Több beszélt nyelv=nagyobb szürkeállomány

Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyelvtanulás látható és mérhető anatómiai változásokat okoz az agyunkban, most egy friss tanulmányból az is kiderült, hogy mely agyterületek profitálnak leginkább abból, ha egynél több nyelvet beszélünk. 

A Cerebral Cortex nevű szaklapban megjelent vizsgálat eredményei szerint a frontális és parietális lebeny végrehajtásért felelős területein, vagyis a logikus gondolkodásért, memória menedzselésért, a tervezésért és a problémamegoldásért felelős agyterületeken több szürkeállománnyal rendelkeznek azok az emberek, akik két nyelvet beszélnek. (A szürkeállományunkat az idegsejtek teste, míg a fehérállományt az idegsejteket összekötő rostok alkotják.)

Guinevere Eden professzor, a georgetowni egyetem orvosi részlegének igazgatója és kollégái feltételezték, hogy két nyelv aktív használatához nagyobb kognitív kontrollra van szükségünk, vagyis a kétnyelvűség nagyobb terhet ró mind a memóriánkra, mind a gondolkodási, érvelési képességeinkre. A vizsgálatból pedig – ahol angol és angol meg spanyol nyelven egyaránt beszélő emberek agyát hasonlították össze – pontosan ez derült ki. Meg az, hogy ebben az egész folyamatban a beszéd a kulcs. Amikor ugyanis a professzor és csapata angolul beszélő és jelnyelvvel is kommunikálni képes emberek agyát vizsgálta kiderült, hogy náluk nincs különbség a szürkeállomány mennyiségét illetően. Az agy fejlődését tehát az hozza meg, ha ugyanabban a modalitásban (például beszédben) használunk aktívan két különböző nyelvet. 

Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy egyrészt egy új készség elsajátítása és gyakorlása képes fejleszteni az agyunkat, másrészt nyelvet tanulni és azt aktívan használni szuper dolog. Ráadásul a látszat ellenére mindenkinek megy

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek