Megvan, miért az anyja hasonmását választja csajának

Megesett már önnel, hogy amikor a pasija hazavitte bemutatni a szülőknek, azzal kellett szembesülnie: a leendő anyós konkrétan úgy néz ki, mint ön? Igen? Akkor szólunk, nem ön az egyedüli, aki így jár, ezért is vizsgálták finn kutatók ezt a jelenséget. Az Women's Health híre szerint 70 nőt és férfit válogattak össze a szakértők, hogy aztán arcelemzésnek vessék alá őket.

„A kísérlet során az alanyok fotóját összevetettük a partnerük ellenkező nemű szülőjének képével és kiderült, hogy míg a pasik nyomokban sem hasonlítottak az apósra, addig a nők 'szignifikánsan' emlékeztettek a pasijuk édesanyjára" – nyilatkozta dr. Urszula Marcinkowska, a Turkui Egyetem munkatársa. Szerinte egyáltalán semmi meglepő nincs abban, hogy a férfiak olyan nőket keresnek, akikben felfedezhetik az édesanyjukat – mindezért pedig az evolúció és a természetes kiválasztás a felelős. „Ezek programozták az emberbe, hogy olyan társat válasszon, aki a saját fajcsoportjából származik. És mivel a férfiak első és legközelebbi kapcsolata az édesanyjukkal alakul ki, így ezt a mintát keresik" – tette hozzá Marcinkowska. Ezzel szemben az apák nem hagynak ekkora nyomot a lányukban – legalábbis párválasztási szempontból nem.

156718890
Lorenzo Bevilaqua / Europress / Getty

Persze az anya-fia kapcsolat nem merül ki ennyiben. „Bár Sigmund Freud Ödipusz-komplexus elméletét a pszichológusok nagy része elvetette, az anyja és fia kapcsolata nagyban befolyásolja a férfi hozzáállását, életét, legalábbis ami a nőkkel való kapcsolatteremtést illeti" – mondta dr. Michael Kimmel szociológus, a Guyland szerzője. És hogy itt mire gondoltak? Hát, például arra, hogy előfordulhat: hiába rossz a kapcsolata egy férfinak az anyjával (mert mondjuk az anya távolságtartó és hanyag), az illető – tudattalanul – hasonló kaliberű partnert keres majd magának, hátha azzal megjavíthatja az elromlott kapcsolatot. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek