18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ha több a pornó, kevésbé tetszik a szex

Ahhoz, hogy testileg és lelkileg egészségesek legyünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy szeressük mindennapjainkat, számos dologra van szükség. Például szexre. Legalábbis a kutatások szerint a szexuális elégedettség együtt jár az általános jól-léttel, bár ezt a hosszú és drága randomizált kettős vak kísérletek nélkül is csípőből megmondtuk volna. Ha jó a szex, szebb az élet. Ennyi. De vajon mennyire jó a szex? Kérdőívünkben erről kérdeztük önöket, jöjjenek az eredmények. 

Amit önökről feltétlenül tudni kell

Kérdőívünket rengetegen töltötték ki, így végül 8083, átlagosan 35,2 éves ember adatait elemezhettük ki. (Köszönjük mindenkinek!). A téma úgy tűnik, jobban vonzotta a férfiakat, a kitöltőink 61 százaléka ugyanis közülük került ki. Eredményeink leginkább a heterokról szólnak: 94 százalékban ők válaszoltak kérdéseinkre, a többiek biszexuálisok, melegek vagy mások. De bárkik is a kitöltőt, a szexuális életük leginkább közepes. 

A hetero nőknek a legjobb a szex

Ötfokú skálán olvasóink szexuális elégedettsége átlagosan 3,35 pont – és ez a közepesnél hajszálnyival jobb eredmény leginkább a nőknek köszönhető. Számukra, úgy tűnik, jobb a szex (átlagosan 3,57 pontot adtak erre a kérdésre), különösen, ha heterók. Legtöbb panaszra pedig a meleg férfiaknak lehet oka, náluk az átlagos elégedettség csupán 2,98 pont volt. 

shutterstock 104012636

A szexuális elégedettségnek számos eleme van, megítélése többek között függ attól, hogy az ember mennyire vágyik a szexre, mennyire jön könnyen izgalomba, mennyire könnyen elérhető számára a szexuális partnere, mennyire egyeznek az ember vágyai és igényei a partneréével, mennyire könnyen éri el orgazmust és az mennyire jó élmény. Ezek az összetevők nemcsak egyénenként, de úgy tűnik, nemenként is más súllyal esnek a latba: a nők például a férfiaknál valamivel nehezebben jönnek izgalomba, gyakrabban okoz nekik nehézséget az orgazmus elérése, és az orgazmusuk intenzitásával is kevésbé elégedettek. 

A több szex jobb? 

Nem feltétlenül. Az viszont tisztán látszik, hogy a szexuális együttlétek gyakorisága és a szexuális elégedettség között egyértelmű és erős összefüggés van. Azt persze nem tudjuk, hogy az ember azért szexel-e többet, mert eleve klassz, vagy azért elégedett, mert gyakrabban van ilyen élménye. Simán lehet, hogy ez egyénenként eltérő. 

Amit viszont biztosan tudunk az az, hogy olvasóink 36 százaléka az elmúlt hónap során hetente legalább 2-4 alkalommal szexelt, ötödük heti egyszer, 7 százalékuk naponta, míg a többiek (33%) heti egy alkalomnál ritkábban voltak partnerrel. Kiderült az is, hogy a kérdőívet kitöltők 6 százaléka nemcsak mással nem élt nemi életet az elmúlt hónapban, de még csak nem is maszturbált. 

A szex nem ritka, baj viszont akad

Ahhoz, hogy boldog és kielégítő szexuális életet éljünk kell a testi és a lelki harmónia, amit az egészségünktől kezdve a hangulatunkon, aktuális élethelyzetünkön, énképünkön, önértékelésünön, korábbi tapasztalatokon át a partnerünkkel való érzelmeinkig rengeteg dolog befolyásol. Olvasóink számára a szexuális együttléteket leginkább a lelki tényezők nehezítették. A kérdőívet kitöltők 37 százaléka számolt be ugyanis arról, hogy az elmúlt hónap során megesett: nem tudott feloldódni, odafigyelni a szexre vagy a partnerre. Olyan fizikai problémák, mint például a nem megfelelő vaginális nedvesedés vagy merevedési problémák kevésbé bukkantak elő, de így is közel a kitöltőink ötödét érintették (17%). Ez egyébként inkább a férfiakra volt jellemező, a fizikai problémával szembesülők 56 százaléka közülük került ki. 

shutterstock 237696967

A szexuális elégedettségünk ugyan számos dologtól függ, de kérdőívünkből az látszik, hogy sem az alvásminőség, sem a stressz szint, sem a külső megjelenésünk értékelése, az önmagunkkal való elégedettség nem tartozik ide. Az azonban igen, hogy mennyire jó a szerelmi életünk. Ez persze nem meglepő. Tudjuk, hogy akik szerelmesek a párjukba, azok a szexuális életükkel is elégedettebbek. Nem véletlenül. A szexuális vágy és a szerelem érzését ugyanis ugyanannak az agyrégiónak a tüzelése kíséri, bár a régión belül eltérő területek aktívak. A vágy az általánosan élvezetes dolgokért, míg a szerelem az egyszerű tanulási, kondicionálási folyamatért lelkesedő agysejteket pörgeti be. Ebből úgy tűnik, hogy a szerelem csupán egy tanult szokás: az agyunk rátanul a vágyra és az ahhoz kapcsolódó élvezetekre. Gonosz, romantikagyilkos dolog ez a tudomány. Egyébként ahogy a szexszel, úgy a szerelmi élettel is a férfiak voltak kevésbé kibékülve, miközben az látszik, hogy a nők úgy általában megterhelőbbnek, nehezebbnek találják az életüket. De legalább párkapcsolati fronton jobban vannak, mint a pasik. 

Az a fránya internet lehet a felelős

Arról, hogy a férfiaknak miért rosszabb a szex, miért elégedetlenebbek a szerelmi életükkel, csak találgatni tudunk, de a szexuálpszichológia azt biztosan tudja, hogy az, aki több pornót fogyaszt, kevésbé boldog a valósággal. Kérdőívünk alapján pedig – hiába izgatja a nőket is a pornó – a férfiak több pornót néznek. A kérdőív kitöltését megelőző héten az olvasóink 62 százaléka nézett pornót, ezt a magas arányt pedig egyértelműen a több férfi kitöltő javára írhatjuk. Ők arányosan kétszer akkora valószínűséggel bámulták a szexet. A férfiak nemcsak többet, de gyakrabban is néznek pornót, a legtöbben hetente 2-3 alkalommal. Ugyan a statisztikai mutatókat nem akasztotta ki, de azért itt is tisztán látszik, amit a szakemberek állítanak: a gyakoribb pornófogyasztás inkább csökkenti a szexuális elégedettséget. 

stockfresh 1579096 voyeur-pornography sizeM

Márpedig ha ez így van, akkor bizony nem árt kicsit visszavenni, mert amit az intuíciónk és a korábbi kutatások súgnak, azt a számok is mutatják: az élettel való általános elégedettség és a szexuális elégedettség kapcsolatban állnak egymással. tehát, ismétlésként: ha jobb a szex, szebbnek tűnik az élet is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek