Ha így áll a világhoz, akkor nem is fog lefogyni

Mit gondol, mennyire képes befolyásolni, irányítani élete alakulását? Van értelme dolgoznia a célokért? Képes ön alakítani a dolgait, tud felettük kontrollt gyakorolni? Vagy az életét inkább öntől független tényezők irányítják, legyen az sors, szerencse vagy isteni akarat, és hiába tesz bármit, alapvetően mégis ki van szolgáltatva a külső körülményeknek és az önnél hatalmasabb erőknek?  Az, hogy ezekre a kérdésekre odabent mélyen milyen válasz él önben, hogy aszerint él-e, hogy képes kontrollt gyakorolni az élete felett vagy sem, alapvetően befolyásolja hogyan áll a világhoz. 

Universalimagesgroup / Europress / Getty

A kontrollhely kérdésköre a hatvanas évek óta izgatja a pszichológusokat, akik kutatások sorával bizonyították, hogy a nagyrészt korai tapasztalatainkból szerzett hozzáállásunk befolyásolja többek között az hangulatunkat, a jóllétünket, az alkalmazkodási képességeinket, hogy mennyire tudunk megküzdeni a fájdalommal, stresszel, traumákkal, befolyásolja a szorongásszintünket, a teljesítményünket, és hosszú távon az egészségünket is. Most pedig egy friss kutatásból kiderült, hogy befolyásolja azt is, képesek vagyunk-e lefogyni. 

Shutterstock

A Health Education & Behavior nevű szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók több mint 10.000 ember vizsgálatából megállapították, hogy azok az emberek, akik hiszik, képesek kontrollálni a testsúlyukat, egészségesebben étkeznek társaiknál. Rájuk volt inkább jellemező, hogy elolvasták az élelmiszercímkéket, hogy gyümölcsöt, zöldséget tartottak otthon, hogy kevésbé ettek előre elkészített kosztot és junk foodot, emellett pedig többet edzettek és jobban érezték magukat a bőrükben.

„Ha valaki hiszi, hogy a testsúlyát alapvetően nem befolyásolhatja a megfelelő étkezéssel és edzéssel, valószínűbben választ olyan viselkedéseket, amelyek rövid távon jutalmazó jellegűek (például az egészségtelen ételek fogyasztását és az edzés elkerülését), mint egészséges magatartásokat, melyeknek csak hosszú távon mutatkozik meg pozitív hatása” – írják a kutatók.

Úgy tűnik tehát, hogy ha azt hisszük, a túlsúlyunk a génjeink által meghatározott, hogy ilyen az alkatunk, hogy ilyen típusok vagyunk, ilyennek is születtünk, akkor nem fogunk erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre, életmódunkra, hogy rendesen edzzünk. Ez a hozzáállás azonban gyakran saját magunk előtt is rejtve marad, nem tudatosan, nem kimondva él bennünk. Ezek a kutatási eredmények tehát azért fontosak, mert rávilágítanak arra, hogy mind a túlsúllyal küzdők, mind a a velük foglalkozó szakemberek számára fontos feltárni a személyiségünk ilyen alapvető mozgatórugót, hogy az egészséges életmód kialakítása érdekében ezekkel és ezeken dolgozni kell. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek