Beragadt a Szomorú szamuráj? Íme az ellenszer!

Ismeri az érzést, amikor egy dal pörög órákon keresztül a fejében és nem tud tőle megszabadulni? Jó hírünk van: a ScienceDaily-ből tudjuk, hogy a readingi egyetem kutatói megtalálták a megoldást a problémára. Mindössze kb 200-300 forintra lesz szüksége hozzá, ebből pedig akár 10 dallamtapadást is megúszhat. Tudja már, hogy miről van szó? Mutatjuk.

Sokáig úgy tartották, hogy a kínzó dallamtapadás ellen hatásos módszer a regényolvasás és az anagrammák megoldása, a megfejtés viszont sokkal egyszerűbb: elég rágózni. A szakértők ennek megállapításához – talán nem meglepő módon – a kísérletben résztvevőkkel fülbemászó slágereket hallgattattak, egy részüknek rágót adtak, a másik csoport viszont nem kapott semmit.

165013636
Keith Beaty / Europress / Getty

Az első megfigyelés a zenei képek tudatos megjelenését vizsgálta: az alanyokat először megkérték, hogy eleinte ne figyeljenek oda a lejátszott zenére, csak később fókuszáljanak rá. Nem meglepő módon bebizonyosodott, hogy a rágózás következetesen csökkentette azon alkalmak számát, amikor felismerték a zenét – teljesen mindegy, hogy éppen összpontosítottak vagy egyáltalán nem figyeltek rá. A másodiknál a zene tényleges hallását figyelték, a harmadiknál pedig megkérték a résztvevőket, hogy vagy rágózzanak, vagy csettintsenek a dal ütemére. Hogy ez miért volt fontos? Mert mint kiderült, a két motoros aktivitás közül a csettintés sokkal kevésbé volt hatékony a tapadós dalok leküzdésében.

A kezdeti tapasztalatok tehát azt sugallják, hogy a rágózás hatékony megoldás a dallamtapadás ellen, szóval ha legközelebb meggyűlik a gondja egy régi slágerrel, csak szaladjon le a kisboltba!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra