A válaszkészség a kulcs a szexuális vágy fenntartásához

Ha jó a szex, elégedettebbek vagyunk a kapcsolattal is. Legalábbis a kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, gyakori (heti 2-3 alkalom) együttlét esetén jobban érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, és valószínűbben is leszünk hűségesek és lelkesek. Hogy mi kell ehhez? Vágy, nyilván. De hogyan maradhat meg, hogyan tarthatjuk fenn a vágyat egy hosszú távú kapcsolatban? 

Azt már tudjuk, hogy összeolvadással semmiképpen sem. Ahogy azzal sem, ha bármilyen szempontból rá vagyunk szorulva a másikra, ha nem vagyunk képesek érzelmileg függetlenül, önállóan megállni a lábunkon. Most egy újabb kutatás ehhez a kirakóshoz tett hozzá még egy darabot.  

A Journal of Personality and Social Psychology-ban megjelent cikk szerint a hosszú távú kapcsolatokban a vágy fenntartás kulcsa a válaszkészség. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy érzelmi szempontból fontos nekünk a másik, hogy érzékenyen reagálunk az ő érzelmi állapotára, hogy nemcsak képesek, de hajlandóak is vagyunk energiát fektetni abba, hogy foglalkozzunk a másik problémáival. A válaszkészség az intimitás alapja, azt fejezi ki, hogy fontos a másik jól-léte, hogy törődünk a másikkal, az igényeivel. 

shutterstock 88682200

Gurit Birnbaum professzor és munkatársai 100 heteroszexuális pár 6 héten át vezetett naplóját elemezték, és arra jutottak, hogy azok a párok, akik a hálószobán kívül képesek érzékenyen reagálni a másik igényeire jobban kívánják egymást. A szerzők szerint ezek a párok a szexualitást is inkább tekintik az intimitás mélyítésére szolgáló kommunikációs eszköznek, ami magyarázza, miért is vágynak rá inkább, mint a többiek. 

Birnbaum professzor kiemeli, hogy a válaszkészség nem azt jelenti, hogy valaki kedves vagy cuki, hiszen ezek - bár kellemes tulajdonságok - nem feltétlenül szólnak a másikról, a másik igényeiről és vágyairól, így az intimitást sem feltétlenül mélyítik. A vágy fenntartásához pedig úgy tűnik, erre van szükség. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra