Jó szex akkor van, ha találkoznak az igények

A rendszeres szexuális élet éppen úgy kell a testi és lelki jóllétünkhöz, mint az egészséges étkezés, az alvás, az edzés vagy a családunkkal, barátainkkal eltöltött minőségi idő. Korábban számos pszichológiai kutatás megállapította, hogy a gyakoribb szexuális élet és a boldogság kéz a kézben járnak, amiből könnyen hihetnénk, hogy boldogabbak vagyunk, ha többet szexelünk. Pedig nem. 

A szexgyakoriság és boldogság közötti kapcsolat a kutatásokban ugyanis csak korrelációs jellegű, vagyis az adatok alapján annyit tudunk, hogy a két jelenség együtt jár, de azt nem, hogy melyik hogyan hat a másikra. Azt meg pláne nem jelentik az adatok, hogy az, aki kevesebbet szexel boldogtalanabb lenne az átlagnál. Ez jött ki abból a friss kutatásból is, ami nemrég jelent meg a Journal of Economic Behavior & Organization szaklapban. 

A vizsgálatban olyan 128, 35 és 65 év közötti párt vontak be, akik a vizsgálatot megelőző időszakban minimum havonta egyszer, de nem többször, mint heti három alkalommal szexeltek. A párokat két csoportba osztottak, részüknek az volt a feladata, hogy megduplázzák heti együttléteik számát, míg a többiek szexuális életét nem machinálták a kutatók, csak kitöltettek velük egy rakás papírt. Három hónappal később aztán megnézték, hogy vajon emelte-e a gyakoribb szex az emberek boldogságérzetét. Kiderült, hogy nem. Sőt. Azok, akiknek gyakrabban kellett szexelniük a megszokottnál boldogtalanabbak voltak azoknál, akiknek nem kellett változtatni a szexuális szokásain.

Hogy miért történt mindez? Valószínűleg azért, mert a vizsgálatban résztvevő emberek számára megváltozott a szex jelentése. Már nem azért voltak együtt, mert kívánták egymást, vágytak egymásra, hanem azért, hogy letudják a feladatukat. 

A vizsgálat nagy tanulsága pedig az, hogy a kielégítő, boldog szexuális élet nem annak gyakoriságán múlik, inkább azon, hogy akkor szexeljünk, amikor valóban vágyunk rá, amikor igényeljük, mindegy, hogy a feleknek ez naponta kétszer vagy havonta egyszer áll össze. Egy pár szexuális élete akkor lesz boldog, ha az igényeik összhangba kerülnek, nem akkor, ha tudatosan erőltetik a szexet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek