elérted a céljaidat? Jól érezted magad közben? Produktívabb, kreatívabb voltál, mint előtte? Remélhetőleg, mindegyik kérdésre igen lesz a válasz. Ezek az összegzések egyébként nemcsak abban segítenek, hogy felmérd, mennyire vált be az új stratégia, hanem abban is, hogy a teljesítményed áttekintésével növelni tudd a magabiztosságodat, az önértékelésedet. 

Akkor jönnek a legjobb ötletei, ha úton van
Akkor jönnek a legjobb ötletei, ha úton vanMilo Zanecchia/ Ascent Xmedia / Getty Images Hungary

Miért jó nagyobb időkeretet hagyni a céljainknak?

Jurberg kész újjászületésként élte meg, hogy kihúzta a nyakát a napi rutin tilójából. Fellélegzett, és az alábbi területeken pozitív változást tapasztalt magán:

  1. Kibontakozhat a kreativitásod: van valami furcsa abban, hogy óraműpontossággal betartott szokásokkal, rendszeresen ismétlődő rutinokkal próbáljuk megőrizni a kognitív rugalmasságunkat, a nyitottságunkat, a kíváncsiságunkat. Jurberg azt tapasztalta, hogy amikor volt lehetősége különböző napszakokban, különböző helyszíneken (például kávézókban, parkokban, teraszokon) dolgozni, akkor kevésbé volt munkaíze a tevékenységének, és könnyebben meg tudta őrizni a frissességét, a kreativitását. 
  2. A spontaneitás felélénkíthet: a bejósolhatóság néha megtöri a lelkesedésünket, belefásulhatunk a monotonitásba. Ha viszont változatosságot tudsz csempészni a mindennapjaidba, az a szabadság és az autonómia érzését adhatja. A spontaneitás élesen tarthatja az elmédet, segíthet, hogy úgy érezd, eleven ember vagy, nem pedig robot. Ezáltal könnyebben hangolódhatsz magadra, a teendőidre, a téged körülvevő emberekre. 
  3. A szabadság motiváló hatású lehet: manapság annyi inger vesz körül minket, hogy nem is igazán a munka gyakorisága vagy hossza számít, hanem az, hogy mennyire vagyunk képesek elmélyülten koncentrálni. Így tehát korántsem biztos, hogy azzal jársz jobban, ha akkor is erőlteted a munkát, amikor ezerfele van a figyelmed. Minél nagyobb mozgástered van, annál inkább megteheted, hogy akkor haladj a feladataiddal, amikor igazán jelen tudsz lenni az elvégzésükhöz. Persze ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a halogatásra, akkor érdemes lehet szigorúbb kereteket alkalmaznod, nehogy elússz a teendőiddel.   
  4. Ráhangolódhatsz a természetre: Jurberg megfigyelte, hogy a 168 órás ciklusokra való átállás abban is segítette, hogy a ritmusát az időjárás adta lehetőségekhez igazíthassa. Amikor napos volt az idő, azt szinte mindig kihasználta: nagy sétákat tett a barátaival, kiült velük kávézni, beszélgetni. A munkaóráit pedig olyankorra időzítette, amikor amúgy sem lehetett volna a szabad levegőn kényelmesen időt tölteni. Ha nagyobb változatosságra vágysz, és viszonylag nagyobb kontrollod van az időbeosztásod felett, akkor neked is megérhet egy próbát.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra