Fogalmunk sincs, hogy lehet izgalmas a szex egy hosszú távú kapcsolatban

Manapság elvileg sokkal többet tudunk és sokkal nyíltabban is beszélünk a szexről, mint bármikor az elmúlt évszázadokban. A pornó bármilyen mennyiségben, két kattintással elérhető, a női orgazmus nemcsak jog lett, de elvárás is, és egyre többen vannak, akik tudják, hogy az utóbbihoz a csikló a fő kulcs. Manapság nem lepődünk meg azon, hogy van, aki az elfenekelésre gerjed, és van, akit a szexi cipők izgatnak fel. A tudásunk tehát egyre bővül a szexről, egyre több dolog iránt vagyunk nyitottak, de legalábbis egyre több szexuális különcséget vagyunk képesek elfogadni. De vajon ez azt jelenti, hogy egyre jobb is a szexuális életünk? Vajon szexuálisan boldogabbak és elégedettebbek vagyunk, mint régen? Dr. Hevesi Kriszta pszichológussal beszélgettünk.  

A fiataloknak azt felejtjük el megtanítani, ami a szexben a legfontosabb

“Miről szól ma a fiatalok szexuális felvilágosítása?” – kezdi dr. Hevesi Kriszta –  “A riogatásról. Elfelejtjük megtanítani nekik a szeretkezés érzelmi, örömszerzési, technikai oldalát, ehelyett beszélünk a szexuális úton terjedő betegségekről, terhességről, meg arról, hogyan halhatnak meg AIDS-ben. Ami ma zajlik, az szexnegatív nevelés.” Feltételezzük, hogy ma a fiatalok mindent tudnak a szexről, és azt hisszük – szülőként, pedagógusként –, hogy nem felelősségünk megtanítani őket arra, hogy milyen szerepe van a szexualitásnak a hosszú távú, kiegyensúlyozott párkapcsolatokban, az egyéni boldogságban.  

151049186
Bsip

“A régi korokban az új generációnak bemutatták a szerelem művészetét, az erotikát, megtanították őket arra, hogy a szexualitás a párok közötti ragasztószalag. Az idősebb generáció feladata mindig az volt, hogy átadja a tudást a fiataloknak, és bár ezt számos területen gyakoroljuk, de a szexualitásban, erotikában prűdek vagyunk: hallgatunk ezekről.”

Pedig nem volt ez mindig így. A pszichológus példaként hozza fel az ókori görögök és rómaiak kultúráját, az indiaik szerelmi művészetét, a tantra tanításait. “Már a perzsa birodalomban felismerték a hasonlóságokat a férfi és a nő szexuális működése között, és Galénosz is foglalkozott a női orgazmus fontosságával. Az ókori kínaik pikáns metaforákkal készítették fel a fiatalokat a szexuális életre, képeken konkrét pózokat mutattak a pároknak, igyekeztek megóvni őket attól, hogy megunják egymást.” Régóta tudjuk tehát, hogy a párkapcsolati intimitás szempontjából mennyire fontos, hogy magas, művészi szinten kezeljük és műveljük a szexualitást, de manapság ezt mi magunk is elfelejtjük, ahogy elfelejtjük ezt megtanítani a fiataloknak is.  

Arról, hogy a régi korokban, az antik világban milyen szerepet töltött be a szexualitás, és milyen formában tolmácsolták azt az embereknek, dr. Hevesi Kriszta a Kapszlin, azaz a a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézetének szakmai napjain beszél majd március 20-án. A háromnapos rendezvény programját egyébként itt nézheti át, klassz előadások lesznek, szóval érdemes elmenni. 

Hiába nagyobb a tudás, nem jobb a szex

“Annak, hogy manapság a fiatalok a pornófilmekből merítik az ismereteiket a szexualitásról, számos negatív következménye van. Kutatási eredményeimből kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyre kevesebb a hosszú távú és az alkalmi párkapcsolat is, rövidebb ideig tart az előjáték, az aktus, és csökkent a szexuális elégedettség. A szexualitással kapcsolatos megnövekedett információmennyiség tehát nem segíti a közös boldogság elérését, az elméleti szabadságból adódó felszabadultság nem jár együtt boldogabb párkapcsolatokkal.” A kutatások és a szexuálpszichológusok gyakorlati tapasztalata szerint tehát hiába látunk többet a szexualitás világából, az elmúlt évszázadokhoz képest hiába csökkent a prüdéria, hiába nézhetünk szabadon szexelő embereket, ettől nem lett nekünk sem jobb, sem könnyebb. Sőt. 

shutterstock 220201162

“A könnyen elérhető online szexuális tartalom, a közösségi oldalak, a pornó olyan, mint a viperaméreg. Kis mennyiségben orvosság, nagyban méreg. A férfiak szexualitásában a vizuális ingerek dominánsak, és a munkámban gyakran azt tapasztalom, hogy az online tömegesen elérhető alulöltözött nők és szétretusált képek számukra a potenciális partnerek tucatjait jelentik, így nehezebben kötik le magukat, könnyebben áldozzák be párkapcsolataikat. Pedig ez az egész csak egy vizuális csapda: elfelejtjük, hogy akiket a neten látunk ugyanazok a befáradt arcok, akik az utcán elsétálnak mellettünk, csak optikai tuninggal. Mindeközben a nők - hogy a férfiaknak megfeleljenek - a szexben gyakran az internetes pornóban látott koreográfiákat ismételgetik lelketlenül, érzelemmentesen. Ez azonban a férfiaknak nem nyújt érzelmi kielégülést, elégedettséget.”

Dr. Hevesi Kriszta szerint fontos tudatosítanunk ezeket a problémákat, és arra kell törekednünk, hogy a megnövekedett tudásunkat a boldogabb párkapcsolatok elérésére fordítsuk: "meg kell tanítanunk a gyermekeinknek: szex a szerelemben, és nem csupán nélküle."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek