150 ember egyszerre szokott le a cigiről

Ahova eddig csak cigizni jártunk, ott hétvégén füstöt űztek: a WestEnd City Center tetőterén új magyar rekordot állítottak fel azok, akik egyszerre szoktak le. Most tényleg komolyan gondolom, le fogom rakni a koporsószeget végleg - mondta István, aki hétvégén végleg elnyomta az utolsó csikket.

cigi_mAhova eddig csak cigizni jártunk, ott hétvégén füstöt űztek: a WestEnd City Center tetőterén új magyar rekordot állítottak fel azok, akik egyszerre szoktak le.

A dohányzás elleni kampány eseményén kiderült, a dohányzás az általános iskolában kezdődik, leginkább a 6. és 7 osztályosok körében. Ez egy világméretű illúzió, a hétvégi esemény pedig szürreális orgia volt Karda Beával.

Az életmódváltás lelkileg nehéz

Földi Katalin főszervezőtől megtudtuk, hogy délután egy nagyszabású Guinness rekordra is sor kerül, melynek célja, hogy megtudják, egyszerre hányan próbálják majd elnyomni a cigit. „Ez inkább lelkileg nehéz, hiszen aki nem készül fel, annak ez nagy érvágás - meséli Dr. Vajer Péter projektvezető.

Prof. Dr. Simon Tamás nyitotta meg a rendezvényt és elmondta, a cigarettának három nagyon veszélyes alkotóeleme van: a nikotin hozzászoktat, a kátrány rákot okoz, a szénmonoxid pedig leköti a vérfesték oxigénszállító tulajdonságát, így ha az illetőt megkergetik, hamarabb utolérni. A dohányos kismama egyszerre két élettel játszik, hiszen a méhében fejlődő gyermek is kap a dózisból, nehezebben jut majd levegőhöz, pedig az oxigén az élet alapja: a gyerek kisebb méretű lesz és koraszülött.

Általában elsőre nem sikerül leszokni

Aki egy dohányossal él egy háztartásban, szintén részesül a kipufogott méreganyagokból, habár kisebb százalékban. A kérdés az, hogy deviánsnak számít-e az, aki dohányzik? Erre csak általános válaszokat adtak: egy gyerek azért, mert nagynak akar tőle látszani, a felnőtt nő azért, hogy egyenrangúnak tűnjön a férfival - ezzel persze nő a mellrák kockázata is. A férfi azért bagózik, mert macsó akar lenni. A dohányzás az általános iskolában kezdődik, leginkább a 6. és 7 osztályosok körében.

Dr. Kovács Gábor tüdőgyógyásztól megtudtuk, hogy a magyar lakosság egyharmada dohányzik „a dohányzás a tüdőrák előszobája. Földi Katalintól megtudtuk, hogy az eseményen 150 ember nyomta el egyszerre a cigit, ezzel felállítva a magyar rekordot, persze ezt még a Guinness központnak is jóvá kell hagyni, és rekordnak nyilvánítania.

{gallery}cigig{/gallery}

Tudatmódosító nélküli, szürreális orgia

A rendezvény 13.00-kor szabadult el, mely az össznépi hakni szürreális dimenzióit nyitotta meg, így a Karda Bea táncstúdió tagjai akadálytalanul léphettek át a mi világunkba. A művésznő lelkes játéka feltüzelte a közönség magvát képező, és az infarktussal játszadozó idősebbeket, akik fittyet hányva a hőségre, elkezdtek vonatozni. A száz százalékos katarzist csak fokozta Karda Bea igéző mantrája "Gyerünk, hadd lássam a kezeket, táncoljon mindenkiiii! Inkább, mint hogy cigizzünk!" A felajzott művésznőt alig lehetett leállítani, végül, a rendelkezésére bocsátott időt alaposan túllépve, ügyes terméktársítással búcsúzott: "köszönöm szépen a lelkes részvételt, és a tapsot, ha valakit érdekel, hogyan főzök, a Hálózat tévén megnézheti!"

Lerakom a koporsószeget végül

Háromkor elkezdték kiosztani az egységcsomagot, melyben egy hamutartó, egy gyufa, és egy szál cigi lapult. Megtudtuk, hogy a nem dohányzók L.D cigit szívnak. A tetőtéri rendezvényre becsúsztak egyéb küldetéstudatos szerevezetek is, többek között a Magyar Rákellenes Liga és az isten tudja, miért a Kullacs szövetségtől is egy arc. Megjelent még egy sokkoló kinézetű bácsi is, aki kendőzetlenül mutogatta gégeműtétjének elrémisztő nyomát. A rekord végén néhányan úgy gondolták, nem piszkolják össze a szép Pfizer emblémás eldobható repi-hamutartót, így inkább a földön nyomták el a csikket, hogy az új szerzeményt szépen elrakhassák. Az ingyen pólóért nullára letarolták a nyereményes asztalt, a rendezvényt pedig a Fiesta tánczenekar fergetes koncertje zárta - akinek kedve volt és megfelelő tüdőkapacitással rendelkezett, kifulladásig rophatta a táncot a két énekessel. Ha cigit nem is szívtak a jelenlévők, mást talán mégis...

Istvánt, az egyik elnyomót meg is kérdeztük, hogy valóban tartani kívánja-e a fogadalmát:

"igyekszem tartani, de nem ígérek semmit. Elég régóta dohányzom és valóban megpróbáltam többször is nekifutni a leszokásnak, de nem sikerült. Most tényleg komolyan gondolom és úgy érzem, le fogom rakni a koporsószeget végleg" Az egyik látogató, Márk bevallása szerint csak partydohányos: „Egy Amerikában élő barátomtól tudom, hogy ott már a jobb szállodákból és galériákból kinézik a dohányost, egyszerűen ott már kiment a divatból: még a nagy dohányos-iszákos művészeket, írókat is felváltotta egy zöld, környezettudatos és természetvédő karakter. Reggel még azzal vicceltünk, mielőtt találkoztunk volna, hogy ütközzünk a Pall Mall és a Marlborough sátra között."

Valóban csak akarni kell?
2009. novemberében, európai mintára, elsőként hazánkban Dohányzás Leszoktató Központ nyílt Budapesten, a Pasaréti út 1. szám alatt. Magyarországon eddig még nem volt olyan Központ, ahol átfogó módon, a magatartásorvoslás széles eszköztárát nyújtották volna a dohányosoknak a leszokási próbálkozásuk során. A Központ célja, hogy a dohányosok számára a viselkedésváltozást elősegítő, igazoltan hatékony módszerek a dohányosok széles köre számára legyen elérhető. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4-5 %-a teszi le sikeresen a cigarettát. A tudományos kutatások szerint az egyéni, a csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét. A központban orvosok és egészségpszichológusok térítésmentesen személyre szabott programot terveznek meg. Az ott dolgozó orvosok, pszichológusok és egészségtan tanárárok az alapképzettségükön túl legalább 30 órás képzést kaptak a leszoktatás elméletéről és gyakorlati aspektusairól. Eddig közel 700 dohányossal sikerült felvenni a kapcsolatot. Az előzetes eredmények alapján a sikeresen leszokók aránya hasonló a nemzetközi tapasztalatokhoz, fontos megjegyezni, hogy az önerőből leszokni vágyók 3-5 százalékának sikerül végleg megszabadulni a cigarettától, míg segítséggel ez az arány jóval magasabb lehet.

 

Fotó: Markovics Balázs

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.