Ötperces technikával növelheti az önbizalmát

Bár az önbizalomhiányosok könnyebben tűrik a boldogtalan házasságot, azért jobb, ha ön hisz magában, ráadásul vannak olyan helyzetek – például vizsgák vagy állásinterjúk –, amikor nélkülözhetetlen, hogy kicsit magabiztosabbak legyünk. A PSYBlog szerint csupán egy ötperces technikát kell elsajátítanunk, mely segítségével vészhelyzetben is kaphatunk egy kis önbizalomfröccsöt.

Miről is van szó? Egy friss kutatás szerint ha a családunkra, az erősségeinkre vagy bármi olyasmire gondolunk (vagy le is írjuk azt), ami fontos nekünk, amiben jók vagyunk, az növeli az önbizalmunkat és a teljesítményünket is javítja. „A legtöbb ember átélt már olyan időszakot, amikor közel sem azt nyújtotta, amire egyébként képes lett volna. Éppen vizsgáztak vagy a munkahelyen értékelték őket, ők pedig úgy érezték, valami visszafogja őket" – magyarázta dr. Sonia Kang, a Torontói Egyetem egyik pszichológusa a technika hasznosságát.

453486664
Thomas Trutschel / Europress / Getty

A vizsgálat során a résztvevők egy csoportját magas pozícióba helyezték (kiterjedt hatáskörrel és hatalommal), a csapat másik felét viszont alacsonyabba. Ezután nagy fontossággal bíró alkudozásokba fogtak, de előtte néhányukkal önbizalomerősítő feladatokat végeztettek. „Arra kell koncentrálni, amiben jók vagyunk. Mindenkiben megvan az esély, hogy jobban teljesítsen, a kulcs abban rejlik, hogy miként reagálunk nyomás alatt" – mondta el dr. Kang. Talán nem meglepő módon a kutatók arra jutottak, hogy a pumpált önbizalmú emberek jobban teljesített annak ellenére, hogy alacsonyabb pozícióba helyezték őket a kiválasztás során. „Mindkét említett módszer hatásos, de egy fokkal jobb, ha nemcsak gondolunk rá, de le is írjuk azt. Munkahelyi teljesítménymérés előtt például sokat segít, ha a dolgozó a legjobb munkaképességeire gondol" – tette hozzá.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek