4 dolog, amivel javíthat egy iszonyú napon

Mindannyiunknak van rossz napja. Olyan, amikor semmi sem jön össze, amikor úgy tűnik, ellenünk van az egész univerzum. Ahogy pedig az egyik rossz után következik a másik, mi egyre idegesebbek, frusztráltabbak leszünk, és egyre inkább hajlamosak vagyunk elrontani olyan dolgokat is, amikkel máskor soha nincs gondunk. De mi az ördögöt kezdhetünk az iszonyú napokkal? Alice Boyes pszichológus a Psychology Today oldalán válaszol a kérdésre.   

1. Legyen kedves önmagához!

Hülyén hangzik, de lehet benne valami. Amikor éppen minden rosszul jön ki, amikor elbénázunk dolgokat, hajlamosak vagyunk tovább ostorozni, szidni magunkat, amitől nyilván csak még rosszabb lesz a helyzet, a hangulatunk, a nap. Olyan ez, mintha direkt vájkálnánk egy vérző sebbe. Önkínzás helyett tehát jobb, ha inkább egy kicsit jobban szereti önmagát ezeken a napokon, ha képes önmagának lelki elsősegélyt nyújtani. Mondjuk így.

2. Jutalmazza meg magát!

A fenti pont továbbgondolása ez, és a lényege ugyanaz: ha szeretjük magunkat, kedvesek vagyunk magunkhoz, jobb lesz a bőrünkben. Amikor tehát éppen minden rossznak tűnik, gondolja át, hogy mitől szokott jobb kedvre derülni. Tipikusan ilyenkor szoktunk a vásárláshoz vagy az evéshez nyúlni, de ezek nem okoznak tartósan örömöt. Válaszon olyan dolgok, amivel tényleg kényezteti magát: legyen az egy fürdő, futás, olvasás, masszázs vagy csak az ég bámulása egy padról. Bármit is választ, merüljön el a pillanatban zárjon ki mindent, és élvezze! Ilyen feltöltődés után rögtön könnyebb lesz minden.  

3. Pipáljon ki egy feladatot a listájáról!

Sokan cipelünk magunkkal apró, régóta húzódó feladatokat, legyen az egy kép felrakása, gombfelvarrás, egy kör a közszolgáltatónál, a telefonunk megtisztítása a felesleges fotóktól, a hűtőben árválkodó cukkini feldolgozása, vagy az egérrágta tévé kábel megvásárlása. Gondolja át, mi nyomasztja régóta, és oldja meg! Amikor ugyanis elvégzünk egy régóta nyomasztó feladatot nemcsak megkönnyebbülünk, de úgy is érezzük, hogy képesek vagyunk kontrollt gyakorolni életünk felett. Egy iszonyú napon pedig éppen erre van szükség. 

4. Gondolja át, hogy számít-e egyáltalán, amin kibukott!

Amikor sok rossz dolog történik egymás után hajlamosak vagyunk azok jelentőségét eltúlozni. Ezek az események összeadódnak a fejünkben egy nagy halmaz stresszgombóccá duzzadnak, fojtogatnak. Ha megpróbálunk a kellemetlen stresszforrásokra különálló eseményekként tekinteni, egyenként foglalkozni velük már, a jelentőségük rögtön kisebbnek tűnik majd. Persze egy sok apró kellemetlenségből álló nap is lehet nyomasztó és iszonyú, de legalább nem hisszük azt, hogy az univerzum fordult ellenünk. 

Boyes tanácsai persze nem eget rengető újdonságok, de arra mind jók, hogy megtörjék a negatív spirált, hogy azt érezzük visszaáll a jó és rossz közötti egyensúly. Hiszen ha valami jó is történik a napban, már rögtön nem lehet az egész olyan iszonyú. 

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire.

Kuna Gábor pszichológus, család- és párterápiás tanácsadó, az ÖNSEGÍTŐ Személyiségfejlesztő Műhely szakmai vezetője szívesen válaszol munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban is. Révész Renáta Liliána családterapeuta és gyásztanácsadó, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági, nevelési problémákkal, gyász, válás, trauma, stressz okozta nehézségekkel és pályaválasztási, munkahelyet érintő kérdésekkel is. A life coach csapat tagja továbbá Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, függőséggel, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra