8 jel, hogy ideje felkeresnie egy pszichológust

Az élet elég kemény tud lenni. Van, hogy annyira kemény, hogy szenvedünk, hogy elakadunk, hogy nem tudjuk hogyan tovább, hogy pocsékul vagyunk a bőrünkben. Van, hogy hiába fordulunk ilyenkor a bevált megoldásainkhoz, a családunkhoz, barátainkhoz: nem lesz jobb. Ilyenkor érdemes felkeresni egy pszichológust. 

Arról már korábban is írtunk, ez elméletben egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban korántsem az. Számos érvvel állunk ellen annak, hogy szakértő segítséget keressünk, mintha ez az egész szégyellnivaló lenne. Pedig egyáltalán nem az. Soha nem szégyelljük magunkat akkor sem, ha lázasan a háziorvoshoz fordulunk vagy szemüveget készíttetünk az optikusnál. Ahogy Guy Winch klinikai pszichológus mondta “azt várjuk, hogy egyszerűen csak túl legyünk a pszichés sérüléseinken, miközben bárki, aki valaha rágódott már visszautasításon, agonizált már kudarcon, tudja: a lelki sebek pontosan ugyanolyan bénítóak lehetnek, mint a testiek.“ 

Éppen úgy, ahogy fizikai probléma esetén, a lelki gondoknál is változó, hogy milyen típusú segítségre mennyi ideig van szükségünk. Lehet, hogy már néhány beszélgetés is képes minket helyrebillenteni, lehet, hogy több alkalmas célzott terápiára van szükségünk, és az is elképzelhető, hogy kell az, hogy hetente többször feküdjünk valakinek a kanapéján. Ez részben a problémánk természetétől és a személyiségünktől, részben meg a konkrét lehetőségeinktől, az időnktől, az anyagi helyzetünktől függ.

De mikor érdemes felkeresnünk egy szakembert? Melyek azok a dolgok, amiket figyelmeztető jelként érdemes felfognunk? Rengeteg ilyen van. Daniel J. Reidenberg, Mary Alvord és Dorothea Lack pszichológusok most a Huffington Postban szedtek össze ezek közül 8 kiemelten fontosat.

Elborítanak az érzések

A legjobb pillanatainkban is különbözünk abban, hogy mennyire intenzíven, mennyire mélyen éljük meg az érzéseinket, így nincs olyan könnyen belőhető sztenderd, nincs ökölszabály arra, hogy az érzéseink milyen hőfoka jelez bajt. Az biztos, hogy ha azt érezzük, hogy a negatív érzéseink fokozódnak, mélyebbek, intenzívebbek, arra érdemes odafigyelnünk. Ha a dühünk, a szomorúságunk, a kétségbeesésünk, a szorongásunk úgy önt el minket, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen birkózunk meg ezekkel, ha mindig a legrosszabb forgatókönyvet futtatjuk végig a fejünkben, ha az érzelmi állapotunk miatt rosszabbul működünk a mindennapokban, akkor bajban vagyunk. A mély negatív érzések megbéníthatnak, pánikrohamokhoz vezethetnek, vagy ahhoz, hogy egyszerűen elkerüljünk bizonyos élethelyzeteket. Ilyenkor kell a lelkünknek az az elsősegély. 

A traumák töltik ki az életet

Szeretteink halála, egy szakítás vagy a munkánk elvesztése önmagában elég indok arra, hogy szakember segítségét vegyük igénybe. A népi bölcsesség szerint az idő mindent megold, és egyébként tényleg, sokat tud segíteni, de a szenvedésünknek nem passzív szemlélő kell legyünk: tehetünk magunkért. A veszteség érzése megnehezíti, gyakran lehetetlenné teszi, hogy funkcionálni tudjunk a hétköznapokban, normálisan tudjunk enni, aludni, megváltoztathatja azt, ahogy a világra nézünk, ahogy a környezetünket, baráti kapcsolatainkat kezeljük. (Van, aki ilyenkor távolabb sodródik barátaitól és akad, aki megszállottan velük akarunk lenni). A velünk történt traumákat, ha feldolgozni sokszor nem is lehet, de dolgozni rajtuk igen, és ebben gyakran hatékonyabb segítséget tud nyújtani egy szakértő idegen, mint a személyes környezetünk. 

Megmagyarázhatatlan testi tünetektől szenved

Rendszeres és kiszámíthatatlan fejfájás, gyomorpanaszok, izomfájdalmak, folyamatos fáradtság, legyengült immunrendszer. Bármennyire is testi tünetek ezek, gyakran a lelki, érzelmi életünk zavarait jelzik. A testünk és a lelkünk nem működik egymástól függetlenül, folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, így nem meglepő, hogy a tartós stressz például képes testi tünetekben manifesztálódni. Szakember, az segít ilyenkor. 

Szerrel gyógyítja magát

A nehéz élethelyzetekben számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy enyhítsük a szenvedésünket, hogy egy kicsit jobb legyen nekünk. Az, hogy ezek közül mit alkalmazunk, meghatározza azt is, mennyire jól tudjuk átvészelni, hogyan tudunk kikerülni ebből a szituációból. A rendszeres edzés és meditáció például sokat segíthet rajtunk, míg az, ha többet iszunk, többet szívunk, drogozunk vagy éppen többet eszünk, esetleg éheztetjük magunkat, nem visz előre. Ezek olyan pillanatnyi feszültségcsökkentések, amelyekért később jelentős árat fizetünk. Fáradtan, gyenge testtel, érzelmileg labilisan nem jutunk előre a valódi problémáink megoldásában sem. Ha tehát azt vesszük észre – vagy arra figyelmeztet minket a környezetünk – hogy máshogy kezeljük a szereket, azt érdemes nagy villogó felkiáltójelként felfogni. 

Negatív visszajelzéseket kap a munkahelyén

Ha valaki érzelmi, lelki gondoktól szenved, az általában meglátszik a munkahelyi teljesítményén is. Ilyenkor nehezebben fókuszáljuk a figyelmünket, nehezebben koncentrálunk, és jóval kevesebb örömöt találunk a munkában. Ha tehát azt érezzük, változás van a munkánkban, ha többet hibázunk, ha több negatív visszajelzést kapunk, akkor valószínűleg itt az ideje rendet tenni a lelkünkben. 

Már nem érdekli, amit korábban szeretett

Amikor rosszul vagyunk a bőrünkben, gyakran nem okoz örömöt az sem, amit korábban szerettünk, legyen az a bulizás, a sport vagy a barátokkal, családdal, kutyával lógás. A nehéz időszakainkban gyakran érezzük magunkat céltalannak és boldogtalannak, ilyenkor nincs hely az életben a szabadidő felszabadult eltöltésének sem.

Feszültségek vannak a párkapcsolatában

Amikor nem vagyunk jól, de nem tudjuk pontosan az okát, nem férünk hozzá az érzéseinkhez, nem tudjuk azokat szavakba önteni, akkor nem tudjuk azokat megosztani sem a másikkal. Az érzékeny partner tudja, hogy a másiknak éppen rossz, de információ híján ez az állapot gyakran benne is rossz érzéseket, feszültséget szül. Ezekben az időszakokban tehát nem ritkák a párkapcsolati konfliktusok, a másiktól való eltávolodás. Párkapcsolatban magányosan élni azonban iszonyú érzés, nem érdemes megvárni, hogy idáig jussunk. 

Aggódnak önért a barátai

Gyakran észre sem vesszük, mennyire készen vagyunk. Gyakran akkor döbbenünk rá saját állapotunkra, amikor arról visszajelzést kapunk a környezetünktől, amikor a családtagjaink, barátaink aggódni kezdenek értünk. Szóval, amikor sokasodni kezdenek, a “de biztos jól vagy?”, a “nem akarsz erről beszélni valakivel?” típusú kérdések, akkor eljött az idő, hogy bevalljuk magunknak: nem, egyáltalán nem vagyunk jól, és nem ártana a segítség.

Ez a 8 tünet mind fontos, érdemes ezeket az agyunkba vésni, de fontos az is, hogy mind mások vagyunk, így a lelki problémáink is ezerféleképpen mutatkozhatnak meg. Egy biztos: ha úgy érezzük, hogy az élet túl sok, hogy a terheinkkel nem működünk úgy az életben, mint tettük azt korábban, vagy mint ahogy szeretnénk, akkor ideje pszichológust választanunk. Így érdemes nekifogni.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire.

Kuna Gábor pszichológus, család- és párterápiás tanácsadó, az ÖNSEGÍTŐ Személyiségfejlesztő Műhely szakmai vezetője szívesen válaszol munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban is. Révész Renáta Liliána családterapeuta és gyásztanácsadó, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági, nevelési problémákkal, gyász, válás, trauma, stressz okozta nehézségekkel és pályaválasztási, munkahelyet érintő kérdésekkel is. A life coach csapat tagja továbbá Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, függőséggel, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra