Ezzel a módszerrel könnyebb nyelvet tanulni

Azt már tudjuk, hogy nyelvet tanulni bármilyen életkorban érdemes, mindegy, mennyi idősen vágunk bele: egy új nyelv elsajátítása fejleszti az agyunkat. Szerencsére nyelvérzékkel is mindannyian rendelkezünk, szóval a tanulásban ez sem lehet gát, az már egy másik kérdés, hogy van-e elég türelmünk és kitartásunk ahhoz, hogy az ismeretlen szavakat bemagoljuk. De bármekkora szívás is ez, a megfelelő tanulási technikákkal sokat könnyíthetünk rajta. 

Egy friss kutatás szerint például sokkal jobban emlékszünk ismeretlen szavakra akkor, ha a magolás során mozdulatokat, gesztusokat társítunk hozzájuk. A Current Biology nevű szaklapban megjelent tanulmányban a résztvevők egy vimmish fantázianevű kitalált nyelvet próbáltak elsajátítani, miközben a kutatók mérték, hogy melyik tanulási technikával érik el a legjobb felidézési arányt. 

shutterstock 48256192

Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők azoknak a kifejezéseknek a felidézésében voltak a legjobbak, amelyekhez a tanulás során gesztusokat is társítottak. Az egyszerű idegen szó+jelentése típusú tanulásnál egyébként az is hatékonyabb volt, ha az emberek különböző képeket kapcsolhattak a szavakhoz, de a saját mozgás hatékonyságát ez a módszer sem múlta fölül.

Dr Katja Mayer a kutatás vezetője szerint az eredmények bizonyítják azt a hipotézist, hogy minél több érzékünket stimuláljuk tanulás során, minél több agyterületünket aktiváljuk, annál jobban emlékezünk a tanultakra. A tanulság tehát az, hogy ha nekifogunk a nyelvtanulásnak, érdemes közben aktívan mozognunk is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek