7 dolog, amit nem tud a kutyájáról

A kutyák csodás lények. Ha jól bánnak velük szeretőek, hűségesek, szívesen dolgoznak és odaadásukkal még arra is képesek, hogy gyógyítsanak minket. A kutyák ráadásul rettentő régóta részei az életünknek, így nem véletlen, hogy hajlamosak vagyunk gyerekként kezelni őket, ahogy nem véletlen az sem, hogy képességeikkel olyan sokat foglalkozik a tudomány. Az AsapScience lelkes biológusai most egy remek videóban foglalták össze a legizgalmasabb tényeket, amiket az elmúlt évtizedekben megtanultunk a kutyákról. Jöjjön a lényeg. 

A nők buknak a kutyákra

Azt már tudjuk, hogy gyerekkel – pontosabban helyes fiú gyerekkel – könnyebb csajozni, de mint kiderült, az ismerkedés a kutyásoknak is egyszerűbb az átlagnál. Egy vizsgálatban legalábbis a pasiknak háromszor akkora esélyük volt megkapni egy nő telefonszámát, ha kutyával voltak, mint akkor, ha nélküle próbálkoztak. 

Az összegömbölyödve alvás önvédelem

A kutyákat ugyan olyan sikeresen háziasítottuk, hogy az állatok természetes közege már az emberi környezet, de azért bőven maradt bennük a zordabb idők evolúciós örökségből is. Ezért alszanak például összegömbölyödve. Ez a póz ugyanis segíti a hőháztartás fenntartását, és a belső szervek védelmét is biztosítja egy esetleg ragadozótámadás ellen. A kinyújtózva háton alvás meg nyilván azért maradt fenn, mert elképesztően cuki.

A kutyák is látnak színeket

A közhiedelem ellenére a kutyák nem teljesen színvakok. Kiderült, hogy a mi szemünkben lévő három színérzékelő receptor helyett nekik kettő azért jutott, így fekete, fehér, kék és sárga színeket látnak, a zöld és a piros szín azonban az ő agyukban szürke. 

A használt zoknija segít a kutyának

Bár az a kutya, aki a falkában a megfelelő pozíciót foglalja el – vagyis nem falkavezér, csak egy rangsorban hátrébb sorolt falkatag a gazdája mögött – ritkábban készül ki, ha a gazdi elmegy otthonról, a szeparációs szorongás így sem ritka jelenség a kutyáknál. A kutatások szerint az egyedül szorongó állatnak sokat segít, ha kap néhány intenzív gazdiszagot árasztó ruhadarabot. Használt zoknik, fehérneműk előnyben.

A kutyák olyanok, akár egy kétéves

A kutyák intelligenciáját vizsgáló kutatások megállapították, hogy egy átlagos kutya értelmi szintje nagyjából egy kétéves gyerekének felel meg. A kutyák 150 szó megértésére képesek, ötig tudják követni a számokat és egyszerű matematikai hibákat ismernek fel. Például megvan nekik, hogy egy meg egy az nem három. Az okosok szerint egyébként a három legintelligensebb kutyafajta a német juhász, a border collie és az uszkár.

A kutyák orra tökéletes Tinder

Bár a kutyák intelligenciáját vizsgáló kutatások az állat elméjének működését az emberével vetik össze, a kutyák számtalan olyan dologra képesek, amikre mi sohasem leszünk. Például azért, mert nincs olyan kifinomult szaglásunk. A normál légzéstől függetlenül működő kutyaszaglás alkalmas például arra, hogy felismerjék az alacsony vércukorszintet és a rákos megbetegedéseket is. Egy tanulmányban például az arra betanított kutyák 32 esetből harmincszor helyesen azonosították a vizeletből a prosztatarák jelenlétét. Egyébként a kiváló szaglásból nemcsak mi emberek, de persze maguk a kutyák is rengeteget profitálnak. Például képesek messziről kiszagolni a feromonokat. Nem véletlenül nincs a kutyáknak Tinder

A kutyák képesek az empátiára

Tudjuk, hogy a kutyáknak pontosan megvan, ha valaki rosszfej volt a gazdájukkal, ahogy a kutyásoknak nem ismeretlen az a jelenség sem, hogy az állat hajlamos átvenni a lelkiállapotukat. De vajon képesek a kutyák valódi empátiára? Úgy tűnik, igen. Az agykutatásokból kiderült, hogy a gazda sírására, nevetésére a kutyában az adott érzelmi állapot felismerésére specializálódott agyterületek aktiválódnak, mely egyébként aktív akkor is, ha éppen egy fajtársuk él át hasonló érzéseket. Ha tehát sírunk, az a kutyánk agyában éppen olyan, mintha a fajtársuk szűkölne. 

Ha mindez érdekli még egyszer, angolul, rajzok mentén bemutatva, ne hagyja ki a videót!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek