Az önzetlen emberek többet szexelnek

Az altruizmus - vagyis a fajtársunkat néha a saját kárunkra is segítő önzetlen viselkedés - jelensége régóta izgatja az evolúciós pszichológusokat. Az nyilvánvaló, hogy az altruizmus, mint tulajdonság nem maradt volna fenn ennyi időn át, ha nem lenne előnyös a fajunk túlélése szempontjából. Ezt támasztják alá az elmúlt évek pszichológiai kutatásai is, melyekből kiderül, hogy az altruizmus mind a nők, mind a férfiak számára vonzó tulajdonság. 

Ezen a vonalon haladt egy, a British Journal of Psychologyban frissen megjelent kutatás is, melyből kiderült, hogy az altruista emberek nemcsak vonzóbbak, de az átlagnál többet is szexelnek. Hogy mi következik ebből? Leginkább az, hogy az altruizmus könnyebben öröklődik tovább. 

shutterstock 244522807

A vizsgálat első felében 297 kanadai fiatal felnőtt vett részt, akik egyrészt beszámoltak arról, mennyire viselkednek önzetlen módon különböző helyzetekben (például milyen gyakran adnak vért, jótékonykodnak vagy segítenek az utcán idegeneknek), másrészt meséltek szexuális életükről is. Kiderült, hogy az altruizmus skálán magas pontszámot elért résztvevők társaiknál vonzóbbak az ellenkező nem számára, és az altruista férfiaknak másoknál több - leginkább alkalmi - szexuális partnere volt élete során. Ez utóbbi összefüggést a nőknél nem sikerült kimutatni, az azonban kiderült, hogy az altruista párok az elmúlt hónap során társaiknál többet szexeltek. 

Azért, hogy kiküszöböljék  az önbeszámolós adatbekérésből származó torzításokat, a kutatók a következő kísérletükben külső megfigyelőkre bízták a résztvevők altruizmusának megítélését, és megnézték azt is, hogy a több mint 300 kísérleti személyük mennyire hajlamosak a jó benyomás kedvéért kamuzni. Ebben a vizsgálatban is hasonló eredmények születtek, vagyis az derült ki, hogy az altruisták másoknál többet szexelnek, az altruista pasiknak pedig több szexpartnerrel volt tapasztalata. 

Ezzel ez a kutatás elsőként mutatta meg, hogy az altruizmus reprodukciós előnyt jelenthet a nyugati társadalomban, bár az persze nem egyértelmű, hogy vajon tényleg az altruizmusból következik a több szex, vagy épp a nagyobb szexuális tapasztalat vezet altruizmushoz. Ez van, ha az ember korrelációs vizsgálatokból igyekszik kihámozni a lényeget, egyszer talán egy longitudinális kutatásból kiderül az igazság. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek