A népszerű fájdalomcsillapító lelkileg is érzéketlenné tesz

“A paracetamol éppen úgy csökkenti az empátiát, ahogy csillapítja a fájdalmat.” -foglalta össze legújabb kutatásának eredményeit dr Dominik Mischkowski amerikai pszichológus. Hogy mit jelent ez az eredmény pontosan? Azt, hogy a fájdalomcsillapításra széles körben elterjedt paracetamol nemcsak a testi, de a lelki működésünkre is hatással van. Ha tehát épp fájdalomcsillapítóval vagyunk kénytelenek élni a napjainkat, ne csodálkozzunk, ha a társas kapcsolatainkban is érzéketlenebbek vagyunk a megszokottnál. 

A Social Cognitive and Affective Neuroscience-ben nemrég megjelent kettős vak kutatásban 80 főiskolai hallgató vett részt. A diákok egyik fele placebót, a másik 1000 mg paracetamolt kapott, majd olyan feladatokat végeztek, amelyekben a kutatók lemérhették a fizikai és szociális fájdalomra mutatott empátiájukat. Az egyik feladatban a résztvevők történeteket olvastak balesetekről, a másikban tanúi voltak annak, hogy egyik társukat fájdalmas hanghatások érik, a harmadik esetben pedig egy kiközösítés, egy szociális elutasítás folyamatát nézték végig. A résztvevők ezután mindhárom esetben értékelték a szereplők vélt fájdalomszintjét és a lelki gyötrelmük mértékét. Az eredményekből pedig kiderült: mások fájdalma, megbántottsága nem tűnik valami nagy ügynek, ha éppen hat bennünk a paracetamol.

shutterstock 229365190

Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a paracetamol jól enyhíti a lelki fájdalom tüneteit is, ahogy az is, hogy hatására a pozitív érzelmeink intenzitása is csökken. Mindeközben más kutatásából azt is sejtjük, hogy az empátia a saját fájdalmunk szimulációján keresztük valósul meg, vagyis amikor a másik szenvedését látjuk, a saját fájdalomközpontunk is aktív lesz. Ebben a folyamatban talán szerepet játszanak az empátiáért felelős tükörneuronok is, de a pontos összefüggések még feltárásra várnak.

Bármi is derül ki a jelenség hátteréről, az biztos, hogy az empátia a szociális viselkedésünk alapja, az együttműködésünk, békés együttélésünk egyik fontos eleme, így a paracetamol széles körű használatának negatív hatása lehet nemcsak a személyes, de a tágabb társas kapcsolataink alakulására is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek