Így nyírhatja ki észrevétlenül párkapcsolatát

Az okostelefon klassz dolog. Az emberiség történetében soha nem volt még ennyi információ ilyen közel, mint amióta telefonjainkkal élünk, soha nem volt még ilyen könnyű interakcióba keveredni térben távoli társainkkal, vagy csak szimplán elszórakoztatni magunkat üres perceinkben. Az okostelefon tehát klassz, csak a folyamatos nyomkodása elvesz tőlünk egy fontos dolgot: azt, hogy megéljük a jelent. 

Amikor egy adott szituációban a telefonjainkba mélyedünk, akkor eltűnünk onnan, kikerülünk a helyzetből, nem éljük meg a pillanatot, ráadásul közösen nem éljük meg, nem osztozunk rajta a körülöttünk lévő emberekkel. Pedig az, hogy képesek legyünk szeretteinkkel valóban együtt lenni a kapcsolódás, a kötődés, az intimitás alapfeltétele, ha ezek nincsenek, akkor lelkileg, érzelmileg távolabb sodródunk, és hiába vagyunk fizikailag jelen, a másik magányossá válik mellettünk. Ez persze az egyik legsötétebb kimenetele a folyamatos telefonnyomkodásnak, de a pszichológiai kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a párkapcsolatunk boldogsága érdekében tényleg nem árt odafigyelni kütyühasználati szokásainkra. 

A Computers in Human Behaviorban megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az otthoni telefonkezelési szokások hogyan befolyásolják a párkapcsolati elégedettséget. A 145 fővel végzett vizsgálatból kiderült, hogy az emberek 46 százaléka tapasztalja azt, hogy a másik telefonja zavaróan sokszor kerül elő a közös interakciók során, vagyis mindig látható helyen van, a másik gyakran a kezében tartja, gyakran nyomkodja beszélgetés közben, vagy ha éppen nem dumálnak, a másik azonnal a telefonjához nyúl. Ezek a viselkedések az emberek 23 százalékának okoz problémát a párkapcsolatában, és 37 százalékuk nyomott és rossz kedvű az idő egy részében. 

“Gyakran azt feltételezzük, hogy nem nagy ügy, ha a telefonunk egy-egy pillanatra bezavar a számunkra fontos másikkal folytatott hétköznapi interakcióinkba. Ezzel szemben a kutatási eredményeink azt mutatják, hogy minél többször fordul ez elő egy pár életében, annál elégedetlenebb a másik a párkapcsolat egészével” – idézi a Psy Blog dr Meredith David kutatót. És nem csak azzal. Azok, akiknek a párja nagyon rá van kattanva a telefonjára, valószínűbben mutatnak depressziós tüneteket, és alacsonyabb pszichológiai jóllétről számolnak be. Heló, magány!

Az okostelefon tehát klassz dolog, de boldog és teljes párkapcsolatban élni még klasszabb, szóval nem árt néha a kabátzsebünkben felejteni a kütyüt, ha éppen a másikkal vacsorázunk, beszélgetünk vagy csak lógunk egymás mellett. Mindenki boldogabb lesz tőle. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra